Okoliš
pj

Tillerson traži od Sjeverne Koreje da prekine program nuklearnog naoružanja

07.08.2017
MANILA, 7. aug. 2017

Američki državni sekretar Rex Tillerson u ponedjeljak je odbacio brzi povratak dijalogu sa Sjevernom Korejom, rekavši da nove sankcije UN-a pokazuju da svijetu ističe strpljenje prema ambicijama Pyongyanga za nuklearnim naoružanjem.

Obraćajući se novinarima na samitu ASEAN-a u fiplipinskoj prijestonici Manili, Tillerson je kazao da će Washington razmotriti mogućnost razgovora samo ako Pyongyang prekine svoj program balističkih projektila - koji Sjever nema namjeru da zaustavi.

- Najbolji signal koji bi Sjeverna Koreja mogla poslati je da objavi da je spremna da prekine s tim lansiranjem projektila - izjavio je Tillerson.

On, ipak, nije odbacio mogućnost da američki diplomati jednog dana sjednu za pregovarački stol s predstavnicima izolovanog režima iz Pyongyanga radi razgovora o izbjegavanju ratne prijetnje. 

Tillersonovi komentari uslijedili su nakon neuobičajene razmjene stavova u nedjelju ministara vanjskih poslova dviju Koreja na samitu ASEAN-a, tokom koje sjevernokorejski šef diplomatije Ri Yong-Ho nije pokazao nikakve nagovještaje da je njegova zemlja zabrinuta posljednjim krugom sankcija.

U pokušaju da zaustavi sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una da stvori svoju zemlju nuklearnom silom, Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju o novom paketu sankcija koje bi mogle koštati njegovu zemlju do milijardu dolara godišnje. 

Sankcije su odgovor na dvije sjevernokorejske probe nuklearnih projektila u prošlom mjesecu, za koje Kim tvrdi da mogu pogoditi bilo koji dio Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-In razgovarali su putem telefona u nedjelju i saglasili su se da Sjeverna Koreja "predstavlja tešku i ozbiljnu prijetnju" većini zemalja širom svijeta, saopćila je Bijela kuća. 

Trump je kasnije na društvenim mrežama pozdravio glasanje u Vijeću sigurnosti, zahvaljujući se Kini i Rusiji što su podržale sankcije i nisu iskoristile svoje pravo veta u UN-u. 

Trump je naveo u svom twitter nalogu da je "veoma zadovoljan i impresioniran glasanjem o sankcijama Sjevernoj Koreji s 15 glasova za i nijednim protiv", prenosi agencija AFP.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

br
Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom
23.03.2018

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon Brexita usuglasili su se o zajedničkom pristupu predstojećim pregovorima s Britanijom o budućim odnosima.

sk
Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja
23.03.2018

Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

Gorenje