Lutrija BiH
fm

Iranski poslanici pod 'vatrom kritika' zbog selfija s Federicom Mogherini

07.08.2017
TEHERAN, 7.  aug. 2017

Članovi Iranskog parlamenta našli su se pod "vatrom kritika zbog čudnog ponašanja" prema šefici evropske diplomatije Federici Mogherini.

Ona je u subotu prisustvovala inauguraciji iranskog predsjednika Hassana Rouhanija kada se iznenada našla u središtu pažnje u dvorani parlamenta.

- Fotografije priklazuju Mogherini okruženu brojnim muškim poslanicima koji su je snimali svojim mobitelima.

Poslanici su kritikovani na brojnim društvenim mrežama, od kojih su neki nazvali njihovo ponašanje "ponižavajućim".

Novinska agencija Fars objavila je fotografiju za koju brojni korisnici društvenih mreža tvrde da je pokazala da Mogherini nije impresionirana takvom pažnjom  i nazvali su ponašanje poslanika "čudnim".

Jedan poslanik, Alireza Salimi, nazvo je ponašanje svojih kolega "predajom pred Zapadom" i izjavio je da bi parlamentarna komisija koja istražuje ponašanje poslanika mogla biti oformljena ukoliko se ostali poslanici požale da selfiji predstavljaju  "nepoštovanje" parlamenta.

EU je uvodila brojne sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa i navodnih kršenja ljudskih prava.

Iako Salimi smatra da ponašanje poslanika prema vodećoj zapadnoj zvaničnici prestavlja poniženje, mnogi su ismijavali fotografije muškaraca koji okružuju Mogherini.

Jedan populrni tweet uporedio je te fotografije s prizorom iz filma "Malena" u kome se gomila muškaraca okupila oko Monice Belluci kako bi joj zapalili cigaretu.

Mogherini, koja je pomogla u poboljšanju odnosa između Irana i EU od svog imenovanja na tu funkciju, objavila je saopćenje o posjeti Iranu, ali nije komentirala Spomenutu kontroverzu, prenosi BBC.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kim
Posjedovanje nuklearnog oružja 'pitanje života i smrti' za Sjevernu Koreju
20.10.2017

tm
May: Britanija će ispoštovati obaveze prema EU
20.10.2017

Čelnici EU izjavili su da May nije iznijela nikakve nove ponude i da je samo ponovila svoj stav da mnogi od zahtjeva EU "nemaju zakonsko upotrište", prenosi Reuters.

tusk
Tusk: Čelnici EU dali zeleno svjetlo za drugu fazu pregovora o Brexitu
20.10.2017

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u petak da je 27 čelnika EU na sastanku u Bruxellesu pristalo da da zeleno svijetlo za interne pripreme za drugu fazu razgovora o Brexitu s Londonom.