Lutrija BiH
at mejdan

Akcija za pohvalu: Terapijske vježbe za osobe treće dobi u At mejdanu

13.07.2017
Centar za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad u posljednje vrijeme terapijske vježbe održava na otvorenom, a korisnici se okupljaju u At mejdanu gdje vježbaju i druže se na svježem zraku.  

U At mejdanu se već dvije sedmice, svakog radnog dana od 10 sati, održavaju terapijske vježbe pravilnog disanja i istezanja, koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta življenja osoba treće životne dobi, podizanje svijesti o njihovom zdravlju, ali i ublažavanje njihovih zdravstvenih problema.


 „Ove vježbe se uglavnom održavaju u našim prostorijama, ali smo zbog povoljnjih vremenskih prilika vježbe odlučili održati u prelijepom ambijentu parka At mejdan. Često nam se desi da se djeca, vidjevši naše vježbe, također uključe. Poslije ovih vježbi korisnici ne idu umorni kući, jer ovo nije metoda fitnessa, već zaista terapijski oblik vježbanja, koji donosi rezultate,“ rekao nam je Mahir Sulejmanović, upravitelj Centra. Dodao je i da u Centru postoji svakodnevna fizikalna terapija, medicinsko savjetovalište, i audio senzitivni pregled sluha svake srijede, u šta smo se i uvjerili odmah po završetku vježbi u At mejdanu. 

U planu su mnogi drugi zdravstveni programi: „Od septembra  namjeravamo obići svih 16 mjesnih zajednica Starog Grada i tu napraviti 'Dane otvorenih vrata', kada ćemo ponuditi sve naše zdravstvene programe,“ najavio je Sulejmanović.


Da su sadržaji ovog Centra besplatni i otvoreni za građane iz svih općina Kantona Sarajevo uvjerile su se penzionerke Munevera Šakić iz Novog Sarajeva i Hatidža Orman iz Novog Grada. Munevera posjećuje Centar od samog početka, a ne propušta terapijske vježbe: „Stvarno sam prezadovoljna jer mi ove vježbe mnogo pomažu za moje svakodnevne pokrete i hodanje, jer mnogo volim pješačiti. Nisam jedina iz Novog Sarajeva ovdje, što znači da se pozitivna priča širi.“

 Za 72-godišnju penzionerku Hatidžu Orman Centar je omiljeno mjesto zbog druženja sa ostalim korisnicima: „Ovdje su dobrodošli svi građani bez obzira u kojem dijelu grada žive i sve pohvale zbog toga,“ kazala je Hatidža.

Općina Stari Grad je prošlog mjeseca, u svojim prostorijama u ulici Obala Kulina bana 22, otvorila prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja u Kantonu Sarajevo. Općina je uložila sredstva za adaptaciju i opremanje prostorija, finansira sve sadržaje, a upravljanje je dodijeljeno Udruženju „Generacija“ na čelu sa Mahirom Selmanovićem. 
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

oste
Institut - Zdravlje kostiju nek vam bude prioritet
20.10.2017

Apel zdravstvenim radnicima i rukovodiocima je da daju prioritet osteoporozi i prevenciji prijeloma.

va
INZ - Vakcinacija najbolja i najsigurnija mjera zaštite protiv gripe
17.10.2017

Svjetska zdravstvena organizacija prati promjene antigenske građe virusa te, po tim saznanjima, daje preporuke za sastav vakcine za svaku nadolazeću sezonu.

rak
BiH jedina u Evropi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice
13.10.2017

U cilju obilježavanja oktobra, mjeseca podizanja svijesti o raku dojke, udruženja pacijenata oboljelih od malignih bolesti na području BiH sastala su se na Svečanoj Akademiji "Renesansa za sve oknološke pacijente" koja je održana sinoć u Sarajevu.