Lutrija BiH
mas

Kompanija Mastercard uvodi biometrijske kartice u Evropi

01.08.2017


SOFIJA/SARAJEVO, 1. aug. 2017

Kompanija Mastercard predstavila je rezultate pilot-projekta u vezi s korištenjem biometrijske kartice, a u saradnji sa UniCredit Bulbankom u Bugarskoj.

Novo rješenje kombinuje čip tehnologiju sa autentifikacijom putem otiska prsta kako bi se na praktičan i siguran način potvrdio identitet korisnika kartice prilikom kupovine u radnjama.

Nakon što je ovo rješenje imalo premijeru u Južnoafričkoj Republici, Bugarska je prvo tržište u Evropi koje testira ovu naprednu tehnologiju. Na kraju probnog perioda, učesnici su podijelili svoja iskustva o ovoj tehnologiji i utiscima u pogledu jednostavnosti korištenja.

Da je biometrijska kartica praktičnija u poređenju sa ukucavanjem PIN koda prilikom transakcije smatra 93 posto učesnika, dok 95 posto učesnika smatra da su biometrijske kartice sigurnije od klasičnih čip kartica.

Više od 90 posto učesnika bi vjerovatno ili sigurno unaprijedilo svoju omiljenu karticu opcijom za biometrijsku autentifikaciju ukoliko bi ona bila dostupna.

- UniCredit Bulbank je prva banka u Evropi koja testira biometrijske kartice. Konstantno radimo na tome da klijentima pružimo inovativna, praktična i istovremeno sigurna sredstva za plaćanje. Biometrija kao sredstvo identifikacije ima značajan uticaj na sve sfere života, ne samo na oblast finansija - rekao je direktor i predsjednik upravnog odbora Unicredit Bulbanke Levon Hamparcumijan.

Rezultati probnog perioda također ukazuju da su supermarketi, restorani i kafići, maloprodajni objekti i benzinske stanice mjesta na kojima korisnici najčešće upotrebljavaju biometrijsku karticu kako bi plaćanje obavili lako i sigurno. Velika većina ispitanika bi podržala dodavanje opcije za beskontaktno plaćanje biometrijskim karticama.

Generalni direktor za Balkan u kompaniji Mastercard Artur Turemka naglasio je da biometrijska tehnologija za autentikaciju bez sumnje pruža visok nivo sigurnosti i predstavlja odlučujući faktor u poslovanju izdavalaca kartica.

- Veoma smo ponosni što je Bugarska prva zemlja u Evropi koja testira biometrijsku karticu. Sigurnost je na prvom mjestu za korisnike. Bugari imaju povjerenja u benefite koje donosi ova inovativna tehnologija i spremni su za njeno uvođenje koje će im omogućiti da obavljaju brze i sigurne transakcije - izjavio je Turemka 

Biometrijska kartica funkcionira na način da korisnik aktivira svoju karticu jednostavnom registracijom kod svoje finansijske institucije, a prilikom registracije, njegov otisak se pretvara u šifrovani digitalni zapis koje se čuva na samoj kartici. Kartica je tada spremna za korištenje na bilo kom POS terminalu širom svijeta.

Prilikom kupovine i plaćanja u radnji biometrijska kartica funkcioniše kao bilo koja druga čip kartica. Korisnik kartice jednostavno ubacuje karticu u POS terminal, dok istovremeno stavlja prst na označeni senzor. Taj otisak prsta se upoređuje sa digitalnim zapisom na kartici i ukoliko se biometrijski podaci poklapaju, transakcija može biti potvrđena a da kartica i ne napusti ruke korisnika, saopćeno je iz Mastercarda.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bosnalijek
Porodični dan u Bosnalijeku: Zlatnici za uposlenike koji su napunili 25 godina radnog staža
22.10.2017

U krugu najveće bh. farmaceutske kompanije Bosnalijek svake godine tradicionalno se održava Porodični dan za zaposlenike i njihove porodice.

sf
Italijanska kompanija „Ferretto Group“ gradi fabriku u Usori
20.10.2017

-Italijanska "Ferretto Group" gradi fabriku koja će na području općine Usora proizvoditi logističke sisteme, paletne regale i opremu za skladišta, kao i softvere.

iz
Federacija BiH u septembru povećala izvoz 10 posto
20.10.2017

Trgovinski deficit Federacije BiH za septembar 2017. iznosi 457.135.000 KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.