Apoteke Sarajevo
alb

Grčka poslala dva aviona za gašenje požara u Albaniji

04.08.2017
TIRANA, 4. aug. 2017

Grčka je u četvrtak poslijepodne u Albaniju poslala dvije letjelice za gašenje požara, kao odgovor na molbu koju je albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati uputio zemljama članicama EU za pomoć u borbi protiv ogromnih šumskih požara.

Izvori iz ministarstva vanjskih poslova za ATA-u su potvrdili da su se dvije grčke  letjelice pridružile operaciji gašenja požara na jugu Albanije.

- Mi smo u kontaktu s Centrom za upravljanje kriznim situacijama u Grčkoj i oni su potvrdili da su dva kanadera poslata u akciju kao odgovor na molbu albanske strane za pomoć u gašenju požara na jugu zemlje. Kako se navodi u saopćenju za medije generalnog sekretara ovog centra, dvije letjelice su krenule s Krfa u 15.19 i 17.40 sati - kazali su izvori iz albanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ove grčke letjelice sudjeluju u gašenju požara u Dukatu u Vlorskom okrugu. Operaciju vodi čelnik albanske službe za civilnu zaštitu Shemsi Premçi.

U međuvremenu, ured za odnose s javnošću Delegacije EU u Tirani saopćio je da je Albanija aktivirala na cijeloj svojoj teritoriji program Evropske unije pod nazivom Copernicus, radi podrške ovim operacijama na terenu.

- Ovo je korak naprijed za Službu civilne zaštite u ovoj zemlji i za njenu integraciju s mehanizmima Evropskog sistema za hitne slučajeve - navodi se u reakcijama EU na Facebooku.

Na području Tirane, Vlore, Debra, Elbasana i Berata aktivno je 25 požara.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bundes
Seehofer: Ako SPD odbije koaliciju, to će biti politička katastrofa za Njemačku
18.01.2018

Skoro četiri mjeseca nakon izbora Merkel još uvijek nema oformljenu novu vladu niti parlamentarnu većinu.

mess
Pele: Messi je najbolji nogometaš svijeta
18.01.2018

Legenda brazilskog i svjetskog nogometa i jedan od najboljih igrača svijeta u historiji, Pele, je gostujući u jednoj brazilskoj emisiji otkrio da je za njega Lionel Messi najbolji igrač svijeta.

5
Indija testirala najjači interkontinentalni balistički projektil
18.01.2018

Indija je uspješno testirala svoj nuklearni balistički projektil s najvećim dometom, saopćilo je ministarstvo odbrane, prenosi CNN.