Brinemo za okoliš
tur

Vlada FBiH - Za sufinansiranje razvoja turizma 2,7 miliona KM

20.07.2017
SARAJEVO, 20. jula 2017

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici donijela odluku o budžetskim transferima vrijednim 2.700.000 KM, raspodijeljenih kroz šest programa, a namijenjenih sufinansiranju razvoja turizma.

Federalna ministarica okoliša i turizma Edita Đapo je na konferenciji za novinare kazala da je sufinansiranje razvoja turizma jedan od način obogaćivanja i kvalitativnog unapređivanja turističke ponude i promocije, te približavanja savremenim turističkim trendovima.

Odobrena sredstva će biti raspoređena na šest programa, a jedan od njih se odnosi na sufinansiranje razvoja sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma. Đapo je kazala da su te vrste turizma po izvještajima Svjetske turističke organizacije i UN-a među najbrže rastućim granama turizma.

Predviđena je i podrška unapređenju izrade i plasmana  turističkih suvenira, a u svrhu jačanja turističke ponude. U okviru ovog programa će nadležno ministarvo sa nekim od izabranih aplikanata ugovoriti otkup određene količine suvenira.

Poseban program odnosi se na sufinansiranje podrške putničkim agencijama  koje dovode turiste u BiH  i promovišu resurse i turističke destinacije na području Federacije BiH.

-Također,  imamo i finasiranje projekta za unapređenje turističke i ugostiteljske infrastrukture i konkurentnosti - navela je ministrica Đapo dodajući da je posebnim programom predviđeno i stručno usavršavanje zaposlenog osoblja  turističko-ugostiteljskog sektora  u FBiH, kao što su kuhari, recepcioneri isl.

Među programima od posebnog značaja za turistički razvoj, kako je dodala Đapo, jeste podrška projektima u okviru Via Dinarice, zatim projekt izgradnje šetnice u općini Neum, „BH-Bivak“ i Sajam turizma koji će se u oktobru održati u sarajevskoj Skenderiji.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

gl
Gluhić u Petrovcu otvorio regionalnu konferenciju o poduzetništvu u turizmu
22.03.2018

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić otvorio je regionalnu konferenciju o preduzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koja se održava u Petrovcu.

zen
Tradicionalna zenička 'čimburijada u bijelom'
21.03.2018

Održano je Četvrto međunarodno takmičenje u pravljenju 'zeničkog čimbura', oko stotinu učesnika sudjelovalo je na tradicionalnoj "Eko rafting regati".

list
Međunarodni sajam turizma i ekologije 'LIST 2018' od 3. do 5. maja u Lukavcu
21.03.2018

Prezentacija vina, kako domaćih tako i iz regije, okupit će znatan broj poznatih vinarija ali i ponuditi novosti iz te oblasti.

SBF