Lutrija BiH
iz

Glasnogovornik Abbasa osudio gradnju još 1.000 stanova za izraelske doseljenike

04.08.2017
RAMALLAH, 4. aug. 2017

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeineh u četvrtak je osudio projekt gradnje novih 1.000 stambenih jedinica u ilegalnom naselju Bitar Ellit u blizini Betlehema na okupiranoj Zapadnoj obali, koji je predstavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Abu Rudeineh je također osudio objavu izraelske namjere da izbaci na ulicu palestinsku porodicu u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Jerusalemu, kako bi se tu mogli smjestiti izraelski doseljenici, izvještava WAFA.

- Naselja su u osnovi ilegalna i izraelska vlada mora odmah zaustaviti svoj destruktivni pristup dvodržavnom rješenju - kazao je Abu Rudeineh u saopćenju.

On je također osudio Netanyahuove izjave u kojima je Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem nazvao izraelskom zemljom, te je istaknuo da su "Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem i Pojas Gaze okupirane palestinske teritorije, a ne izraelska zemlja, kako Netanyahu navodi u svojim izjavama".

Abu Rudeineh je pozvao međunarodnu zajednicu, pogotovo Sjedinjene Američke Države, da odmah interveniraju i zaustave izraelske aktivnosti naseljavanja koje, kako tvrdi, potkopavaju napore američkog predsjednika Donalda Trumpa da postigne mir u regiji.

Predsjednikov glasnogovornik smatra da izraelske aktivnosti naseljavanja povećavaju tenzije koje bi mogle dovesti do nekontroliranih posljedica.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rabita nova
Singapur (VIDEO) : Generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta dočekao veliki broj uvaženih ličnost
23.10.2017

Prilikom posjete Singapuru, NJ. E. Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta (Rabita) , dr. Muhamed b. Abdulkerim El-Isa je dočekan od strane velikog broja uvaženih ličnosti ove države.

am
Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH zasadila lipu u Aleji ambasadora
23.10.2017

Ambasadorica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Guri Rusten od danas ima svoje drvo lipe u popularnoj starogradskoj šetnici Aleji ambasadora.

ro
Stewart: Britanski borci ISIL-a 'moraju biti ubijeni'
23.10.2017

Jedini način rješavanja problema s britanskim borcima ISIL-a u Siriji je "u gotovo svakom slučaju" da ih se ubije, rekao je britanski ministar za međunarodni razvoj Rory Stewart.