Lutrija BiH
car

Carla Del Ponte nezadovoljna napušta Istražnu komisiju za Siriju

07.08.2017
ŽENEVA, 7. aug. 2017

Bivša tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte objavila je da napušta komisiju Ujedinjenih nacija (UN) koja istražuje kršenja ljudskih prava u Siriji jer "nije učinila apsolutno ništa".

Ona je bila članica Istražne komisije za Siriju skoro pet godina.

U sirijskom građanskom ratu ubijeno je više od 300.000 ljudi i raseljeni su milioni.

Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, postala je poznata kao tužiteljica za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

- Nezadovoljna sam, odustajem od ovoga. Napisala sam, pismo s ostavkom i poslat ću ga u narednih nekoliko dana - izjavila je Del Ponte u intervjuu za švicarske novine Block.

Dodala je da su svi u Siriji na pogrešnoj strani.

- Asadove vladine snage počinile su užasne zločine protiv čovječnosti i koristile su hemijsko oružje.  A opoziciju sada čine ekstremisti i teroristi - kazala je. 

Ona je kasnije izjavila na panel diskusiji na Filmskom festivalu u Locarnu: "Napuštam tu komisiju, koja ne uživa ničiju političku podršku".

- Nemam ovlasti sve dok Vijeće sigurnosti UN-a ne čini ništa. Nema pravde za Siriju - izjavila je Derl Ponte.

Zadatak komisije je da istražuje kršenja ljudskih prava i ratne zločine u Siriji od izbijanja sukoba u martu 2011.

Komisija je objavila desetke izvještaja, ali njenim istražiteljima nikada nije bio omogućen pristup Siriji, koji su se umjesto rada na terenu oslanjali na razgovore, fotografije, medicinske izvještaje i ostale dokumente.

Del Ponte tvrdi da nikada nije istražila takve ratne zločine kao u Siriji, navodeći da oni nisu imali takvu težinu u Ruandi ili u bivšoj Jugoslaviji.

Ona i ostali članovi komisije u više navrata su pozivali Vijeće sigurnosti da proslijedi kršenje ljudskih prava u Siriji Međunarodnom krivičnom sudu.

Komisija se u saopćenju zahvalila Del Ponte na doprinosu njenom radu i zbog "njenih ličnih napora i intervencija kako bi se zadovoljila pravda". 

Ona joj je poželila sve najbolje "u njenom budućem radu, posebno kao neumornom zagovorniku za određivanje odgiovornosti i za privođenje pravdi počinilaca ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti", prenosi BBC. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kim
Posjedovanje nuklearnog oružja 'pitanje života i smrti' za Sjevernu Koreju
20.10.2017

tm
May: Britanija će ispoštovati obaveze prema EU
20.10.2017

Čelnici EU izjavili su da May nije iznijela nikakve nove ponude i da je samo ponovila svoj stav da mnogi od zahtjeva EU "nemaju zakonsko upotrište", prenosi Reuters.

tusk
Tusk: Čelnici EU dali zeleno svjetlo za drugu fazu pregovora o Brexitu
20.10.2017

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u petak da je 27 čelnika EU na sastanku u Bruxellesu pristalo da da zeleno svijetlo za interne pripreme za drugu fazu razgovora o Brexitu s Londonom.