fm

Iranski poslanici pod 'vatrom kritika' zbog selfija s Federicom Mogherini

07.08.2017
TEHERAN, 7.  aug. 2017

Članovi Iranskog parlamenta našli su se pod "vatrom kritika zbog čudnog ponašanja" prema šefici evropske diplomatije Federici Mogherini.

Ona je u subotu prisustvovala inauguraciji iranskog predsjednika Hassana Rouhanija kada se iznenada našla u središtu pažnje u dvorani parlamenta.

- Fotografije priklazuju Mogherini okruženu brojnim muškim poslanicima koji su je snimali svojim mobitelima.

Poslanici su kritikovani na brojnim društvenim mrežama, od kojih su neki nazvali njihovo ponašanje "ponižavajućim".

Novinska agencija Fars objavila je fotografiju za koju brojni korisnici društvenih mreža tvrde da je pokazala da Mogherini nije impresionirana takvom pažnjom  i nazvali su ponašanje poslanika "čudnim".

Jedan poslanik, Alireza Salimi, nazvo je ponašanje svojih kolega "predajom pred Zapadom" i izjavio je da bi parlamentarna komisija koja istražuje ponašanje poslanika mogla biti oformljena ukoliko se ostali poslanici požale da selfiji predstavljaju  "nepoštovanje" parlamenta.

EU je uvodila brojne sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa i navodnih kršenja ljudskih prava.

Iako Salimi smatra da ponašanje poslanika prema vodećoj zapadnoj zvaničnici prestavlja poniženje, mnogi su ismijavali fotografije muškaraca koji okružuju Mogherini.

Jedan populrni tweet uporedio je te fotografije s prizorom iz filma "Malena" u kome se gomila muškaraca okupila oko Monice Belluci kako bi joj zapalili cigaretu.

Mogherini, koja je pomogla u poboljšanju odnosa između Irana i EU od svog imenovanja na tu funkciju, objavila je saopćenje o posjeti Iranu, ali nije komentirala Spomenutu kontroverzu, prenosi BBC.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

migr
Španska obalna straža spasila 600 migranata u jednom danu
17.08.2017

Španska obalna straža saopćila je da je spasila 600 migranata koji su prešli iz Maroka u 24-satnom periodu, u jeku povećanog broja njihovih dolazaka.

mun
Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
17.08.2017

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

tr
Trump: Američka vojska spremna na akciju protiv Sjeverne Koreje
11.08.2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska "spremna na akciju" protiv Sjeverne Koreje, pojačavajući verbalni rat s Pyongyangom.