Lutrija BiH
rbi

Elevator Lab: 336 zahtjeva za finansijsko-tehnološki akcelerator program RBI-a

04.08.2017
SARAJEVO, 4. avg.2017

Faza apliciranja za "Elevator Lab", finansijsko-tehnološki akcelerator program Raiffeisen Bank International (RBI) AG završila je 31. jula, a Bosna i Hercegovina, sa osam prijavljenih projekata, jedna od ukupno 56 zemalja iz kojih su primljeni zahtjevi.

Generalni direktor RBI-a Johann Strobl predstavio je program 1. juna, u okviru festivala tehnologije i inovatora "Pioneers’17", koji je objavilo 14 mrežnih banaka RBI u srednjoj i istočnoj Evropi.

Ukupno 336 finansijsko-tehnoloških startup firmi iskoristilo je priliku za potencijalno uspostavljanje dugoročne saradnje sa RBI grupacijom i njenih 16,6 miliona klijenata u Austriji i regionu srednje i istočne Evrope.  

Austrijska finansijsko-tehnološka društva podnijela su 13,4 procenata svih zahtjeva, društva iz regiona srednje i istočne Evrope 27,1 procenat, pri čemu komparativno veliki broj zahtjeva potiče iz BiH, Mađarske, Rumunije i Slovačke, što odražava razvijenost finansijsko-tehnoloških zajednica u ovim zemljama.

Preostale zahtjeve uglavnom su podnijela finansijsko-tehnološka društva iz zapadne Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, što potvrđuje značajno međunarodno interesovanje za "Elevator Lab". 

- Drago nam je što je faza apliciranja za Elevator Lab tako uspješno završena te što smo dobili aplikacije sa 14 tržišta u srednjoj i istočnoj Evropi na kojima poslujemo. Veliki broj i ukupan kvalitet zahtjeva premašio je naša očekivanja - kazao je opunomoćenik RBI-a Michael Hoellerer, koji je između ostalog zadužen i za strategiju digitalizacije RBI grupacije.

Dodao je da će do kraja augusta intenzivno pregledati dokumente kako bi odabrali 30 startup firmi koje će dobiti priliku da stručnoj komisiji prezentiraju svoje koncepte.

Izbor pet startup firmi, koje će na kraju učestvovati u akcelerator programu, bit će obavljen sredinom septembra u Beču, saopćeno je iz Raiffeisen Bank. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bosnalijek
Porodični dan u Bosnalijeku: Zlatnici za uposlenike koji su napunili 25 godina radnog staža
22.10.2017

U krugu najveće bh. farmaceutske kompanije Bosnalijek svake godine tradicionalno se održava Porodični dan za zaposlenike i njihove porodice.

sf
Italijanska kompanija „Ferretto Group“ gradi fabriku u Usori
20.10.2017

-Italijanska "Ferretto Group" gradi fabriku koja će na području općine Usora proizvoditi logističke sisteme, paletne regale i opremu za skladišta, kao i softvere.

iz
Federacija BiH u septembru povećala izvoz 10 posto
20.10.2017

Trgovinski deficit Federacije BiH za septembar 2017. iznosi 457.135.000 KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.