Apoteke Sarajevo
rbi

Elevator Lab: 336 zahtjeva za finansijsko-tehnološki akcelerator program RBI-a

04.08.2017
SARAJEVO, 4. avg.2017

Faza apliciranja za "Elevator Lab", finansijsko-tehnološki akcelerator program Raiffeisen Bank International (RBI) AG završila je 31. jula, a Bosna i Hercegovina, sa osam prijavljenih projekata, jedna od ukupno 56 zemalja iz kojih su primljeni zahtjevi.

Generalni direktor RBI-a Johann Strobl predstavio je program 1. juna, u okviru festivala tehnologije i inovatora "Pioneers’17", koji je objavilo 14 mrežnih banaka RBI u srednjoj i istočnoj Evropi.

Ukupno 336 finansijsko-tehnoloških startup firmi iskoristilo je priliku za potencijalno uspostavljanje dugoročne saradnje sa RBI grupacijom i njenih 16,6 miliona klijenata u Austriji i regionu srednje i istočne Evrope.  

Austrijska finansijsko-tehnološka društva podnijela su 13,4 procenata svih zahtjeva, društva iz regiona srednje i istočne Evrope 27,1 procenat, pri čemu komparativno veliki broj zahtjeva potiče iz BiH, Mađarske, Rumunije i Slovačke, što odražava razvijenost finansijsko-tehnoloških zajednica u ovim zemljama.

Preostale zahtjeve uglavnom su podnijela finansijsko-tehnološka društva iz zapadne Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, što potvrđuje značajno međunarodno interesovanje za "Elevator Lab". 

- Drago nam je što je faza apliciranja za Elevator Lab tako uspješno završena te što smo dobili aplikacije sa 14 tržišta u srednjoj i istočnoj Evropi na kojima poslujemo. Veliki broj i ukupan kvalitet zahtjeva premašio je naša očekivanja - kazao je opunomoćenik RBI-a Michael Hoellerer, koji je između ostalog zadužen i za strategiju digitalizacije RBI grupacije.

Dodao je da će do kraja augusta intenzivno pregledati dokumente kako bi odabrali 30 startup firmi koje će dobiti priliku da stručnoj komisiji prezentiraju svoje koncepte.

Izbor pet startup firmi, koje će na kraju učestvovati u akcelerator programu, bit će obavljen sredinom septembra u Beču, saopćeno je iz Raiffeisen Bank. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zaposleni
FBiH: Raste broj zaposlenih i u novembru
15.01.2018

U mjesecu novembru/studenom 2017. godine ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH iznosio je 474.596, što predstavlja povećanje broja zaposlenih za 0,2% u odnosu na prethodni mjesec

plata
Novembar: Prosječna plata u FBiH 868 maraka
15.01.2018

Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za novembar/studeni 2017. godine, u Federaciji BiH, iznosi 868 KM i nominalno je viša za 0,6%, a realno za 0,5% u odnosu na prethodni mjesec.

sto
Osam bh. kompanija na sajmu namještaja u Kelnu
15.01.2018

Nastup Bosne i Hercegovine na IMM COLOGNE 2018 financijski je podržala VTKBiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.