usaid i edus

Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH

26.07.2017

Sarajevo, 26. juli 2017. godine

(s.r.)

Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH je grant koji su  Programa podrške marginaliziranim grupama i Udruženju za unaprijeđenje obrazovanja i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju EDUS (Edukacija za sve) dobili od USAID-ovog  Programa podrške marginaliziranim grupama.

„Na osnovu istraživanja bit će razvijen model koji će omogućiti rano prepoznavanje razvojnih poremećaja kod djece. Rana detekcija je vrlo važna jer omogućava da se, uz kvalitetan tretman, od autistične djece izvuče njihov maksimum što će im osigurati i veću uključenost u društvo, a u konačnici i kvaltetniji život. Jer što se autizam ranije otkrije i što se prije počne sa tretmanom veće su šanse i da se njihovi potencijali maksimalno iskoriste“,  pojasnila je Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica Udruženja EDUS.

Istraživanje počinje u august 2017. godine i bit će prvo ove vrste provedeno u BiH, a model razvijen kroz istraživanje bit će preporučen i nadležnim ministrastvima kao standardni obrazac za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Prema izvještaju UNDP-a o stanju ljudskih prava i socijalnoj isključenosti u BiH,  skoro svaka druga osobe u BiH trpi socijalnu isključenost, a procjenjuje se da oko 10 posto stanovništva ima visoku ili potpunu ovisnosti o drugima zbog određenog vida onesposobljenja.

„Mnogo je marginaliziranih osoba u BiH, a djeca su svakako jedna od najranjivijih kategorija. Nadamo se da ćemo kroz podršku ovom istraživanju djeci sa razvojnim poteškoćama i njihovim roditeljima omogućiti da po prvi put imaju pristup najsavremenijim naučno utemeljenim metodama rada sa djecom s autizmom, te poboljšati kvalitet života za djecu i njihove porodice“, istakao je Jasmin Bešić, direktor Programa podrške marginaliziranim grupama.

 

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

salko
Bukvarević ponovo pozvao borce na pregovore
21.08.2017

U pripremi je izrada kriterija po kojem će biti raspodjeljivana sredstava za rješavanje prioritetnih pitanja boračkih kategorija, a koja bi trebala biti raspoloživa od septembra ove godine

skola
Popusti na školski pribor i odjeću sa Debit Mastercard UniCredit karticama
21.08.2017

Nove školske obaveze se približavaju, a da bi ih spremno dočekali UniCredit zajedno sa svojim partnerima pobrinuo se za odlične popuste i ugodnu kupovinu.

voda1
Viškove vode koje proizvodi ViK Istočno Sarajevo mogli bi se plasirati KS-u
21.08.2017

Nadam se da će nakon povratka premijera KS s puta doći do sastanka jer ovo nije kratkoročni problem i nije problem koji možemo tretirati sa aspekta nestašice vode ove godine