w

WHO upozorava: Umrlo 35 osoba od ospica

13.07.2017

ŽENEVA, 13. jula 2017

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju kako je u proteklih 12 mjeseci u Europi od ospica umrlo 35 osoba.

Po njihovim mišljenjima, smrti koje su mogle biti spriječene cijepljenjem predstavljaju "neprihvatljivu tragediju".

Najviše smrtnih slučajeva je zabilježeno u Rumunjskoj (31), a slijede Njemačka i Portugal.

Posljednja žrtva ospica je 6-godišnji dječak iz Italije, zemlje u kojoj je zabilježeno više od 3 300 slučajeva ove zarazne bolesti.

Unatoč dostupnosti sigurnog, učinkovitog i jeftinog cjepiva, ospice su i dalje jedan od najčešćih uzroka smrti djece u svijetu.

Cijepljenje 95 posto populacije pruža zaštitu od širenja ospica, no posljednjih godina se zbog širenja dezinformacija o popratnim učincima cjepiva bilježi smanjenje broja cijepljene djece, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije.

 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

cuk
Sretan vlasnik i ljubimac: Kako se riješiti buha?
23.08.2017

Buhe predstavljaju veliki problem, kako za ljubimce, tako i za njihove vlasnike. One ne žive samo na psima, već u cijelom domaćinstvu. To znači da u borbi protiv buha nije dovoljno tretirati samo psa, već i cijeli prostor u kojem pas živi.

pozbih
Prirodna kozmetika Mystery: Počelo je kao problem sa zdravljem kćerke
22.08.2017

Njena šestomjesečna kćerka oboljela je od atopijskog dermatitisa. Stoga je Dubravka Aničić, diplomirana inženjerka farmaceutske tehnologije, počela eksperimentisati sa proizvodnjom domaćih sapuna, krema, mehlema...

jaja
Prehrambeni skandal u Evropi-Jaja s kontaminiranim pesticidom
04.08.2017

Veliki prehrambeni skandal zatresao je ove sedmice Evropu, a milioni jaja povučeni su iz skladišta diljem Njemačke i Nizozemske. Prodaja im je blokirana i u Belgiji.