Brinemo za okoliš
jasna

Bosnalijek podržao akciju ”Zajedno za čiste vode BiH”

08.07.2017
 Nekoliko bosanskohercegovačkih kompanija i određeni broj entuzijasta okupljenih oko projekta ”Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” već drugu godinu zaredom sprovodi ovu eko – akciju na području naše zemlje.

Ekipa entuzijasta i članova Ronilačkog kluba ”Bosna”, a pod sponzorstvom najveće bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije ”Bosnalijek d.d.” zalaže se za poboljšanje eko – sistema u BiH, kroz akciju čišćenja vodenih površina. Jedan od ciljeva ovog projekta je i podizanje svijesti o čuvanju voda i stalnoj zaštiti i čišćenju okoliša. Ovogodišnji projekat ”Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” se sastoji od pet eko – akcija.

– Krenuli smo sredinom petog mjeseca i akcije ćemo završiti sredinom sedmog mjeseca. Do sada su akcije sprovedene na Boračkom jezeru, rijeci Bosni, na Plivskom jezeru, zatim jezero Modrac – Kiseljak, a naš put ćemo okončati na rijeci Drini u Bijeljini. Teritorije su raznovrsne i različite, ali nažalost nailazimo na sličnu situaciju. Zatičenmo dosta prljavštine i mnogo ambalažnog otpada, uglavnom stakla, plastike i gume. Svake godine radimo ove akcije i naravno da će one biti nastavljane i u godinama koje su pred nama, rekao nam je između ostalog Hrvoje Gavrančić – predsjednik Ronilačkog kluba ”Bosna”.


Prema dosadašnjim rezultatima akcija čišćenja, situacija u pogledu onečišćenja vodenih površina je poražavajuća a rezultati razočaravajući.

– Malo Plivsko jezero niko nije čistio, kada su pitanu eko – akcije, sve dok mi nismo došli, prošle godine i jako je zaprljano, a jezero je prekrasno i moram priznati da je dragulj Bosne i Hercegovine. Ista situacija je sa Boračkim jezerom i rijekom Bosnom. Isto tako, situacija na Kiseljaku kod Tuzle je u pogledu zagađenja vode katastrofalna, kaže Gavrančić.

Društvena odgovorna kompanija na svim poljima i najveći industrijski proizvođač lijekova u našoj zemlji ”Bosnalijek d.d.”, na bezbroj načina dala je i dalje daje doprinos zdravlju ljudi. Tako je bilo i ovaj put.

– Mi smo od početka, odnosno već dvije godine od kada postoji ova akcija ”Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” tu. Nastojimo na sve moguće načine da doprinesemo našem zdravlju. Vode su naše bogatstvo i trebamo da ih čuvamo. Bosnalijek na sve moguće načina pokušava da podigne svijest javnosti o tome koliko je jako važno da imamo čist okoliš  i vodimo računa o svim našim vodenim površinama, istakla je Jasmina Korda – PR Bosnalijeka d.d.

Ovi i slični projekti zapravo bi svima trebali pokazati kolika je važnost čiste životne sredine, voda koje nas okružuju, ali i naše odgovornosti prema eko – sistemu.

– U ovoj eko – akciji, ali i u prošlogodišnjoj Bosnalijek i jeste tu. Naša podrška nije samo finansijska, mi u akcijama učestvujemo i direktno u samom čišćenju ali i komunikaciji s našom javnosti. Važno je da budemo dio naše prirode i vodimo računa o tome da ona bude jako čista, smatra Korda.

Učesnici eko – akcije ”Zajedno za čiste vode BiH” su i na ovaj načion pokazali kako se treba brinuti o životnoj sredini i mladim naraštajima poslali poruku da čuvaju ono što im je priroda dala.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF