Apoteke Sarajevo
tur

Vlada FBiH - Za sufinansiranje razvoja turizma 2,7 miliona KM

20.07.2017
SARAJEVO, 20. jula 2017

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici donijela odluku o budžetskim transferima vrijednim 2.700.000 KM, raspodijeljenih kroz šest programa, a namijenjenih sufinansiranju razvoja turizma.

Federalna ministarica okoliša i turizma Edita Đapo je na konferenciji za novinare kazala da je sufinansiranje razvoja turizma jedan od način obogaćivanja i kvalitativnog unapređivanja turističke ponude i promocije, te približavanja savremenim turističkim trendovima.

Odobrena sredstva će biti raspoređena na šest programa, a jedan od njih se odnosi na sufinansiranje razvoja sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma. Đapo je kazala da su te vrste turizma po izvještajima Svjetske turističke organizacije i UN-a među najbrže rastućim granama turizma.

Predviđena je i podrška unapređenju izrade i plasmana  turističkih suvenira, a u svrhu jačanja turističke ponude. U okviru ovog programa će nadležno ministarvo sa nekim od izabranih aplikanata ugovoriti otkup određene količine suvenira.

Poseban program odnosi se na sufinansiranje podrške putničkim agencijama  koje dovode turiste u BiH  i promovišu resurse i turističke destinacije na području Federacije BiH.

-Također,  imamo i finasiranje projekta za unapređenje turističke i ugostiteljske infrastrukture i konkurentnosti - navela je ministrica Đapo dodajući da je posebnim programom predviđeno i stručno usavršavanje zaposlenog osoblja  turističko-ugostiteljskog sektora  u FBiH, kao što su kuhari, recepcioneri isl.

Među programima od posebnog značaja za turistički razvoj, kako je dodala Đapo, jeste podrška projektima u okviru Via Dinarice, zatim projekt izgradnje šetnice u općini Neum, „BH-Bivak“ i Sajam turizma koji će se u oktobru održati u sarajevskoj Skenderiji.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

brez
Zimska tišina u selima iznad rudarske Breze
15.01.2018

Ima u selu svježeg sira, jaja, džemova, a ovim domaćim proizvodima planinari su napunili ruksake.

cev
Na banjalučkom ‘Ćevap festu’ više od 10.000 posjetilaca, pojedeno 8.500 porcija
15.01.2018

Na “Ćevap festu” je učestvovalo šest ćevapdžinica, a svaka od njih je u prosjeku jučer ispekla oko 1.400 porcija ćevapa, iako se, zbog ogromnog interesa, na ćevape čekalo i više od sat vremena.

un
Delić: Turistički klaster Una dobija nove članove
15.01.2018

Osim navedenog u ovoj godini WWF će podržati klaster nizom radionica i treninga u svrhu poboljšanja gastro ponude i poboljšanja načina prezentiranja te ponude.