Apoteke Sarajevo
tur

Skupština KS-a usvojila izmjene i dopune Zakona o turizmu

01.08.2017
SARAJEVO, 01. avg 2017

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na sjednici po hitnom postupku usvojili izmjene i dopune Zakona o turizmu KS-a kojim se regulišu pitanja plaćanja članarine, turističke takse.

Izmjene i dopune Zakona uslijedile su nakon Odluke o osnivanju Turističke zajednice KS-a, ali i zato jer su uočene određene poteškoće u neprimjenjivosti nekih zakonskih odredbi.

Premijer KS-a Elmedin Konaković je kazao da je zbog ekspanzije turizma, promocije, plana razvoja nužno bilo donošenje Zakona, a njime se pored ostalog određuje i plaćanje članarine.

- Nova Turistička zajednica KS-a preuzima sve uposlenike stare turističke zajednice, niko neće ostati nezbrinut, imat će novu sistematizaciju u roku od 20 dana - naglasio je Konaković.

Pojasnio je da će za sve njih biti plaćena neisplaćena primanja u iznosima koji budu mogući, bit će plaćeni doprinosi, povezan radni staž, a da će se moći prijaviti na biro rada "oni koji u novoj sistematizaciji neće imati mjesta da rade, koji nisu ljudi s vještinama, koji nam ne garantuju da ova turistička zajednica može napredovati".

Pored ostalog, ukazao je na važnost plaćanja članarine, te istakao da u svim ostalim kantonima članarina je značajan izvor primanja.

Zakonom je predviđeno da visina članarine koju plaćaju članovi Turističke zajednice zavisi od pravnog statusa obveznika, te zavisno od toga plaćat će članarinu po sljedećim procentima: pravni subjekt 0,05, a fizička osoba 0,025 posto.

Članarinu plaćaju Turističkoj zajednici, a akontaciju članarine plaćaju do 15. u mjesecu za prethodni mjesec na depozitni račun Kantona Sarajevo.

Obveznik čiji godišnji iznos članarine prelazi 300 KM u odnosu na visinu obračunate članarine iz prethodne godine, akontaciju plaćaju mjesečno, a obveznik koji plaća godišnju članarinu manju  od 300 KM dužan je članarinu uplaćivati tromjesečno.

Sredstva od članarine koja su uplaćena na depozitni račun Kantona Sarajevo raspoređuju se na račun Turističke zajednice.

Uz dokaz o uplati članarine obveznici su dužni Turističkoj zajednici dostaviti i obrazac obračuna članarine iz kojeg je jasno vidljivo u kojoj općini obveznik ima sjedište/prebivalište, odnosno u kojoj mu je izdato odobrenje za obavljanje djelatnosti.

Zakonom su predviđene i novčane kazne. U zavisnosti od prekršaja, naprimjer, kaznom od 700 do 7.000 KM bit će kažnjen pravni subjekt ako u propisanom roku ne uplati članarinu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bl
Jelena Rozga i Jole na 'Blidinje Zima Festu'
12.12.2017

Veliki zimski festival "Blidinje Zima Fest", uz spektakularni doček nove 2018. godine, bit će po prvi put upriličen na samom skijalištu u Parku prirode Blidinje.

bo
BiH i Kina jačaju odnose u oblasti sigurnosti i turističke saradnje
11.12.2017

Ambasadorica Bo zahvalila je danas tokom sastanka ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću za izniman doprinos na uspostavi bezviznog režima, koji je izazvao veliku pažnju u kineskim medijima.

tur
BiH - Za deset mjeseci više od 1,1 milion turista
11.12.2017

U periodu januar – oktobar 2017. godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.149.721 posjetu, što je više za 14 posto i 2.374.918 noćenja, što je više za 12,8 posto u odnosu na isti period 2016. godine.