Brinemo za okoliš
fm

Iranski poslanici pod 'vatrom kritika' zbog selfija s Federicom Mogherini

07.08.2017
TEHERAN, 7.  aug. 2017

Članovi Iranskog parlamenta našli su se pod "vatrom kritika zbog čudnog ponašanja" prema šefici evropske diplomatije Federici Mogherini.

Ona je u subotu prisustvovala inauguraciji iranskog predsjednika Hassana Rouhanija kada se iznenada našla u središtu pažnje u dvorani parlamenta.

- Fotografije priklazuju Mogherini okruženu brojnim muškim poslanicima koji su je snimali svojim mobitelima.

Poslanici su kritikovani na brojnim društvenim mrežama, od kojih su neki nazvali njihovo ponašanje "ponižavajućim".

Novinska agencija Fars objavila je fotografiju za koju brojni korisnici društvenih mreža tvrde da je pokazala da Mogherini nije impresionirana takvom pažnjom  i nazvali su ponašanje poslanika "čudnim".

Jedan poslanik, Alireza Salimi, nazvo je ponašanje svojih kolega "predajom pred Zapadom" i izjavio je da bi parlamentarna komisija koja istražuje ponašanje poslanika mogla biti oformljena ukoliko se ostali poslanici požale da selfiji predstavljaju  "nepoštovanje" parlamenta.

EU je uvodila brojne sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa i navodnih kršenja ljudskih prava.

Iako Salimi smatra da ponašanje poslanika prema vodećoj zapadnoj zvaničnici prestavlja poniženje, mnogi su ismijavali fotografije muškaraca koji okružuju Mogherini.

Jedan populrni tweet uporedio je te fotografije s prizorom iz filma "Malena" u kome se gomila muškaraca okupila oko Monice Belluci kako bi joj zapalili cigaretu.

Mogherini, koja je pomogla u poboljšanju odnosa između Irana i EU od svog imenovanja na tu funkciju, objavila je saopćenje o posjeti Iranu, ali nije komentirala Spomenutu kontroverzu, prenosi BBC.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF