Brinemo za okoliš
car

Carla Del Ponte nezadovoljna napušta Istražnu komisiju za Siriju

07.08.2017
ŽENEVA, 7. aug. 2017

Bivša tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte objavila je da napušta komisiju Ujedinjenih nacija (UN) koja istražuje kršenja ljudskih prava u Siriji jer "nije učinila apsolutno ništa".

Ona je bila članica Istražne komisije za Siriju skoro pet godina.

U sirijskom građanskom ratu ubijeno je više od 300.000 ljudi i raseljeni su milioni.

Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, postala je poznata kao tužiteljica za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

- Nezadovoljna sam, odustajem od ovoga. Napisala sam, pismo s ostavkom i poslat ću ga u narednih nekoliko dana - izjavila je Del Ponte u intervjuu za švicarske novine Block.

Dodala je da su svi u Siriji na pogrešnoj strani.

- Asadove vladine snage počinile su užasne zločine protiv čovječnosti i koristile su hemijsko oružje.  A opoziciju sada čine ekstremisti i teroristi - kazala je. 

Ona je kasnije izjavila na panel diskusiji na Filmskom festivalu u Locarnu: "Napuštam tu komisiju, koja ne uživa ničiju političku podršku".

- Nemam ovlasti sve dok Vijeće sigurnosti UN-a ne čini ništa. Nema pravde za Siriju - izjavila je Derl Ponte.

Zadatak komisije je da istražuje kršenja ljudskih prava i ratne zločine u Siriji od izbijanja sukoba u martu 2011.

Komisija je objavila desetke izvještaja, ali njenim istražiteljima nikada nije bio omogućen pristup Siriji, koji su se umjesto rada na terenu oslanjali na razgovore, fotografije, medicinske izvještaje i ostale dokumente.

Del Ponte tvrdi da nikada nije istražila takve ratne zločine kao u Siriji, navodeći da oni nisu imali takvu težinu u Ruandi ili u bivšoj Jugoslaviji.

Ona i ostali članovi komisije u više navrata su pozivali Vijeće sigurnosti da proslijedi kršenje ljudskih prava u Siriji Međunarodnom krivičnom sudu.

Komisija se u saopćenju zahvalila Del Ponte na doprinosu njenom radu i zbog "njenih ličnih napora i intervencija kako bi se zadovoljila pravda". 

Ona joj je poželila sve najbolje "u njenom budućem radu, posebno kao neumornom zagovorniku za određivanje odgiovornosti i za privođenje pravdi počinilaca ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti", prenosi BBC. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF