Apoteke Sarajevo
haris

HARIS BURINA: Nisam brao grožđe i čupao travu zajedno sa Lepom Brenom

13.07.2017
Bio je zvijezda Beogradskog dramskog pozorišta, a predstava „Zapali me“, u kojoj je igrao, bila je hit. Onda je nastao „mrak“. Otjeran je iz Beograda jer je javno protestovao protiv režima Slobodana Miloševića. Pretukli su ga. Sudbina je htjela da u jednom danu izgubi domovinu i posao, sve materijalno i da sa koferom u ruci krene od početka. U novom broju magazina Start BiH glumac Haris Burina govori o tome , ali i o svom radu i životu danas. Aktuelna je i priča o okupljanju prvobitne postave Audicije ... Prenosimo dio intervjua :

  • Nakon najave o ponovnom okupljanju prvobitne postave Audicije na kojoj se nije našlo Vaš ime, najavili ste tužbu. O čemu se zapravo radi?

- Prava mi je šega kako se moje kolege u povratku Audicije pozivaju na njihovu „radost igre“. Tu se radi o radosti zarade i to je sve. Ništa ne zamjeram. Vremena su kokuzna. Ipak je to samo tezga. Između onoga što bi trebalo ili moglo da bude, uvijek bude ono što mora. Moralo se pokazati da mi je od svih kolega Željko Ninčić uvijek i jedini bio prijatelj. Moralo se i nakon 30 godina pokazati da je određenim vrhunac karijere upravo Audicija. Moralo se pokazati da neki i sada žive u prošlosti. Morao sam upravo ja krstiti turneju sa „033“, a ne nastupati u njoj. Morao je doći nepoznati menadžer s idejom o obnovi „originalne postave Audicije“ da bi u tu originalnu postavu stavljao zamjene u raznim imenima koja sa predstavom nemaju ništa. Moralo je biti da se nepoznati menadžer prvo meni obrati, ali isto tako moralo je biti da čovjeka, koji nije marku uložio u moju karijeru, odbijem za menadžera moje predstave “Tako je govorio Lepi“. Moralo je biti da mi se osveti za nepozivanje u originalnu postavu Audicije i moralo je biti da se tome obraduju oni koji računaju sa tim. Čovjek manjka, za njih veći honorar. Moralo je biti i to da autorska prava postoje, pa tako i tužba za autorska prava adresirana na menadžera Audicije. Ipak ovo je nešto što je odavno, godinama iza mene, osim što me moralno pogodila činjenica o ljudskoj pohlepi.

  •  Imate li pretpostavku zašto ste zaobiđeni?

- Imam. Evidentno je da nisam brao grožđe i čupao travu zajedno sa Lepom Brenom....


CIJELI INTERVJU S GLUMCEM HARISOM BURINOM ČITAJTE U NOVOM BROJU MAGAZINA START BiH. ČITANJE PRODUŽAVA ŽIVOT !NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.