Brinemo za okoliš
66

Ismete, blago tebi

04.08.2017
Piše: Asaf Bečirović

Rođak je, imajući na umu činjenicu da sam novinar, pitao poznajem li doktora Ismeta Gavrankapetanovića? Jer, njegova sedmogodišnja kćer bješe bolesna, jedva je stajala na nogama! Rekoh, poznajem doktora! Pa, bi li ga, molio je rođak , mogao nazvati i urgirati? Hitno je! Velim, ne treba ti kod doktora Gavrankapetanovića štela, primiće je. Rođak, naravno, nije povjerovao, naljutio se. 

Nije trebalo. Doktor Gavrankapetanović je operisao njegovu kćerku! Dijete se osovilo na noge, prohodalo! Nudio rođak novac Gavrankapetanoviću prije i poslije operacije. Doktor ni da čuje! Što je rođaka iznenadilo. Svojevremeno je i sam morao pod nož. Hirurg koji ga je operisao ispostavio je račun i prije nego ga je zarezao skalpelom. I tada je rođaku postalo jasno, kako je objasnio, zašto doktori nose maske na licima. 

Rođaka i njegove kćerke sam se sjetio čitajući tekst kolegice Edine Kamenice  posvećen „isteku manadata“ direktora Ortopedije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Dakle, smjeni dr. Ismeta Gavrankapetanovića s ove funkcije. Napisala je kolegica da je za ramazana  slušala Radio BIR, emisiju u kojoj je dr. Gavrankapetanović, inače hafiz, trebalo da govori o tome šta jesti za iftar ili tako nekako. O tome je, napisala je kolegica, hafiz i doktor najmanje govorio. Slušatelji koji su zvali bili su bivši pacijenti dr. Gavrankapetanovića i nije ih zanimalo šta jesti za iftar. Htjeli su se zahvaliti doktoru zato što ih je izliječio! 

Dakle, doktor i direktor koji je valjao pacijentima, ne valja menadžmentu KCUS!? Sjetili su se da mu je nakon 19 godina direktorovanja, istako mandat. Menadžement je toliko cijenio ono što je dr. Gavrankapetanović u tih 19 godina napravio da ga, prije nego mu je „istekao mandat“, nisu pozvali ni na razgovor. Direktor o „isteku mandata“ saznaje od kolega, iz medija! Biće da to više ili sve govori o „isteku mandata“ i menadžerima KCUS. Uzgred, kad smo već kod mandata, je li se oni u pravilu na KCUS potpisuju na 19 godina ili nekako drugačije? Uostalom, u objavljenom Aneksu na Ugovor koji je dr. Gavrankapetanović potpisao 15. marta 2012. godine (član 2.) piše da će obavljati i poslove šefa Dječijeg odjeljenja u periodu od tri godine, počev od 1. aprila 2015.  Dakle, mandat mu ističe aprila 2018.!

Sad, smjena nije protekla kako je menadžement zamislio. Iza svog šefa, dr. Ismeta Gavrankapetanovića, stalo je petnaestak specijalista Klinike za ortopediju i traumatologiju. Potpisali su i izjavu kojom daju podršku direktoru kojem je, eto, „istekao mandat“.  Svojim su se potpisima „oštro usprotivili nametnutim odlukama koje se tiču ustroja i rada  Klinike“.  Biće da su se tako pridružili dr. Gavrankapetanoviću na listu za odstrel. Jer, nije mala zajebancija poprijeko pogledati, kamoli javno se suprotstaviti menadžemntu KCUS oličenom u liku supruge predsjednika države i predsjedniku najveće partije u Bošnjaka.  Gavrankapetanovićeve kolege su, eto, imale hrabrosti to napraviti.  I tako mu staviti do znanja da ga cijene onoliko koliko ga pacijenti vole! Stoga, blago tebi Ismete. Malo ko se time može pohvaliti! 

No, biće da priča o „isteku mandata“ direktora Ortopedije nije završena.  Bojati se, sad kad mu je „istekao mandat“ dr. Gavrankapetanović neće biti skinut s famozne liste za odstrel. Naprotiv. Dolaskom novog menadžemnta KCUS je napustilo na desetine ljekara. I njima „istekao mandat“.  Kako god, meni se dopala vijest da je Francuski parlament usvojio zakon kojim se poslanicima, ministrima  i gradonačelnicima zabranjuje da zapošljavaju supruge, roditelje ili djecu. Ma koliko, recimo, supruga imala harizme i osvajala srca ljudi.

A kćerka mog rođaka koju je dr Gavrankapetanović operisao, ona s početka teksta, danas je medicinska sestra. Ovih dana sprema kofere za Njemačku gdje će raditi na nekoj klinici. Pridružit će se sestri koja na toj klinici radi već dvije godine. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

iv
Ivanić: Vojna vježba ne može biti održana bez plana Predsjedništva BiH
20.02.2018

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

fna
„2Cellos“ spremni za muzičko slavlje u sarajevskoj „Zetri“ 10. marta
20.02.2018

Mladi briljantni virtouzi na violončelima Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao "2Cellos", u sarajevskoj Zetri će 10. marta prirediti spektakularni muzički koncert.

in
U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima
20.02.2018

- To je nedopustivo jer su sve osobe s invaliditetom jednake bez obzira na uzrok i takvu praksu treba uporno mijenjati - navela je Bešlija.

SBF