Apoteke Sarajevo
usaid i edus

Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH

26.07.2017

Sarajevo, 26. juli 2017. godine

(s.r.)

Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH je grant koji su  Programa podrške marginaliziranim grupama i Udruženju za unaprijeđenje obrazovanja i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju EDUS (Edukacija za sve) dobili od USAID-ovog  Programa podrške marginaliziranim grupama.

„Na osnovu istraživanja bit će razvijen model koji će omogućiti rano prepoznavanje razvojnih poremećaja kod djece. Rana detekcija je vrlo važna jer omogućava da se, uz kvalitetan tretman, od autistične djece izvuče njihov maksimum što će im osigurati i veću uključenost u društvo, a u konačnici i kvaltetniji život. Jer što se autizam ranije otkrije i što se prije počne sa tretmanom veće su šanse i da se njihovi potencijali maksimalno iskoriste“,  pojasnila je Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica Udruženja EDUS.

Istraživanje počinje u august 2017. godine i bit će prvo ove vrste provedeno u BiH, a model razvijen kroz istraživanje bit će preporučen i nadležnim ministrastvima kao standardni obrazac za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Prema izvještaju UNDP-a o stanju ljudskih prava i socijalnoj isključenosti u BiH,  skoro svaka druga osobe u BiH trpi socijalnu isključenost, a procjenjuje se da oko 10 posto stanovništva ima visoku ili potpunu ovisnosti o drugima zbog određenog vida onesposobljenja.

„Mnogo je marginaliziranih osoba u BiH, a djeca su svakako jedna od najranjivijih kategorija. Nadamo se da ćemo kroz podršku ovom istraživanju djeci sa razvojnim poteškoćama i njihovim roditeljima omogućiti da po prvi put imaju pristup najsavremenijim naučno utemeljenim metodama rada sa djecom s autizmom, te poboljšati kvalitet života za djecu i njihove porodice“, istakao je Jasmin Bešić, direktor Programa podrške marginaliziranim grupama.

 

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

13
Wigemark sa studentima: Želimo čuti mišljenje mladih o situaciji u državi
13.12.2017

Po njegovim riječima, Bosni i Hercegovini nužne su promjene, što podrazumijeva socio-ekonomske reforme te reformu obrazovanja.

milj
Sarajevo - Još traje potraga za mladićima koji su upali u nabujalu Miljacku
13.12.2017

Potraga za dvojicom mladića koji su rano jutros upali u nabujalu Miljacku u naselju Dolac Malta još uvijek traje.

oo
Borba protiv korupcije pretpostavlja sistemsku reakciju
13.12.2017

Ocijenio je da je u poređenju s drugim kantonima, TK možda ponajviše uradio na polju borbe protiv korupcije.