Brinemo za okoliš
usaid i edus

Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH

26.07.2017

Sarajevo, 26. juli 2017. godine

(s.r.)

Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH je grant koji su  Programa podrške marginaliziranim grupama i Udruženju za unaprijeđenje obrazovanja i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju EDUS (Edukacija za sve) dobili od USAID-ovog  Programa podrške marginaliziranim grupama.

„Na osnovu istraživanja bit će razvijen model koji će omogućiti rano prepoznavanje razvojnih poremećaja kod djece. Rana detekcija je vrlo važna jer omogućava da se, uz kvalitetan tretman, od autistične djece izvuče njihov maksimum što će im osigurati i veću uključenost u društvo, a u konačnici i kvaltetniji život. Jer što se autizam ranije otkrije i što se prije počne sa tretmanom veće su šanse i da se njihovi potencijali maksimalno iskoriste“,  pojasnila je Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica Udruženja EDUS.

Istraživanje počinje u august 2017. godine i bit će prvo ove vrste provedeno u BiH, a model razvijen kroz istraživanje bit će preporučen i nadležnim ministrastvima kao standardni obrazac za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Prema izvještaju UNDP-a o stanju ljudskih prava i socijalnoj isključenosti u BiH,  skoro svaka druga osobe u BiH trpi socijalnu isključenost, a procjenjuje se da oko 10 posto stanovništva ima visoku ili potpunu ovisnosti o drugima zbog određenog vida onesposobljenja.

„Mnogo je marginaliziranih osoba u BiH, a djeca su svakako jedna od najranjivijih kategorija. Nadamo se da ćemo kroz podršku ovom istraživanju djeci sa razvojnim poteškoćama i njihovim roditeljima omogućiti da po prvi put imaju pristup najsavremenijim naučno utemeljenim metodama rada sa djecom s autizmom, te poboljšati kvalitet života za djecu i njihove porodice“, istakao je Jasmin Bešić, direktor Programa podrške marginaliziranim grupama.

 

 



NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

iv
Ivanić: Vojna vježba ne može biti održana bez plana Predsjedništva BiH
20.02.2018

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

fna
„2Cellos“ spremni za muzičko slavlje u sarajevskoj „Zetri“ 10. marta
20.02.2018

Mladi briljantni virtouzi na violončelima Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao "2Cellos", u sarajevskoj Zetri će 10. marta prirediti spektakularni muzički koncert.

in
U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima
20.02.2018

- To je nedopustivo jer su sve osobe s invaliditetom jednake bez obzira na uzrok i takvu praksu treba uporno mijenjati - navela je Bešlija.

SBF