Brinemo za okoliš
centar

Općina Centar novcem počastila 10 privatnih medija

07.08.2017
Piše: R.Č. 

Opština Centar ne može objaviti imena deset privatnih medija koji su dobili grantove iz budžeta te Opštine u iznosu od 2.000 do 4.000 KM, a u ukupnom iznosu od 30.000 KM, da ne bi nanijela štetu tim medijima, kaže Safet Huremović, glasnogovornik Opštine Centar.

"Možemo vam omogućiti uvid u prijave, ali naši pravnici smatraju da vam ne možemo dati imena medija koji su dobili novac", kaže Huremović.

No, ekspert za primjenu Zakona o slobodi pristupa informacijama Mehmed Halilović tvrdi da nema nikakvog razloga da imena korisnika javnog novca ne budu objavljena.

"Radi se o dodjeli javnog novca u javne svrhe i nema nikakvog uporišta, ni u zakonu ni u bilo čemu drugom, da se ne objave imena medija koji su dobili novac iz budžeta", kaže Halilović.

Do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti tumačenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH. Pojašnjena radi, Opština Centar je raspisala javnim poziv za dodjelu subvencije privatnim medijima "kako bi se što kvalitetnije prezentovao rad opštinskog organa uprave i opštinskog vijeća", pojašnjava Huremović u pisanim odgovorima. Navodi i da je načelnik donio Pravilnik o kriterijima i postupku dodjele sredstava za subvencije privatnim medijima. 

"Pravo na dodjelu sredstava imaju medijski subjekti koji ispunjavaju sljedeće kriterije: imaju sjedište i registrovani su na području Kantona Sarajevo, raspolažu tehničkim, prostornim i kadrovskim potencijalima za informisanje građana o aktivnostima Općinskog vijeća, Općinskog načelnika, općinskih službi, javnih preduzeća i javnih ustanova koje finansira ili sufansira Općina Centar, da su spremni u toku kalendarske godine za koju će dobiti sredstva objaviti najmanje 260 informacija o radu Općine Centar, piše Huremović u pisanim odgovorima. 

Objašnjava da je obezbijeđeno 30 hiljada maraka, da su se na javni poziv prijavila 23 medija i da je stručna komisija, u skladu sa Pravilnikom, sačinila rang listu koju je dostavila općinskom načelniku.

"Cijeneći kriterije, ali i tiraž štampanih medija, dokaz o gledanosti TV programa i slušanosti radio programa, te broju posjeta internet portala u posljednjih šest mjeseci i pojedinačno za svaki mjesec, koji su ujedno i najznačajnija smjernica za dodjelu finansijskih sredstava, Stručna komisija je sačinila rang listu prema kojoj su dodijeljena sredstva za deset medija u rasponu od dvije do četiri hiljade maraka, piše Huremović.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

iv
Ivanić: Vojna vježba ne može biti održana bez plana Predsjedništva BiH
20.02.2018

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

fna
„2Cellos“ spremni za muzičko slavlje u sarajevskoj „Zetri“ 10. marta
20.02.2018

Mladi briljantni virtouzi na violončelima Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao "2Cellos", u sarajevskoj Zetri će 10. marta prirediti spektakularni muzički koncert.

in
U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima
20.02.2018

- To je nedopustivo jer su sve osobe s invaliditetom jednake bez obzira na uzrok i takvu praksu treba uporno mijenjati - navela je Bešlija.

SBF