iz

Glasnogovornik Abbasa osudio gradnju još 1.000 stanova za izraelske doseljenike

04.08.2017
RAMALLAH, 4. aug. 2017

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeineh u četvrtak je osudio projekt gradnje novih 1.000 stambenih jedinica u ilegalnom naselju Bitar Ellit u blizini Betlehema na okupiranoj Zapadnoj obali, koji je predstavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Abu Rudeineh je također osudio objavu izraelske namjere da izbaci na ulicu palestinsku porodicu u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Jerusalemu, kako bi se tu mogli smjestiti izraelski doseljenici, izvještava WAFA.

- Naselja su u osnovi ilegalna i izraelska vlada mora odmah zaustaviti svoj destruktivni pristup dvodržavnom rješenju - kazao je Abu Rudeineh u saopćenju.

On je također osudio Netanyahuove izjave u kojima je Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem nazvao izraelskom zemljom, te je istaknuo da su "Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem i Pojas Gaze okupirane palestinske teritorije, a ne izraelska zemlja, kako Netanyahu navodi u svojim izjavama".

Abu Rudeineh je pozvao međunarodnu zajednicu, pogotovo Sjedinjene Američke Države, da odmah interveniraju i zaustave izraelske aktivnosti naseljavanja koje, kako tvrdi, potkopavaju napore američkog predsjednika Donalda Trumpa da postigne mir u regiji.

Predsjednikov glasnogovornik smatra da izraelske aktivnosti naseljavanja povećavaju tenzije koje bi mogle dovesti do nekontroliranih posljedica.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

migr
Španska obalna straža spasila 600 migranata u jednom danu
17.08.2017

Španska obalna straža saopćila je da je spasila 600 migranata koji su prešli iz Maroka u 24-satnom periodu, u jeku povećanog broja njihovih dolazaka.

mun
Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
17.08.2017

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

tr
Trump: Američka vojska spremna na akciju protiv Sjeverne Koreje
11.08.2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska "spremna na akciju" protiv Sjeverne Koreje, pojačavajući verbalni rat s Pyongyangom.