Okoliš
bak

Izetbegović: Udar na Ustavni sud, VSTV i OSA-u dio istog plana slabljenja države

17.07.2017
SARAJEVO, 17. jula 2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu, komentirajući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, kazao da se radi o najopasnojoj izjavi jednog zvaničnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izetbegović je citirao Dodika koji je tada kazao “Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”.

- Dakle, po Miloradu Dodiku, Bošnjaci i starosjedioci Podrinja su okupatori, etničko čišćenje i genocid izvršen nad njima je pozitivan otadžbinski rat, a nihov povratak u skadu s Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavom BiH je ponovna okupacija koju treba spriječiti. Radi se o najopasnojoj izjavi jednog zvaničnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - ocijenio je Izetbegović.

Po njegovim riječima, ovom izjavom Milorad Dodik se najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo opisano u članovima 145. a) i 146. Krivičnog zakona BiH.

- S obzirom na to da nije bilo očekivane reakcije Tužilaštva BiH i OHR-a, obratio sam se ovim bosanskohercegovačkim i međunarodnim instucijama, kao i članicama Upravog odbora PIC-a, u kojem sam zatražio da reaguju i sankcionišu ovakvo ponašanje predsjednika RS - kazao je Izetbegović.

On je kazao i da su se ponovile prijetnje smrću, "poziv da se usmrti reisu-i-ulema, muftije, imami“, dodajući da su te prijetnje upućene od "zalutalih i indokriniranih pripadnika ISIL-a koji su porijeklom iz BiH“.

Po njegovim riječima, sada je Islamska zajednica prva na meti ekstremista"„upravo zato što posjeduje kapacitet da se odupre novim izazovima ekstremizma i pogrešnog tumačenja islama“.  

- Jer upravo umjerena, otvorena i izvorna interpretacija tradicionalnog islama ovih prostora je najbolja prepreka svim pokušajima zloupotrebe i radikalizacije muslimana. Stoga, pozivam nadležne državne institucije, a prije svega Agenciju za koordinaciju rada policijskih tijela, OSA-u i entitetske MUP-ove da ne potcjenjuju ponovljene prijetnje i da daju potrebnu zaštitu rukovodstvu i imamima Islamske zajednice u BiH, te da se nastavi od strane Tužilaštva s odlučnim sankcionisanjem ekstremista - istaknuo je Izetbegović.

Napomenuo je i da se napad na pravosuđe BiH i na državne institucije zadužene za borbu protiv organiziranog kriminala nastavljaju koordiniranom kampanjom i pritiskom na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA).

- Milorad Dodik je OSA-u u više navrata nazvao neprijateljskom organizacijom. Cilj ove kampanje je da se fabrikovanjem nekakvog nacionalnog sukoba i tobožnjeg nezakonitog rada izvrši pritisak kako bi se omogućilo uplitanje u kadrovsku politiku, a time i u rad Agencije - smatra Izetbegović.

Naveo je da Ustavni sud, pravosuđe BiH i OSA "očigledno stoje na putu ostvarenja političkih, ali i ličnih kriminalnih ciljeva i poslova visokopozicioniranih političara“.

 - Udar na Ustavni sud, udar na nacionalni sastav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i najnoviji udar na OSA-u dio su istog plana slabljenja države BiH i njenih odbrambenih mehanizama. Odlučno ćemo se suprotstaviti, upotrijebit ćemo sve pravne i demokratske mehanizme da osujetimo ovakve podmukle planove koji su u ovom času upereni i fokusirani na OSA-u - poručio je Izetbegović.   

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s prijedlogom izmjena Izbornog zakona, Izetbegović je kazao da ono što predlaže HDZ nema veze sa prijedlogom SDA.

- SDA ima svoje predstavnike i oni će reći prijedloge SDA. SDA neće ništa učiniti što nije u okviru implementacije presude "Sejdić-Finci“ i ništa što će izazvati novu salvu apelacija u odnosu na sud u Strazburu. Ovim što predlaže HDZ ponovo bi niz građana bio u situaciji da im se oduzme pravo na kandidovanje - Hrvata iz niza kantona, isto tako Bošnjaka iz niza kantona Federacije BiH - kazao je bošnjački član državnog predsjedništva.

Upitan u vezi s takozvanom "njemačkom inicijativom“ koja se pojavila u medijima, Izetbegović je odgovorio da jedina inicijativa za koju on zna jeste njemačko-britanska inicijativa iz koje je preozašla Reformska agenda.

- Mislim da se svi trebamo fokusirati na Reformsku agendu - doao je Izetbegović.

Komentirajući pitanje izgradnje Pelješkog mosta, Izetbegović je kazao da očekuju od Vijeće ministara BiH, prije svega od Ministarstva komunikacija i prometa, da ima vrlo jasan stav "temeljen na ekspertizi, a ne na političkim stavovima“.

- To pitanje je još uvijek otvoreno. Hrvatska ima pravo da spoji svoj teritorij, a BiH ima pravo pristupa otvorenom moru. Hrvatska nema pravo zatvoriti pristup BiH otvorenom moru - naglasio je Izetbegović.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zuk
Amir Zukić podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara SDA
23.03.2018

Na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDA razmatran je status Amira Zukića te je zaključeno da se uputi inicijativa Glavnom odboru SDA da Zukića razriješi dužnosti generalnog sekretara.

sto
Tri tima Civilne zaštite u potrazi za nestalom ženom u Stocu
23.03.2018

Na poziv Saveza gorskih službi spasavanja u Bosni i Hercegovini, tri tima Federalne uprave Civilne zaštite od jučer su u potrazi za Z.S., nestalom ženom iz Stoca, saopćeno je iz te uprave.

AERO
Sarajevski aerodrom - Svi letovi prema predviđenom rasporedu
23.03.2018

Unatoč vremenskim prilikama i snijegu, svi letovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo odvijaju se po predviđenom redu letenja.

SBF