rbi

Elevator Lab: 336 zahtjeva za finansijsko-tehnološki akcelerator program RBI-a

04.08.2017
SARAJEVO, 4. avg.2017

Faza apliciranja za "Elevator Lab", finansijsko-tehnološki akcelerator program Raiffeisen Bank International (RBI) AG završila je 31. jula, a Bosna i Hercegovina, sa osam prijavljenih projekata, jedna od ukupno 56 zemalja iz kojih su primljeni zahtjevi.

Generalni direktor RBI-a Johann Strobl predstavio je program 1. juna, u okviru festivala tehnologije i inovatora "Pioneers’17", koji je objavilo 14 mrežnih banaka RBI u srednjoj i istočnoj Evropi.

Ukupno 336 finansijsko-tehnoloških startup firmi iskoristilo je priliku za potencijalno uspostavljanje dugoročne saradnje sa RBI grupacijom i njenih 16,6 miliona klijenata u Austriji i regionu srednje i istočne Evrope.  

Austrijska finansijsko-tehnološka društva podnijela su 13,4 procenata svih zahtjeva, društva iz regiona srednje i istočne Evrope 27,1 procenat, pri čemu komparativno veliki broj zahtjeva potiče iz BiH, Mađarske, Rumunije i Slovačke, što odražava razvijenost finansijsko-tehnoloških zajednica u ovim zemljama.

Preostale zahtjeve uglavnom su podnijela finansijsko-tehnološka društva iz zapadne Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, što potvrđuje značajno međunarodno interesovanje za "Elevator Lab". 

- Drago nam je što je faza apliciranja za Elevator Lab tako uspješno završena te što smo dobili aplikacije sa 14 tržišta u srednjoj i istočnoj Evropi na kojima poslujemo. Veliki broj i ukupan kvalitet zahtjeva premašio je naša očekivanja - kazao je opunomoćenik RBI-a Michael Hoellerer, koji je između ostalog zadužen i za strategiju digitalizacije RBI grupacije.

Dodao je da će do kraja augusta intenzivno pregledati dokumente kako bi odabrali 30 startup firmi koje će dobiti priliku da stručnoj komisiji prezentiraju svoje koncepte.

Izbor pet startup firmi, koje će na kraju učestvovati u akcelerator programu, bit će obavljen sredinom septembra u Beču, saopćeno je iz Raiffeisen Bank. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

izvoz
Izvoz iz BiH veći za 16,9 posto, a uvoz 11,8 posto
22.08.2017

Što se tiče izvoza u zemlje EU, on je iznosio četiri milijarde i 470 miliona KM, što je za 14,4 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio šest milijardi i 196 miliona KM

rad
Povećana vrijednost ugovorenih građevinskih radova firmi iz FBiH u inozemstvu
22.08.2017

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u inozemstvu u prvih šest mjeseci 2017. godine, najveći dio odnosi se na zemlje Evrope i to 82,1 posto

triglav
Finansijska stabilnost, profitabilnost i rast premije: Triglav Osiguranje Sarajevo bilježi rast poslovanja u prvoj polovini 2017. godine
19.08.2017

Grupa Triglav je prvu polovinu tekuće godine završila sa dobiti prije oporezivanja u visini od 42,4 miliona eura. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine, Triglav ocjenjuje da će godišnja dobit prije oporezivanja Grupe Triglav biti ostva