Brinemo za okoliš
fna

Ekolozi - Upoznajmo rijeke i jezera Sutjeske da bismo ih bolje očuvali

31.07.2017
BANJA LUKA, 31.jula 2017

Na Tjentištu su postavljene tri nove informativne table o hidrografiji Nacionalnog parka Sutjeska, živom svijetu, prijetnjama i značaju očuvanja voda.

-S Nacionalnim parkom Sutjeska sarađujemo već godina radeći na raznim aspektima zaštite, ali i promocije ljepota našeg najstarijeg zaštićenog područja. Sutjesku godišenje posjeti više od 20.000 turista, te je izuzetno važno da imaju materijal koji će im u isto vrijeme dati značajne informacije, privući ih i ostaviti prirodu u što očuvanijem stanju - istakla je Iva Miljević iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

To ekološko udruženje će uskoro izdati novu publikaciju s rezultatima naučnih istraživanja pet jezera Parka, čime će još jednom biti potvrđena biološka raznolikost i jedinstvenost živog svijeta voda ovog zaštićenog područja.

-Posjete Nacionalnom parku Sutjeska rastu iz godine u godinu. Prošle godine smo imali goste sa svih kontinenata i sigurni smo da će se ova tradicija nastaviti. Uz ovoliki broj ljudi, očuvanje vrijednosti Parka predstavlja pravi izazov na kome moramo sve više raditi i truditi se da im kroz razne materijale Parka dočaramo kako ljepote, tako i važnost odgovornog ponašanja u jednom ovako vrijednom području - izjavio je Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

Izrada informativnih tabli je realizovana u sklopu projekta "Jačanje javne svijesti o značaju i zaštiti voda na teritoriji NP Sutjeska" podržanog od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ptice
OVAKO MI BRINEMO O OKOLIŠU: Petnaesta godišnjica Ornitološkog društva „Naše ptice“ iz Sarajeva
01.02.2018

Ovo društvo trenutno radi zimsko prebrojavanje na vodenim i močvarnim staništima i cenzus zimovališta male ušare. Pri kraju su i njihovi radovi na Evropskom atlasu gnjezdarica, gdje su koordinatori za BiH, dok uporedo rade i na prvom bh. atlasu gnjez

milj
U četvrtak obilazak radova na uređenju i čišćenju zidova korita rijeke Miljacke
04.10.2017

U četvrtak, 05.oktobra, 2017. godine, u 11,00 sati načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad i članovi Opštinskog štaba civilne zaštite obići će teren i pregledati izvedene radove.

zagad
Osam škola iz oba entiteta realizuju projekt 'Dobre vodne komšije'
01.08.2017

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle počeo je implementaciju osamnaestomjesečnog projekta pod nazivom “Dobre vodne komšije II“, koji finansijski podržava fondacija "Robert Bosch Stiftung GmbH" iz Njemačke.

SBF