Raiffeisen
razroki

Crnadak: Samit u Trstu donosi zamah našeg puta ka EU

05.07.2017
Samit Evropska unija - zapadni Balkan mogao bi poslati do sada najjaču i najjasniju poruku o budućnosti ovog regiona i njegovim evropskim integracijama. Skup, koji će 12. jula biti održanu Trstu, okupit će čelnike šest država zapadnog Balkana, čelnike Evropske unije, predvođene Federicom Mogherini, zamjenicom predsjednika Evropske komisije, te lidere vodećih evropskih banaka.

Italijanski mediji najavljuju da će sastanku prisustvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima velika očekivanja od samita.

- Očekujem dvije vrste efekata nakon ovog skupa: čvrsta potvrda opredjeljenja EU da nastavi s politikom proširenja kada je u pitanju zapadni Balkan. Očekujem da će poruke iz Trsta biti jače nego ikad. Unija će biti kompletirana tek kada i zemlje s ovog prostora budu njen sastavni dio. Dakle, očekujem nedvosmislen, jak i potpuno čvrst stav da EU i mi radimo zajedno na tome da se proces našeg priključivanja nastavi maksimalnom brzinom. S druge strane, imamo veliki broj projekata koji konkuriraju. Ne možemo tačno znati šta će od ponuđenoga biti odobreno. Za BiH je dobro da smo u posljednjih godinu dana uradili veoma mnogo na ispunjavanju preduslova da se projekti prihvataju. Usvojen je niz mjera i akata koji tome pogoduju - rekao je šef bh. diplomatije za Avaz.

Nada se da će najmanje četiri projekta koje nudi BiH biti prihvaćena.

- Nemojte da prejudiciramo o kojim se projektima radi, da vidimo odluku evropskih institucija. U svakom slučaju, očekujem da ova procjena od nekih 200 miliona eura koje bi zapadni Balkan mogao dobiti bude i ispunjena i da BiH u tom iznosu značajno učestvuje - rekao je Crnadak za Avaz.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bj
Dan državnosti BiH planinari obilježavaju pohodom na Bjelašnici
23.11.2017

Već 12 godina, svakog 25. novembra ljubitelji prirode sudjelovanjem u planinarskom pohodu na Bjelašnici, kojeg organizira PD "Željezničar", obilježavaju Dan državnosti BiH.

TR
Američki predsjednik Trump čestitao Dan državnosti BiH
23.11.2017

Američki predsjednik Donald Trump uputio je čestitku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH.

bih
Radovi na izgradnji pješačkog prolaza izvode se na magistralnom putu M-17 u Konjicu, zbog čega tokom dana dolazi do usporenog saobraćanja
23.11.2017

Stanje na cestama 23. 11. 2017.