Apoteke Sarajevo
pj

Tillerson traži od Sjeverne Koreje da prekine program nuklearnog naoružanja

07.08.2017
MANILA, 7. aug. 2017

Američki državni sekretar Rex Tillerson u ponedjeljak je odbacio brzi povratak dijalogu sa Sjevernom Korejom, rekavši da nove sankcije UN-a pokazuju da svijetu ističe strpljenje prema ambicijama Pyongyanga za nuklearnim naoružanjem.

Obraćajući se novinarima na samitu ASEAN-a u fiplipinskoj prijestonici Manili, Tillerson je kazao da će Washington razmotriti mogućnost razgovora samo ako Pyongyang prekine svoj program balističkih projektila - koji Sjever nema namjeru da zaustavi.

- Najbolji signal koji bi Sjeverna Koreja mogla poslati je da objavi da je spremna da prekine s tim lansiranjem projektila - izjavio je Tillerson.

On, ipak, nije odbacio mogućnost da američki diplomati jednog dana sjednu za pregovarački stol s predstavnicima izolovanog režima iz Pyongyanga radi razgovora o izbjegavanju ratne prijetnje. 

Tillersonovi komentari uslijedili su nakon neuobičajene razmjene stavova u nedjelju ministara vanjskih poslova dviju Koreja na samitu ASEAN-a, tokom koje sjevernokorejski šef diplomatije Ri Yong-Ho nije pokazao nikakve nagovještaje da je njegova zemlja zabrinuta posljednjim krugom sankcija.

U pokušaju da zaustavi sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una da stvori svoju zemlju nuklearnom silom, Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju o novom paketu sankcija koje bi mogle koštati njegovu zemlju do milijardu dolara godišnje. 

Sankcije su odgovor na dvije sjevernokorejske probe nuklearnih projektila u prošlom mjesecu, za koje Kim tvrdi da mogu pogoditi bilo koji dio Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-In razgovarali su putem telefona u nedjelju i saglasili su se da Sjeverna Koreja "predstavlja tešku i ozbiljnu prijetnju" većini zemalja širom svijeta, saopćila je Bijela kuća. 

Trump je kasnije na društvenim mrežama pozdravio glasanje u Vijeću sigurnosti, zahvaljujući se Kini i Rusiji što su podržale sankcije i nisu iskoristile svoje pravo veta u UN-u. 

Trump je naveo u svom twitter nalogu da je "veoma zadovoljan i impresioniran glasanjem o sankcijama Sjevernoj Koreji s 15 glasova za i nijednim protiv", prenosi agencija AFP.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ron
Ronaldo želi napustiti Real i vratiti se u United
15.01.2018

Portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo navodno želi napustiti Real i vratiti se u Manchester United.

lav
Lavrov kritizirao politiku SAD, nema saglasnosti oko pitanja Irana
15.01.2018

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov žestoko je kritizirao Sjedinjene Američke Države optužujući ih da "samo postavljaju ultimatume i odbijaju prihvatiti realnost višepolarnog svijeta".

tr
Michael Wolff: Trump je budala, on želi samo da pobijedi a nije ga briga kako
15.01.2018