Brinemo za okoliš
term

Ekotim: Uskladiti okolinske dozvole za termoelektrane Tuzla 7 i Banovići

01.08.2017
SARAJEVO, 1. aug. 2017

Krajem prošle sedmice u sjedištu “Energetske zajednice” u Beču, održan je sastanak/medijacija na kojem je potpisan sporazum kojim se Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH obavezuje da uskladi okolinske dozvole za planirane termoelektrane Tuzla 7 i Banovići sa preuzetim obavezama iz propisa Evropske unije.

Proces medijacije je pokrenut na osnovu žalbi koje je Udruženje za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja “Ekotim” dostavilo Sekretarijatu Energetske zajednice.

- Žalbama je Ekotim ukazao na činjenicu da okolinske dozvole koje su izdate za te planirane termoelektrane dopuštaju mnogo veće emisije štetnih materija od dozvoljenih. Ovo je prije svega problem za zdravlje naših građana, a predstavljat će i problem za našu zemlju u procesu pridruživanja EU, pošto dozvoljene emisije nisu u skladu sa EU propisima - navodi se u saopćenju Ekotima.

Pored žalbi Energetskoj zajednici, to  udruženje je protiv izdatih okolinskih dozvola za navedene dvije planirane termoelektrane pokrenulo i tužbe na lokalnom sudu.

- Tužbe su pokrenute nakon što je resorno ministarstvo odbilo usvojiti primjedbe kojima se ukazalo da dozvole nisu u skladu sa domaćim ili međunarodnim zakonima - saopćio je "Ekotim".


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF