Lutrija BiH
vak

Jedna od deset beba širom svijeta nije vakcinirana tokom 2016. godine

18.07.2017


ŽENEVA, 18. jula 2017

Širom svijeta 12,9 miliona beba, ili skoro jedna od deset, nisu primile nijednu vakcinu 2016. godine, navodi se u najnovijim procjenama imunizacije koje vrše Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF, navodi se u zajedničkom saopćenju ove dvije organizacije.

Ovo znači da su ova djeca propustila dobiti prvu dozu DTP-vakcine (difterija-tetanus-veliki kašalj), čime su u ozbiljnoj opasnosti od ovih potencijalno smrtonosnih bolesti.

Pored toga, oko 6,6 miliona beba koje su primile svoju prvu DTP-vakcinu, nisu dobile kompletnu imunizacijsku seriju od tri DTP-doze 2016. godine.

Od 2010. godine, postotak djece koja su primila cijeli kurs rutinske imunizacije se zadržao na 86 posto (116,5 miliona beba), bez ikakvih značajnih promjena u bilo kojoj od zemalja i regija tokom prethodne godine.

Ovaj postotak je manji od ciljanih 90 posto pokrivenosti imunizacijom.

- Većina djece koja ostaju nevakcinirana su ista ona koja nisu pokrivena zdravstvenim sistemima - rekao je dr. Jean-Marie Okwo-Bele, direktor WHO-ovog odjela za imunizaciju.

Imunizacija trenutno svake godine spriječi oko 2-3 miliona smrtnih slučajeva od difterije, tetanusa, velikog kašlja i ospica.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

oste
Institut - Zdravlje kostiju nek vam bude prioritet
20.10.2017

Apel zdravstvenim radnicima i rukovodiocima je da daju prioritet osteoporozi i prevenciji prijeloma.

va
INZ - Vakcinacija najbolja i najsigurnija mjera zaštite protiv gripe
17.10.2017

Svjetska zdravstvena organizacija prati promjene antigenske građe virusa te, po tim saznanjima, daje preporuke za sastav vakcine za svaku nadolazeću sezonu.

rak
BiH jedina u Evropi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice
13.10.2017

U cilju obilježavanja oktobra, mjeseca podizanja svijesti o raku dojke, udruženja pacijenata oboljelih od malignih bolesti na području BiH sastala su se na Svečanoj Akademiji "Renesansa za sve oknološke pacijente" koja je održana sinoć u Sarajevu.