Lutrija BiH
džemo

Da li je doručak najvažniji obrok ?

17.07.2017
Profesor  Džemal Gekić, dugogodišnji fitness i aerobik trener čija je uža specijalnost ishrana i tjelesne transformacije, ovoga puta odgovara na  pitanje da li je doručak najvažniji obrok- Evo šta kaže: 

" Najkraći odgovor bi bio i jeste i nije.

U više navrata sam spominjao kako doručak nije najbitniji, čak nije ni obavezni dio dana kao što su nas od malena učili, ali i dalje dobijam pitanja na tu temu.

Ako Vam je komplikovano, teško, nemate vremena, mrsko i slično da razmišljate o doručku i da ga spremate, ne morate. Ja ne doručkujem već tri godine i odlično se osjećam, čak i bolje nego prije dok sam doručkovao.

S druge strane breakfast po definiciji riječi kad je razložite je break i fast, odnosno prekid posta u prevodu. Samim tim breakfast je ustvari prvi obrok koji imate nakon perioda u kojem ne jedete duže vremena, da li to bilo u osam ujutro ili u dva sata poslije podne.

S te strane kada gledate, onda je taj breakfast, odnosno prvi obrok veoma bitan. Ono na šta treba obratiti pažnju je da taj obrok (ako Vam je cilj sagorijevanje masti) ne bude obilan i da ne sadrži ugljikohidrate.

Neko praktikuje ugljikohidrate za doručak u vidu žitarica, ali ako Vas ugljikohidrati debljaju (što se dešava preko 70% populacije), onda ih ne trebate  u doručku. U tom slučaju većinu ugljikohidrata trebate konzumirati neposredno poslije treninga i u obroku nakon toga.

Šta se desi ako Vam je prvi obrok sa značajnom količinom ugljikohidrata? Veoma jednostavno, osjećate se pospano, ˝padne Vam šećer˝, izgubite energiju i to je generalno problem jer je prvi obrok većini ljudi na poslu tj u toku radnog vremena ili tik pred polazak na posao, pa onda Vam treba kafa ili neki drugi napitak da Vas vrati u funkciju.

Dakle, ukratko, ako Vam je doručak komplikacija i ako ste navikli da ga ne jedete, ne trebate, ali se pobrinite da prvi obrok bude bez ugljenih hidrata. Ako ste navikli na doručak i to je dobro, gledajte da ih izbacite i imat ćete više energije (70% populacije). 


Vaš trener
Džemo


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

oste
Institut - Zdravlje kostiju nek vam bude prioritet
20.10.2017

Apel zdravstvenim radnicima i rukovodiocima je da daju prioritet osteoporozi i prevenciji prijeloma.

va
INZ - Vakcinacija najbolja i najsigurnija mjera zaštite protiv gripe
17.10.2017

Svjetska zdravstvena organizacija prati promjene antigenske građe virusa te, po tim saznanjima, daje preporuke za sastav vakcine za svaku nadolazeću sezonu.

rak
BiH jedina u Evropi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice
13.10.2017

U cilju obilježavanja oktobra, mjeseca podizanja svijesti o raku dojke, udruženja pacijenata oboljelih od malignih bolesti na području BiH sastala su se na Svečanoj Akademiji "Renesansa za sve oknološke pacijente" koja je održana sinoć u Sarajevu.