Apoteke Sarajevo
oil

Cijene nafte prošloga tjedna blago pale zbog rasta proizvodnje

07.08.2017
NEW YORK, 7.avg. 2017

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago pale, nakon snažnog skoka tjedan dana prije, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje članica OPEC-a i SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 0,2 posto, na 52,40 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 49,60 dolara.

Nakon što su tjedan dana prije skočile više od 8,5 posto i dosegnule najviše razine u dva mjeseca, prošloga su tjedna cijene nafte blago pale jer su ulagače zabrinule vijesti o povećanju proizvodnje.

Premda su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući Rusiju, dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno do ožujka 2018., podaci Reutersa pokazuju da je u srpnju izvoz OPEC-a dosegnuo rekordne razine u ovoj godini.

Prema podacima Thomson Reuters Oil Researcha, srpanjski izvoz OPEC-a povećan je za 370.000 barela dnevno, na 26,11 milijuna barela, a najveće je povećanje isporuka zabilježeno iz Nigerije, za 260.000 barela dnevno.

Podaci Reutersa pokazali su i da je proizvodnja OPEC-a u srpnju dosegnula najvišu razinu u ovoj godini, pri čemu je prednjačila Libija, koja je, kao i Nigerija, izuzeta od dogovora članica OPEC-a.

Visoka je i proizvodnja u Rusiji. Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft u petak je izvijestio o rastu proizvodnje sirove nafte u drugom tromjesečju za 11,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Proizvodnja raste i u SAD-u, pa je tako dosegnula 9,43 milijuna barela dnevno, najviše od kolovoza 2015. godine i 12 posto više nego u lipnju.

- Rast proizvodnje vratio je pesimizam na tržišta. Procjenjujemo da će se cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju kretati oko 53 dolara - poručila je središnja australska banka u svom redovnom izvješću.

Ipak, unatoč rastu proizvodnje, cijene nafte nisu osjetnije pale jer ih podržava jačanje potražnje.

U SAD-u je potražnja za benzinom u prošlom tjednu porasla na rekordnih 9,842 milijuna barela dnevno, navodi se u izvješću američke vlade.

Tvrtka Baker Hughes objavila je, pak, u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna pao već drugi tjedan u posljednja tri. No, broj bušotinskih postrojenja i dalje se kreće oko njih 765, najviše od travnja 2015. godine.

Stoga će se i idućih tjedana pažljivo pratiti raste li proizvodnja u SAD-u jer to narušava napore članica OPEC-a koje smanjuju proizvodnju ne bi li se umanjila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, a time podržale cijene 'crnog zlata'.

Ovoga tjedna u Abu Dhabiju održat će se sastanak tehničkog savjeta OPEC-a i proizvođača izvan tog kartela na kojemu će se razgovarati o pridržavanju dogovora o smanjenju proizvodnje.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

701
Dodijeljeni grantovi za 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva
18.01.2018

Predstavnici Farma II projekta i 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava u sektoru peradarstva u ukupnom iznosu od 600.000 KM.

sam
Predstavljen 'Samsung Galaxy A8', od sutra u prodaji u BiH
18.01.2018

Samsung Electronics danas je u Sarajevu predstavio novi pametni telefon "Samsung Galaxy A8", koji će se od sutra naći u prodaji na bh. tržištu.

ren
Renault Grupa u 2017. ostvarila novi prodajni rekord
18.01.2018

Grupa je povećala prodaju za 8,5 posto, globalno, u poređenju sa prethodnom godinom.