Apoteke Sarajevo
iz

Glasnogovornik Abbasa osudio gradnju još 1.000 stanova za izraelske doseljenike

04.08.2017
RAMALLAH, 4. aug. 2017

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeineh u četvrtak je osudio projekt gradnje novih 1.000 stambenih jedinica u ilegalnom naselju Bitar Ellit u blizini Betlehema na okupiranoj Zapadnoj obali, koji je predstavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Abu Rudeineh je također osudio objavu izraelske namjere da izbaci na ulicu palestinsku porodicu u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Jerusalemu, kako bi se tu mogli smjestiti izraelski doseljenici, izvještava WAFA.

- Naselja su u osnovi ilegalna i izraelska vlada mora odmah zaustaviti svoj destruktivni pristup dvodržavnom rješenju - kazao je Abu Rudeineh u saopćenju.

On je također osudio Netanyahuove izjave u kojima je Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem nazvao izraelskom zemljom, te je istaknuo da su "Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem i Pojas Gaze okupirane palestinske teritorije, a ne izraelska zemlja, kako Netanyahu navodi u svojim izjavama".

Abu Rudeineh je pozvao međunarodnu zajednicu, pogotovo Sjedinjene Američke Države, da odmah interveniraju i zaustave izraelske aktivnosti naseljavanja koje, kako tvrdi, potkopavaju napore američkog predsjednika Donalda Trumpa da postigne mir u regiji.

Predsjednikov glasnogovornik smatra da izraelske aktivnosti naseljavanja povećavaju tenzije koje bi mogle dovesti do nekontroliranih posljedica.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bundes
Seehofer: Ako SPD odbije koaliciju, to će biti politička katastrofa za Njemačku
18.01.2018

Skoro četiri mjeseca nakon izbora Merkel još uvijek nema oformljenu novu vladu niti parlamentarnu većinu.

mess
Pele: Messi je najbolji nogometaš svijeta
18.01.2018

Legenda brazilskog i svjetskog nogometa i jedan od najboljih igrača svijeta u historiji, Pele, je gostujući u jednoj brazilskoj emisiji otkrio da je za njega Lionel Messi najbolji igrač svijeta.

5
Indija testirala najjači interkontinentalni balistički projektil
18.01.2018

Indija je uspješno testirala svoj nuklearni balistički projektil s najvećim dometom, saopćilo je ministarstvo odbrane, prenosi CNN.