razroki

Crnadak: Samit u Trstu donosi zamah našeg puta ka EU

05.07.2017
Samit Evropska unija - zapadni Balkan mogao bi poslati do sada najjaču i najjasniju poruku o budućnosti ovog regiona i njegovim evropskim integracijama. Skup, koji će 12. jula biti održanu Trstu, okupit će čelnike šest država zapadnog Balkana, čelnike Evropske unije, predvođene Federicom Mogherini, zamjenicom predsjednika Evropske komisije, te lidere vodećih evropskih banaka.

Italijanski mediji najavljuju da će sastanku prisustvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima velika očekivanja od samita.

- Očekujem dvije vrste efekata nakon ovog skupa: čvrsta potvrda opredjeljenja EU da nastavi s politikom proširenja kada je u pitanju zapadni Balkan. Očekujem da će poruke iz Trsta biti jače nego ikad. Unija će biti kompletirana tek kada i zemlje s ovog prostora budu njen sastavni dio. Dakle, očekujem nedvosmislen, jak i potpuno čvrst stav da EU i mi radimo zajedno na tome da se proces našeg priključivanja nastavi maksimalnom brzinom. S druge strane, imamo veliki broj projekata koji konkuriraju. Ne možemo tačno znati šta će od ponuđenoga biti odobreno. Za BiH je dobro da smo u posljednjih godinu dana uradili veoma mnogo na ispunjavanju preduslova da se projekti prihvataju. Usvojen je niz mjera i akata koji tome pogoduju - rekao je šef bh. diplomatije za Avaz.

Nada se da će najmanje četiri projekta koje nudi BiH biti prihvaćena.

- Nemojte da prejudiciramo o kojim se projektima radi, da vidimo odluku evropskih institucija. U svakom slučaju, očekujem da ova procjena od nekih 200 miliona eura koje bi zapadni Balkan mogao dobiti bude i ispunjena i da BiH u tom iznosu značajno učestvuje - rekao je Crnadak za Avaz.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vlada fbih
Otkup stanova na kojima postoji stanarsko pravo do 30. juna 2019. godine
27.07.2017

Izmjene Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije upućene Parlamentu FBiH,

psi
Izvoz napuštenih pasa u države EU isključivo iz skloništa za pse
27.07.2017

sun
U BiH sutra sunčano uz umjerenu oblačnost
27.07.2017

U Bosni i Hercegovini sutra će većinom preovladavati sunčano uz umjerenu naoblaku.