Lutrija BiH
pj

Tillerson traži od Sjeverne Koreje da prekine program nuklearnog naoružanja

07.08.2017
MANILA, 7. aug. 2017

Američki državni sekretar Rex Tillerson u ponedjeljak je odbacio brzi povratak dijalogu sa Sjevernom Korejom, rekavši da nove sankcije UN-a pokazuju da svijetu ističe strpljenje prema ambicijama Pyongyanga za nuklearnim naoružanjem.

Obraćajući se novinarima na samitu ASEAN-a u fiplipinskoj prijestonici Manili, Tillerson je kazao da će Washington razmotriti mogućnost razgovora samo ako Pyongyang prekine svoj program balističkih projektila - koji Sjever nema namjeru da zaustavi.

- Najbolji signal koji bi Sjeverna Koreja mogla poslati je da objavi da je spremna da prekine s tim lansiranjem projektila - izjavio je Tillerson.

On, ipak, nije odbacio mogućnost da američki diplomati jednog dana sjednu za pregovarački stol s predstavnicima izolovanog režima iz Pyongyanga radi razgovora o izbjegavanju ratne prijetnje. 

Tillersonovi komentari uslijedili su nakon neuobičajene razmjene stavova u nedjelju ministara vanjskih poslova dviju Koreja na samitu ASEAN-a, tokom koje sjevernokorejski šef diplomatije Ri Yong-Ho nije pokazao nikakve nagovještaje da je njegova zemlja zabrinuta posljednjim krugom sankcija.

U pokušaju da zaustavi sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una da stvori svoju zemlju nuklearnom silom, Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju o novom paketu sankcija koje bi mogle koštati njegovu zemlju do milijardu dolara godišnje. 

Sankcije su odgovor na dvije sjevernokorejske probe nuklearnih projektila u prošlom mjesecu, za koje Kim tvrdi da mogu pogoditi bilo koji dio Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-In razgovarali su putem telefona u nedjelju i saglasili su se da Sjeverna Koreja "predstavlja tešku i ozbiljnu prijetnju" većini zemalja širom svijeta, saopćila je Bijela kuća. 

Trump je kasnije na društvenim mrežama pozdravio glasanje u Vijeću sigurnosti, zahvaljujući se Kini i Rusiji što su podržale sankcije i nisu iskoristile svoje pravo veta u UN-u. 

Trump je naveo u svom twitter nalogu da je "veoma zadovoljan i impresioniran glasanjem o sankcijama Sjevernoj Koreji s 15 glasova za i nijednim protiv", prenosi agencija AFP.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

gen.sek
Generalni sekretar Lige muslimanskoga svijeta: Različitost fetvi i njihova pravna neutemeljenost i neefikasnost spadaju u problematične dileme
21.10.2017

U povodu organiziranja međunarodne konferencije koju je organizovalo Egipatsko muftijstvo i Generalni sekretarijat muftijstava i savjetodavnih tijela muftijstava širom svijeta čije je sjedište u Kairu, oglasila se Liga muslimanskog svijeta (Rabita) s

kim
Posjedovanje nuklearnog oružja 'pitanje života i smrti' za Sjevernu Koreju
20.10.2017

tm
May: Britanija će ispoštovati obaveze prema EU
20.10.2017

Čelnici EU izjavili su da May nije iznijela nikakve nove ponude i da je samo ponovila svoj stav da mnogi od zahtjeva EU "nemaju zakonsko upotrište", prenosi Reuters.