Lutrija BiH
usaid i edus

Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH

26.07.2017

Sarajevo, 26. juli 2017. godine

(s.r.)

Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH je grant koji su  Programa podrške marginaliziranim grupama i Udruženju za unaprijeđenje obrazovanja i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju EDUS (Edukacija za sve) dobili od USAID-ovog  Programa podrške marginaliziranim grupama.

„Na osnovu istraživanja bit će razvijen model koji će omogućiti rano prepoznavanje razvojnih poremećaja kod djece. Rana detekcija je vrlo važna jer omogućava da se, uz kvalitetan tretman, od autistične djece izvuče njihov maksimum što će im osigurati i veću uključenost u društvo, a u konačnici i kvaltetniji život. Jer što se autizam ranije otkrije i što se prije počne sa tretmanom veće su šanse i da se njihovi potencijali maksimalno iskoriste“,  pojasnila je Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica Udruženja EDUS.

Istraživanje počinje u august 2017. godine i bit će prvo ove vrste provedeno u BiH, a model razvijen kroz istraživanje bit će preporučen i nadležnim ministrastvima kao standardni obrazac za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Prema izvještaju UNDP-a o stanju ljudskih prava i socijalnoj isključenosti u BiH,  skoro svaka druga osobe u BiH trpi socijalnu isključenost, a procjenjuje se da oko 10 posto stanovništva ima visoku ili potpunu ovisnosti o drugima zbog određenog vida onesposobljenja.

„Mnogo je marginaliziranih osoba u BiH, a djeca su svakako jedna od najranjivijih kategorija. Nadamo se da ćemo kroz podršku ovom istraživanju djeci sa razvojnim poteškoćama i njihovim roditeljima omogućiti da po prvi put imaju pristup najsavremenijim naučno utemeljenim metodama rada sa djecom s autizmom, te poboljšati kvalitet života za djecu i njihove porodice“, istakao je Jasmin Bešić, direktor Programa podrške marginaliziranim grupama.

 

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U BiH sutra sunčano
20.10.2017

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost.

vlada fbih
Danas telefonom održana 88-ma hitna sjednica Vlade FBiH
20.10.2017

Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH 150.000 KM, Rukometnom savezu BiH 60.000 KM i Asocijaciji sjedeće odbojke BiH 60.000 KM.

ko
Agrokor - Uloženi iznimni napori u stabiliziranje poslovanja Konzuma u BiH
20.10.2017