Brinemo za okoliš
brana 1

NOSTALGIJA: „Sve bih trampio za onaj čar Bembaše... Bembaše“

01.08.2017
Text i foto: M.Mekić

Kiću sam sreo iznad kupališta Golubane na Bentbaši, gdje je u hlad pobjegao od današnjih velikih vrućina. Rado se prisjetio svoje mladosti provedene na ovom, ali i drugim bentbaškim kupalištima. Na brzinu mi je ispričao nekoliko anegdota iz tog vremena: 

-Ćoro Miro je imao stakleno oko koje prije skoka izvadi i da djetetu da mu ga čuva  uz upozorenje: "Čuvaj ga  ko oko u glavi!"  Doktor rahmetli je najbolje skakao lastu, a ja zgrčke. Skakalo se na starom bazenu sa krova, a izbacivač je bio Čondro, stari bokser, koji  je zabranjivo da se skače. Većina tih ljudi koji su tada skakali je umrlo – prisjeća se Miroslav Drmanac Kićo

 Sjeća se kada je zajedno sa Agom, svojim drugom, išao u Mostar pa prije skokova odu na bazen gdje su bile skakaone od dva metra i tz. desetka.

- Aga rastjera raju, a ja se zaletim sa desetke i skočim zgrčke. Kad izronim, svi mi aplaudiraju, bazen odzvanja. Pitaju me, bi li smio tako skočiti sa Starog mosta. Kako ne bi, samo nek' mi naprave odakle ću se zaletiti - prepričava nam Kićo. Susret s Kićom,  koji je danas na pragu osme decenije, vratilo me u djetinjstvo i Bentbašu.  Bembaša, kako mi izgovaramo,  bitna je za moje odrastanje. Tu sam naučio plivati, skakati „na glavu“ s okolnih litica i zidova. Onda nisam znao i nije me zanimalo, sada znam: Bentbaša potiče od turske riječi „bent“ - nasip, brana. U vrijeme nastanka Sarajeva bili su tu Isa-begovi mlinovi i gostionice. 

Opjevana je u mnogim pjesmama i rado ih pjevušim. Historijske knjige kažu da je toponim Bentbaša nastao 1462., a naselje je nastalo na temeljima srednjovjekovnog sela Brodac koje je Isa-beg odabrao za podizanje zadužbine. Zauzvrat je domaćim stanovnicima dao kuće u selu Hrančić, današnja Hrasnica. Rijeku Miljacku je u to doba premošćivala ćuprija od jarećih mijehova, koju je dao postaviti Omer-paša Latas. Potom drveni most, sagrađen 1793. godine, koji je služio vađenju drvenih balvana, koji su spuštani u Paljansku Miljacku i rijekom transportirani do grada. 


Dolaskom Austro-Ugarske sagrađeno je, ispod Babinog zuba, kupalište Da Rive (1884.).   Gradnjom ceste ka Kozijoj ćupriji, probijen je današnji tunel i sagrađena Narodna banja. Otvorena je 20. jula 1902. godine. Lumpovalo se početkom vijeka u Hadži-Šabanovoj kahvi, prvoj sarajevskoj kahvani. 

Zabilježeno je  da se do sabaha  ostajalo uz ples Jermenki, da je Šabanova kahvana imala  dva nivoa, s terasom na stubovima iznad vode. Na brežuljku sa druge strane rijeke, nalazila se kafana Babića bašta. S naseljima Toplik, na lijevoj i Brodac, na desnoj obali Miljacke, ulazilo se sa Bentbaše u grad. Danas se ovdje nalaze bazen, brana, Goetheov Institut BiH, Ambasada Republike Slovenije u BiH...