Brinemo za okoliš
tur

Skupština KS-a usvojila izmjene i dopune Zakona o turizmu

01.08.2017
SARAJEVO, 01. avg 2017

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na sjednici po hitnom postupku usvojili izmjene i dopune Zakona o turizmu KS-a kojim se regulišu pitanja plaćanja članarine, turističke takse.

Izmjene i dopune Zakona uslijedile su nakon Odluke o osnivanju Turističke zajednice KS-a, ali i zato jer su uočene određene poteškoće u neprimjenjivosti nekih zakonskih odredbi.

Premijer KS-a Elmedin Konaković je kazao da je zbog ekspanzije turizma, promocije, plana razvoja nužno bilo donošenje Zakona, a njime se pored ostalog određuje i plaćanje članarine.

- Nova Turistička zajednica KS-a preuzima sve uposlenike stare turističke zajednice, niko neće ostati nezbrinut, imat će novu sistematizaciju u roku od 20 dana - naglasio je Konaković.

Pojasnio je da će za sve njih biti plaćena neisplaćena primanja u iznosima koji budu mogući, bit će plaćeni doprinosi, povezan radni staž, a da će se moći prijaviti na biro rada "oni koji u novoj sistematizaciji neće imati mjesta da rade, koji nisu ljudi s vještinama, koji nam ne garantuju da ova turistička zajednica može napredovati".

Pored ostalog, ukazao je na važnost plaćanja članarine, te istakao da u svim ostalim kantonima članarina je značajan izvor primanja.

Zakonom je predviđeno da visina članarine koju plaćaju članovi Turističke zajednice zavisi od pravnog statusa obveznika, te zavisno od toga plaćat će članarinu po sljedećim procentima: pravni subjekt 0,05, a fizička osoba 0,025 posto.

Članarinu plaćaju Turističkoj zajednici, a akontaciju članarine plaćaju do 15. u mjesecu za prethodni mjesec na depozitni račun Kantona Sarajevo.

Obveznik čiji godišnji iznos članarine prelazi 300 KM u odnosu na visinu obračunate članarine iz prethodne godine, akontaciju plaćaju mjesečno, a obveznik koji plaća godišnju članarinu manju  od 300 KM dužan je članarinu uplaćivati tromjesečno.

Sredstva od članarine koja su uplaćena na depozitni račun Kantona Sarajevo raspoređuju se na račun Turističke zajednice.

Uz dokaz o uplati članarine obveznici su dužni Turističkoj zajednici dostaviti i obrazac obračuna članarine iz kojeg je jasno vidljivo u kojoj općini obveznik ima sjedište/prebivalište, odnosno u kojoj mu je izdato odobrenje za obavljanje djelatnosti.

Zakonom su predviđene i novčane kazne. U zavisnosti od prekršaja, naprimjer, kaznom od 700 do 7.000 KM bit će kažnjen pravni subjekt ako u propisanom roku ne uplati članarinu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vj
Špilju Vjetrenicu u prošloj godini posjetilo 15 tisuća turista
19.02.2018

Špilja Vjertenica smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine, 12 kilometara zračne udaljenosti do Jadranskog mora.

tur
Muzur: U Sarajevu tokom januara povećan broj turista za 38,3 posto
19.02.2018

Podsjetio je da je na 22. međunarodnom sajmu turizma u Istanbulu EMITT 2018. štand Turističke zajednice Kantona Sarajevo dobio veliko priznanje za najbolje organiziran štand.

bj
Sutra studentski pohod na Bjelašnicu
16.02.2018

Ove godine je planirana podrška u čast održavanja Olimpijskih igara i kao podrška EYOF 2019 kroz aktivost kreiranja velikih ljudskih olimpijskih krugova na lokaciji Babin Do.

SBF