car

Carla Del Ponte nezadovoljna napušta Istražnu komisiju za Siriju

07.08.2017
ŽENEVA, 7. aug. 2017

Bivša tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte objavila je da napušta komisiju Ujedinjenih nacija (UN) koja istražuje kršenja ljudskih prava u Siriji jer "nije učinila apsolutno ništa".

Ona je bila članica Istražne komisije za Siriju skoro pet godina.

U sirijskom građanskom ratu ubijeno je više od 300.000 ljudi i raseljeni su milioni.

Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, postala je poznata kao tužiteljica za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

- Nezadovoljna sam, odustajem od ovoga. Napisala sam, pismo s ostavkom i poslat ću ga u narednih nekoliko dana - izjavila je Del Ponte u intervjuu za švicarske novine Block.

Dodala je da su svi u Siriji na pogrešnoj strani.

- Asadove vladine snage počinile su užasne zločine protiv čovječnosti i koristile su hemijsko oružje.  A opoziciju sada čine ekstremisti i teroristi - kazala je. 

Ona je kasnije izjavila na panel diskusiji na Filmskom festivalu u Locarnu: "Napuštam tu komisiju, koja ne uživa ničiju političku podršku".

- Nemam ovlasti sve dok Vijeće sigurnosti UN-a ne čini ništa. Nema pravde za Siriju - izjavila je Derl Ponte.

Zadatak komisije je da istražuje kršenja ljudskih prava i ratne zločine u Siriji od izbijanja sukoba u martu 2011.

Komisija je objavila desetke izvještaja, ali njenim istražiteljima nikada nije bio omogućen pristup Siriji, koji su se umjesto rada na terenu oslanjali na razgovore, fotografije, medicinske izvještaje i ostale dokumente.

Del Ponte tvrdi da nikada nije istražila takve ratne zločine kao u Siriji, navodeći da oni nisu imali takvu težinu u Ruandi ili u bivšoj Jugoslaviji.

Ona i ostali članovi komisije u više navrata su pozivali Vijeće sigurnosti da proslijedi kršenje ljudskih prava u Siriji Međunarodnom krivičnom sudu.

Komisija se u saopćenju zahvalila Del Ponte na doprinosu njenom radu i zbog "njenih ličnih napora i intervencija kako bi se zadovoljila pravda". 

Ona joj je poželila sve najbolje "u njenom budućem radu, posebno kao neumornom zagovorniku za određivanje odgiovornosti i za privođenje pravdi počinilaca ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti", prenosi BBC. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

migr
Španska obalna straža spasila 600 migranata u jednom danu
17.08.2017

Španska obalna straža saopćila je da je spasila 600 migranata koji su prešli iz Maroka u 24-satnom periodu, u jeku povećanog broja njihovih dolazaka.

mun
Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
17.08.2017

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

tr
Trump: Američka vojska spremna na akciju protiv Sjeverne Koreje
11.08.2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska "spremna na akciju" protiv Sjeverne Koreje, pojačavajući verbalni rat s Pyongyangom.