tur

Nova Turističku zajednicu KS-a zadužena da preuzme zaposlenike bivše TZ-e

28.07.2017
SARAJEVO, 28. jula 2017

Nakon što je razmotrila Informaciju o statusu uposlenika, Vlada Kantona Sarajevo je zadužila Turističku zajednicu KS-a da raspiše Javni poziv za preuzimanje zaposlenika bivše Turističke zajednice KS koja je prestala s radom.

Vlada je također naložila Turističkoj zajednici KS-a da izradi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji u roku od 20 dana.

Podsjećanja radi, članom 109. Zakona o turizmu propisano je da se danom početka rada Turističke zajednice KS preuzimaju zaposlenici, arhiva, dokumentacija i sredstva rada, kao i prava i obaveze Turističke zajednice koja prestaje s radom.

U skladu s tim, Ministarstvo privrede KS-a je svojim aktom zatražilo od stare Turističke zajednice KS-a da dostavi Statut, unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta, spisak svih zaposlenih s podacima o stručnoj spremi, stepenu obrazovanja i podacima o poznavanju stranih jezika, kao i drugu dokumentaciju, a na što se rukovodstvo bivše Turističke zajednice oglušilo.

Međutim, iako je menadžment bivše Turističke zajednice pozivan od Ministarstva privrede KS-a da dostavi tražene podatke o poslovanju i broju zaposlenih radi iznalaženja načina provođenja članova 108. i 109. Zakona o turizmu KS-a, naročito akata o sistematizaciji, broju i strukturi uposlenih, ti podaci nikada nisu dostavljeni ovom ministarstvu.

Provjerom u Poreznoj upravi Federacije BiH utvrđeno je da nijedan uposlenik bivše Turističke zajednice nije odjavljen s evidencije, te da se iz tog razloga do danas nije mogla realizovati zakonska obaveza oko preuzimanja uposlenika ove turističke zajednice.

U ovakvom slučaju, kada stari poslodavac ne izvrši obavezu odjavljivanja zaposlenika, jedini drugi način je da novi poslodavac izvrši prijavu, a da Porezna uprava uz adekvatno obrazloženje izvrši odjavu zaposlenika ili da sami zaposlenici podnesu zahtjev za odjavu, saopćeno je iz Press službe KS-a.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rut
Projekt 'Rutmap' - Turistička mapa Sarajeva u novom ruhu
10.08.2017

Mobilna aplikacija dobila je novi dizajn i vektorsku offline mapu koja omogućava bolju funkcionalnost i lakše kretanje kako domaćim tako i stranim korisnicima u Sarajevu.

kanjon
HARUN MEHMEDINOVIĆ SNIMIO NEVJEROVATAN VIDEO GRAND KANJONA
08.08.2017

Mehmedinović je porijekom iz BiH, a sa 13 godina preselio se u SAD, gdje je završio školu za film u Los Angelesu.

sff
Turistička zajednica uz SFF, Festival otvara glumica Amila Terzimehić
07.08.2017

Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 11. augusta nizom događaja koji će u noći otvaranja okupiti brojne goste, publiku i prijatelje Sarajevo Film Festivala.