Brinemo za okoliš
rbi

Elevator Lab: 336 zahtjeva za finansijsko-tehnološki akcelerator program RBI-a

04.08.2017
SARAJEVO, 4. avg.2017

Faza apliciranja za "Elevator Lab", finansijsko-tehnološki akcelerator program Raiffeisen Bank International (RBI) AG završila je 31. jula, a Bosna i Hercegovina, sa osam prijavljenih projekata, jedna od ukupno 56 zemalja iz kojih su primljeni zahtjevi.

Generalni direktor RBI-a Johann Strobl predstavio je program 1. juna, u okviru festivala tehnologije i inovatora "Pioneers’17", koji je objavilo 14 mrežnih banaka RBI u srednjoj i istočnoj Evropi.

Ukupno 336 finansijsko-tehnoloških startup firmi iskoristilo je priliku za potencijalno uspostavljanje dugoročne saradnje sa RBI grupacijom i njenih 16,6 miliona klijenata u Austriji i regionu srednje i istočne Evrope.  

Austrijska finansijsko-tehnološka društva podnijela su 13,4 procenata svih zahtjeva, društva iz regiona srednje i istočne Evrope 27,1 procenat, pri čemu komparativno veliki broj zahtjeva potiče iz BiH, Mađarske, Rumunije i Slovačke, što odražava razvijenost finansijsko-tehnoloških zajednica u ovim zemljama.

Preostale zahtjeve uglavnom su podnijela finansijsko-tehnološka društva iz zapadne Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, što potvrđuje značajno međunarodno interesovanje za "Elevator Lab". 

- Drago nam je što je faza apliciranja za Elevator Lab tako uspješno završena te što smo dobili aplikacije sa 14 tržišta u srednjoj i istočnoj Evropi na kojima poslujemo. Veliki broj i ukupan kvalitet zahtjeva premašio je naša očekivanja - kazao je opunomoćenik RBI-a Michael Hoellerer, koji je između ostalog zadužen i za strategiju digitalizacije RBI grupacije.

Dodao je da će do kraja augusta intenzivno pregledati dokumente kako bi odabrali 30 startup firmi koje će dobiti priliku da stručnoj komisiji prezentiraju svoje koncepte.

Izbor pet startup firmi, koje će na kraju učestvovati u akcelerator programu, bit će obavljen sredinom septembra u Beču, saopćeno je iz Raiffeisen Bank. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ki
Kina najavila recipročne mjere Washingtonu s listom od 128 američkih proizvoda
23.03.2018

Kina je u petak objavila planove za uvođenje recipročnih tarifa za 128 američkih proizvoda koji uključuju svinjetinu, vino, povrće, voće i čelik.

str
Od 25. marta promjena u primjeni dnevnih tarifnih stavova električne energije
23.03.2018

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju, 25. marta, nastupit će i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova električne energije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

lb
London i Beč intenziviraju saradnju za privredni rast
23.03.2018

Beč i London potpisali su Sporazum o saradnji u oblastima bionauke i finansijske tehnologije, oblastima za koje se smatra da će imati najveći razvojni potencijal u budućnosti.

SBF