Brinemo za okoliš
berber2

Prijatelji evocirali sjećanja na lik i djelo Mersada Berbera

03.07.2017
Ugledni intelektualci raznih specijalnosti okupljeni oko Kluba prijatelja Mersada Berbera okupili su se danas u Sarajevu na simpoziju da bi podsjetiti javnost na tog velikana likovne umjetnosti, njegov život i djelo. Poznavaoci njegovog djela upriličili su uvodna izlaganja, a Berberovi prijatelji s kojima se družio u Sarajevu, Zagrebu i Dubrovniku osvježili su sjećanja na te trenutke.

Predsjednik Kluba Asim Kurjak u izjavi novinarima istaknuo je da je Berber svakako bio najjači na kistu, ali je imao i snažnu govornu riječ, metaforu, znao se i našaliti. Okarakterizirao je Berbera kao čovjeka koji je svojim radom zadužio BiH, a koja mu se uvijek i nije znala odužiti.  

- BiH je ugledna koliko su to njeni istaknuti pojedinci. Mersad Berber je jedan od tih pojedinaca, prepoznatljiv među hiljade slikara. U njegovim djelima dva su neodvojiva motiva - motiv ljudskog portreta i konja. Ti ga motivi prate ali on je bio i ostao autentičan slikar BiH, čovjek koji je ovoj državi donio divljenja a koja mu se nije uvijek znala odužiti - naglasio je.     

Iako je dio života proveo u Hrvatskoj nikad, kaže Kurjak, nije zaboravio domovinu. Jednako je vodio BiH, a osjećao se pripadnikom i sredine u kojoj je živio i radio godinama (Hrvatske).

- Stjecajem sretnih okolnosti, nekolicina nas živi i radi u Hrvatskoj ali uvijek ističemo da imamo dvije domovine. Jedna je ona iz koje smo ponijeli biološki miraz, a u drugoj smo značajan dio toga pretvorili u svijetu prepoznatljiva djela - naglasio je.       

Aida Abadžić- Hodžić bavila se približavanjem bh. suvremene umjetnosti kulturi sjećanja, a akcent je bio na „sarajevskim godinama Mersada Berbera“.

- Radi se o opusu velike produkcije, a on  je bio najjoriginalniji i najinovativniji u svojim istraživanjima upravo od početka 70-ih do kraja 80-ih kad su nastali značajni ciklusi poput onog nazvanog "Hronika o Sarajevu" - naglasila je Abadžić- Hodžić, koja je i kustosica izložbe radova slikara Mersada Berbera najavljene za 6. juli u Vijećnici.        

I kompozitor Đelo Jusić bio je njegov prijatelj, a bili su poznati kao lulaši (obojica su pušili lule). Prisjeća se Jusić kako ga je Berber oslovljavao s „prijatelj trubadur".

- Govorio je da imamo istu sudbinu i slatki problem. On dobije prazno bijelo platno, a ja list notnog papira. Obojica moramo nešto stvoriti, a svako ima pravo reći da li valja ili ne - kaže on.

Ističe da su obojica nadvladali vrijeme „pa se moja pjesme danas pjevaju kao stare dubrovačke narodne pjesme, a njegove se slike opće prepoznatljive“ i trajat će.    

Klub prijatelja Mersada Berbera okuplja intelektualce raznih profila, a skup poput današnjeg organizirat će godišnje i shvataju ga kao obavezu da podsjete na tog velikana čije je djelo „već nadživjelo autora“.   

Mersad Berber porijeklom je iz BiH, izlagao je u gradovima širom svijeta i dobitnik je brojnih nagrada. Preminuo je 2012. godine, a njegova zadnja važna izložba upriličena je 2009. godine.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša
23.03.2018

Bez padavina na jugu i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne.

zi
Saobraćajni kolaps pokazao nesposobnost i nezainteresiranost vlasti u KS
23.03.2018

Napominju da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo.

cci
CCI: Izmjene izbornog zakona i za otklanjanje blokada sistema
23.03.2018

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

SBF