Apoteke Sarajevo
guide

PREDSTAVLJEN AUDIO VODIČ “GUIDE2 SARAJEVO”

27.07.2017

“Guide2Sarajevo“ je najsveobuhvatnija mobilna aplikacija/audio vodič, namijenjena građanima, turistima, te svim posjetiocima Starog Grada i Sarajeva.

Riječ je o novom turističkom proizvodu i aplikaciji koja, osim vizuelnog prikaza, nudi i audio vodič za više od 60 objekata od kulturno-historijskog značaja za Sarajevo. Ova mapa omogućava domaćim i stranim turistima da samostalno upoznaju sve turističke atrakcije Starog Grada i Sarajeva. Osim toga, prednost ove aplikacije je i ta što je njeno korištenje, nakon preuzimanja, moguće u offline modu.

„Guide2Sarajevo“ je projekat kojeg su zajedno pripremili i realizovali Općina Stari Grad i Udruženje „Čuvari tradicije“.  Cilj Udruženja za razvoj turizma i očuvanje kulturnog naslijeđa “Čuvari tradicije“ i Općine Stari Grad sa ovim projektom jeste obogatiti turističku ponudu Općine Stari Grad koja će turiste što duže zadržati u Sarajevu. Želimo bolje pokazati našu bogatu baštinu, kulturu i tradiciju.

 Nastojeći da na moderan i savremen način prikažemo sve naše prirodne i historijske ljepote, napravljen je prvi mobilni turistički audio vodič, ne samo u državi, već i u široj regiji. Riječ je o naprednoj i po svjetskim standardima kvalitetnoj mobilnoj aplikaciji koja će sigurno našu turističku ponudu učiniti još popularnijom u svijetu.

“Guide2Sarajevo” nudi sve potrebne informacije, od kulturno – historijskih podataka, do važnih i korisnih savjeta i preporuka. Uz korištenje Guide2Sarajevo aplikacije, turisti će sebi osigurati kvalitetniji boravak u Sarajevu. Procjene su da će ih ovaj vodič na nenametljiv način zadržati najmanje pet do sedam dana.

 

 Šta je audio vodič i zašto je poseban?

 “Guide2Sarajevo” je najsveobuhvatnija mobilna aplikacija namijenjena turistima. Osnovna prednost ove aplikacije u odnosu na slične projekte, a naročito na organizovane grupne turističke obilaske,  je to što “Guide2Sarajevo” omogućava potpunu samostalnost prilikom posjete i proizvoljan odabir lokacija koje turisti žele vidjeti. To znači da svaki korisnik aplikacije, uz papirnu poklon mapu grada, u zavisnosti od raspoloživog vremena u svakom trenutku može početi sa upoznavanjem Sarajeva. Shodno ličnim interesima i afinitetima, svaki gost može izabrati šta želi vidjeti i doživjeti u Sarajevu. Aplikacija “Guide2Sarajevo” napravljena je u najnovijoj Google tehnologiji i zadovoljava najmodernije svjetske standarde.

 

 

 Kako se koristi?

 Korištenje aplikacije je maksimalno pojednostavljeno. Za njeno aktiviranje potrebno je jedino posjedovanje smartphone mobilnog aparata. Aplikacija se može preuzeti sa Google i Apple prodavnica aplikacije , kao i sa web stranice Guide2Sarajevo.com. Nakon preuzimanja, aplikacija funkcioniše bez internet konekcije.

Sa Guide2Sarajevo aplikacijom, korisnik sam bira sadržaj koji ga zanima i koji želi poslušati. Na raspolaganju ima više od 3 sata audio snimaka na engleskom jeziku koje je za ovaj projekat snimio čuveni britanski glumac David McAlister, saradnik i narator National Geographic, Discovery i BBC.  Audio sadržaj na bosanskom jeziku je u pripremi, a njega je snimio poznati bh TV urednik i voditelj, Ognjen Blagojević. 

 

Šta dobijemo?

Snimci su podijeljeni u cjeline i njihovo trajanje je maksimalno tri minute.

U tri minute audio snimka korisnik aplikacije ima na raspolaganju najznačajnije kulturno – historijske informacije o odabranoj znamenitosti, koje su pažljivo prikupljene i objedinjene iz zvaničnih naučnih izvora i stručne literature. Uz osnovne historijske činjenice, preko audio vodiča “Guide2Sarajevo” korisnici mogu saznati i malo poznate i neobične podatke vezane za svaku atrakciju, poput narodnih vjerovanja, legendi i sl. Ove sadržaje turisti i domaći posjetioci mogu dobiti samo uz ovu aplikaciju, a korisni su i turističkim vodičima, kao i svima koji žele bolje upoznati Sarajevo.

 

3D mape grada – elektronske i printane

 Unutar aplikacije nalazi se i elektronska mapa Sarajeva, koja sadrži i navigaciju. Ni za njeno korištenje, kao i za aplikaciju, nije potrebna internet konekcija.

 

 

3D papirna mapa “Guide2Sarajevo” je najmodernija i najkvalitetnija turistička mapa Sarajeva. Vrhunski grafički dizajnirana, mapa osigurava jasno, precizno i jednostavno kretanje po Sarajevu  bez poznavanja stranog jezika. U njoj su ucrtane sve ulice iz najuže gradske jezgre, turističke atrakcije, saobraćajnice i stajališta gradskog prevoza. 

 

 

Posebne pogodnosti

 

Uz uobičajene i neizostavne kulturno – historijske informacije potrebne turistima pri posjeti nekom gradu, Guide2Sarajevo sadrži i sve servisne informacije. Na jednom mjestu korisnik ima kontakte svih javnih službi u gradu (policije, hitne pomoći, ambasade, autobuske stanice, red vožnje gradskog prevoza itd). Uz elektronske, tu su, naravno i printane mape.

Budući da “Guide2Sarajevo” djeluje poput ličnog turističkog vodiča, mapa i aplikacija sadrže korisne preporuke za najbolje i najpovoljnije usluge u gradu. Izabrane su samo one koje su turisti na Tripadvisoru pohvalili i dali veću ocjenu od 8.  

 

 

 Besplatna aplikacija narednih sedam dana

Aplikacija “Guide2Sarajevo” će u narednih 7 dana biti besplatna za sve zainteresovane i može se preuzeti na web stranici www.Guide2Sarajevo.com.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.