Brinemo za okoliš
zrce

Novalja ne valja

03.07.2017

Sezona festivala je u zamahu, tokom ljeta samo na Zrću će se održati petnaestak festivala. Jedan od tih festivala je i Hideout koji je od 26. do 30. juna održan na najpoznatijoj party plaži na Novalji, Hrvatskoj, ali i u regioni, Zrću. Festival je okupio mlade iz cijelog svijeta, a posebno velik broj njih stigao je iz Velike Britanije. Procjenjuje se da je na Hideout stiglo 15 hiljada Britanaca. Svi klubovi na Zrću bili su prepuni, tokom dana se zabavljalo na bazenima, a najluđa zabava zasigurno bila je od ponoći do šest ujutro. Međutim, nije sve tako sjajno kao što na prvi pogled izgleda...

Iako su se stanovnici Novalje već mnogo puta žalili na ponašanje stranih gostiju, izgleda da su ih ove godine engleski turisti najviše zgrozili svojim ponašanjem. Barbarizam, nekultura, primitivizam, razularernost su riječi kojima gradonačelnik Novalje opisuje svoje goste koji nisu neki balkanci, već Englezi koji su prošle sedmice došli na Hideout festival. Nije problem što njih 15 hiljada pleše na Zrću, a još manji problem je što puno troše – samo flaša vode košta oko 10 KM; problem je to što razbijaju apartmane, goli šetaju gradom i povraćaju po rivi...

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo smatra da je Novalja ponižena, a na zvaničnoj stranici grada objavio je i izvinjenje svojim sugrađanima. „Prolazeći ovih dana ulicama našeg grada, obilazeći okolna mjesta, slušajući iskustva i doživljaje naših sugrađana i da ne nabrajam dalje, u meni se izmjenjuju osjećaji tuge, gorčine i odgovornosti kao gradonačelnika grada koji je obeščašćen i ponižen barbarizmom i nekulturom značajnog dijela mladih gostiju iz Engleske. Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike izrazito visoke platežne moći, nikome, pa ni njima, ne daje za pravo da se ponašaju na ovakav način koji domaće stanovnike ostavlja gotovo bespomoćnim pred naletom primitivizma, golotinje, pijanstva i razularenosti koju pokazuju ulicama našeg grada i apartmanima koje iznajmljuju i koriste u našem gradu", napisao je Dabo.

 

 

On smatra da zarada koju ovi turisti donose Novalji, nije vrijedna poniženju koje uzrokuje njihovo ponašanje. „Čovjek može ostati, ne daj Bože bez zdravlja, posla ili krova nad glavom, ali da je još uvijek biće vrijedno svakog poštovanja, ali kad se dovedemo u situaciju da moguće izgubimo ljudsko dostojanstvo koje nam svima po rođenju pripada, onda se postavlja pitanje kolika je tome cijena i da li „njegovo veličanstvo“ koje je otisnuto na komadu papira a zove se euro, da li ono može zamijeniti sve one temeljne vrijednosti koje smo naslijedili od svojih predaka.“ 

Dodao je i da će se u budućnosti truditi da se bori za ugled Novalje i pobijanja imidža ovoga grada kao mjesta za raskalašeno, nekontrolisano i razuzdano ponašanje turista.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

san
Sanader odbacio krivnju na početku novog suđenja u slučaju Hypo
23.03.2018

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je, na početku novog suđenja, ponovio da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

ag
Agrokor postigao dogovor sa Sberbankom
22.03.2018

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba.

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

SBF