Brinemo za okoliš
novinari

Rudić: Veliki problem brojni slučajevi sprečavanja novinara da obavljaju zadatke

19.06.2017

BEČ, 19. jun - Veliki problem u radu medija u BiH predstavljaju brojni slučajevi sprečavanja novinara da obavljaju svoje zadatke, što uključuje prijetnje smrću, izjavila je u Beču za Fenu generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Ona je među učesnicima dvodnevne konferencije o slobodi medija u nestabilnom okruženju, koju je organizirao Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija. Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija okupio je na ovoj konferenciji više od 200 međunarodnih stručnjaka i novinara, vladinih zvaničnika i diplomata, predstavnika civilnog društva i akademika.

Rudić kaže da Bosna i Hercegovina nema tako drastičnih problema u vezi sa sigurnoću novinara o kakvim se moglo čuti na ovoj konferenciji, u smislu odvođenja novinara u zatvor, ubistava ili teškog premlaćivanja.

- Ono što je kod nas problem jeste veliki broj slučajeva sprečavanja novinara da obavljaju svoje zadatke, što uključuje prijetnje smrću putem interneta ili telefona, fizičke napade na novinare ili političke pritiske i verbalne uvrede. Proše godine je registrirano 60 slučajeva kršenja prava na slobodu izražavanja koji uključuju fizičke napade i kriminalna djela, ali, nažalost, nema pozitivnog iskustva u sankcioniranju tih napada, odnosno kažnavanju napadača na novinare od  nadležnih institucija - policije i pravosuđa kazala je ona.

Navodi kako su povodom Svjetskog dana slobodne medija objavljeni rezultati istraživanja po kojem građani Republike Srpske u velikom procentu, 24 posto, smatraju da "novinare ponekad treba tući", a u Federaciji je taj procent šest posto.

- O ovim podacima smo nedavno upoznali i visokog komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, jer smatramo da se mora više raditi na javnoj osudi napada na novinare i kažnjavanju napadača putem pravnog sistema BiH. Ukoliko se propusti kažnjavanje onih koji napadaju novinare, uskraćuju pravo na pristup informacijam, čine krivična djela protiv novinara, onda ćemo o ovim procentima građana koji misle da treba tući novinare razgovarati i iduće godine i oni će, bojim se, biti još veći - kazala je Rudić.

Naglasila je da su ovi podaci poznati svim relevantnim međunarodnim organizacijama, a smatra da je ipak pozitivna stvar da se sve više Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo pravde BiH otvaraju za pitanja zaštite novinara, odnosno da  medijske organizacije i mediji više rade s predstavnicima vlasti da bi unaprijedili svoj položaj.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF