mas

Kompanija Mastercard uvodi biometrijske kartice u Evropi

01.08.2017


SOFIJA/SARAJEVO, 1. aug. 2017

Kompanija Mastercard predstavila je rezultate pilot-projekta u vezi s korištenjem biometrijske kartice, a u saradnji sa UniCredit Bulbankom u Bugarskoj.

Novo rješenje kombinuje čip tehnologiju sa autentifikacijom putem otiska prsta kako bi se na praktičan i siguran način potvrdio identitet korisnika kartice prilikom kupovine u radnjama.

Nakon što je ovo rješenje imalo premijeru u Južnoafričkoj Republici, Bugarska je prvo tržište u Evropi koje testira ovu naprednu tehnologiju. Na kraju probnog perioda, učesnici su podijelili svoja iskustva o ovoj tehnologiji i utiscima u pogledu jednostavnosti korištenja.

Da je biometrijska kartica praktičnija u poređenju sa ukucavanjem PIN koda prilikom transakcije smatra 93 posto učesnika, dok 95 posto učesnika smatra da su biometrijske kartice sigurnije od klasičnih čip kartica.

Više od 90 posto učesnika bi vjerovatno ili sigurno unaprijedilo svoju omiljenu karticu opcijom za biometrijsku autentifikaciju ukoliko bi ona bila dostupna.

- UniCredit Bulbank je prva banka u Evropi koja testira biometrijske kartice. Konstantno radimo na tome da klijentima pružimo inovativna, praktična i istovremeno sigurna sredstva za plaćanje. Biometrija kao sredstvo identifikacije ima značajan uticaj na sve sfere života, ne samo na oblast finansija - rekao je direktor i predsjednik upravnog odbora Unicredit Bulbanke Levon Hamparcumijan.

Rezultati probnog perioda također ukazuju da su supermarketi, restorani i kafići, maloprodajni objekti i benzinske stanice mjesta na kojima korisnici najčešće upotrebljavaju biometrijsku karticu kako bi plaćanje obavili lako i sigurno. Velika većina ispitanika bi podržala dodavanje opcije za beskontaktno plaćanje biometrijskim karticama.

Generalni direktor za Balkan u kompaniji Mastercard Artur Turemka naglasio je da biometrijska tehnologija za autentikaciju bez sumnje pruža visok nivo sigurnosti i predstavlja odlučujući faktor u poslovanju izdavalaca kartica.

- Veoma smo ponosni što je Bugarska prva zemlja u Evropi koja testira biometrijsku karticu. Sigurnost je na prvom mjestu za korisnike. Bugari imaju povjerenja u benefite koje donosi ova inovativna tehnologija i spremni su za njeno uvođenje koje će im omogućiti da obavljaju brze i sigurne transakcije - izjavio je Turemka 

Biometrijska kartica funkcionira na način da korisnik aktivira svoju karticu jednostavnom registracijom kod svoje finansijske institucije, a prilikom registracije, njegov otisak se pretvara u šifrovani digitalni zapis koje se čuva na samoj kartici. Kartica je tada spremna za korištenje na bilo kom POS terminalu širom svijeta.

Prilikom kupovine i plaćanja u radnji biometrijska kartica funkcioniše kao bilo koja druga čip kartica. Korisnik kartice jednostavno ubacuje karticu u POS terminal, dok istovremeno stavlja prst na označeni senzor. Taj otisak prsta se upoređuje sa digitalnim zapisom na kartici i ukoliko se biometrijski podaci poklapaju, transakcija može biti potvrđena a da kartica i ne napusti ruke korisnika, saopćeno je iz Mastercarda.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

izvoz
Izvoz iz BiH veći za 16,9 posto, a uvoz 11,8 posto
22.08.2017

Što se tiče izvoza u zemlje EU, on je iznosio četiri milijarde i 470 miliona KM, što je za 14,4 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio šest milijardi i 196 miliona KM

rad
Povećana vrijednost ugovorenih građevinskih radova firmi iz FBiH u inozemstvu
22.08.2017

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u inozemstvu u prvih šest mjeseci 2017. godine, najveći dio odnosi se na zemlje Evrope i to 82,1 posto

triglav
Finansijska stabilnost, profitabilnost i rast premije: Triglav Osiguranje Sarajevo bilježi rast poslovanja u prvoj polovini 2017. godine
19.08.2017

Grupa Triglav je prvu polovinu tekuće godine završila sa dobiti prije oporezivanja u visini od 42,4 miliona eura. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine, Triglav ocjenjuje da će godišnja dobit prije oporezivanja Grupe Triglav biti ostva