Brinemo za okoliš
zagad

Osam škola iz oba entiteta realizuju projekt 'Dobre vodne komšije'

01.08.2017
TUZLA, 01. avg 2017

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle počeo je implementaciju osamnaestomjesečnog projekta pod nazivom “Dobre vodne komšije II“, koji finansijski podržava fondacija "Robert Bosch Stiftung GmbH" iz Njemačke.

Cilj projekta je da se zajedničkim radom na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode Spreče uspostavi saradnja između učenika, njihovih roditelja, zaposlenika škola i predstavnika općina koje se nalaze u slivu  Spreče, a pripadaju Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Projekt će biti realiziran u osam osnovnih škola iz šest općina: Osmaci, Kalesija, Petrovo, Doboj- Istok, Gračanica i Doboj. 

- U okviru projekta bit će organizirani edukacija, istraživački rad, izložba fotografija o temi prirodnih bogatstava, ljepote i ekoloških problema Spreče, te uređenje korita  Spreče. Predviđeno je i organizovanje kampa za najaktivnije učenike i nastavnike i implementacija osam pilot-projekata o ovoj temi - izjavila je za Fenu Vanja Rizvić, stručna saradnica u Centru za energiju i ekologiju Tuzla.

Osim škola, projekt "Dobre vodne komšije II“ bit će realiziran i s lokalnim zajednicama. Definirat će se, urediti i obilježiti prvi dio "Staze dobrih vodnih komšija“, te pripremiti odgovarajući promotivni materijal. Staza će obuhvatiti važne prirodne, historijske i kulturne potencijale iz oba entiteta.

U okviru projekta, naglasila je Rizvić, bit će definiran Dan rijeke Spreče čije obilježavanje će organizirati sve škole, a tom prilikom, između ostalog, sadit će se biljke koje na prirodan način potpomažu zaštitu rijeke.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ptice
OVAKO MI BRINEMO O OKOLIŠU: Petnaesta godišnjica Ornitološkog društva „Naše ptice“ iz Sarajeva
01.02.2018

Ovo društvo trenutno radi zimsko prebrojavanje na vodenim i močvarnim staništima i cenzus zimovališta male ušare. Pri kraju su i njihovi radovi na Evropskom atlasu gnjezdarica, gdje su koordinatori za BiH, dok uporedo rade i na prvom bh. atlasu gnjez

milj
U četvrtak obilazak radova na uređenju i čišćenju zidova korita rijeke Miljacke
04.10.2017

U četvrtak, 05.oktobra, 2017. godine, u 11,00 sati načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad i članovi Opštinskog štaba civilne zaštite obići će teren i pregledati izvedene radove.

star
Jezero Starača dobilo novih 120 metara obale
31.07.2017

Udruženje građana ''Bistro!'' uz pomoć UNDP-a nastavilo je radove na uređenju ovog jezera, čišćenju, produbljenju i uklanjanju rastinja koje je prekrivalo obalu i stazu za takmičenje.

SBF