Brinemo za okoliš
batinic

PREDLAŽEMO : Posjetite 6. Ramazanski festival knjige i uvjerite se u raznoliku ponudu knjiga i bosanskohercegovačkih proizvoda

16.06.2017

Na Trgu djece Sarajeva ispred BBI Centra, od utorka, 13.06.  započeo je 6. Ramazanski festival knjige. Na festivalu se, osim velikog izbora knjiga, u ponudi može pronaći  i drugih raznovrsnih sadržaja za sve one koji uživaju u danima Ramazana, ali i one koji žele upoznati kulturu i tradiciju ovih krajeva. Ekipa Starta razgovarala je sa predstavnicom Pčelarskog centra Batinić.

 

 

- Mi smo pčelarski centar Batinić iz Sokolca. Bavimo se pčelarstvom i proizvodnjom, uzgojem, branjem i sakupljanjem ljekovitog bilja. Osim proizvodnje meda, proizvodimo vosak i propolis, radimo mješavine za jačanje imuniteta i krvne slike, koja jača cijeli organizam. To je mješavina sa matičnom mliječi, sjemenom žare, polenom i propolisom. Imamo kozmetički program- kreme, meleme, tinkture. Kreme su dnevne i noćne, od ruže i smilja, a pored krema imamo i meleme za rane, opekotine, ekceme, lišajeve, zglobove...- priča nam g-đa Batinić koja vodi ovaj porodični Centar.

 

 

Sa radom su počeli prije više od 20 godina, pčelarstvo im je porodični biznis, a kasnije se uključila i njena  sestra, Milanka Batinić, koja je tehnolog. Kćerka Draženka Batinić je magistar farmacije, tako da ovaj Centar stalno proširuje i kapacitete  i ponudu.

 

 

-  Imamo mušterije koje su tu od samog početka, koje su nam vjerne već 20 godina i kupuju naše proizvode. Pčele su bile od oca, i tako smo počeli, a sestra je radila u Institutu za unapređenje poljoprivrede, a počela je da radi sa nama nakon što je ostala bez državnog posla- kaže g.đa Batinić.

Na pitanje da li su imali ikakvu novčanu pomoć od države, kazala nam je da od države nisu imali nikakvih donacija, te da su sve  radili sami.

- Ne mogu da kažem da država nije htjela, jer nismo ništa ni tražili. O nama i našem radu se zna - zaključila je naša sagovornica.

Ramazanski festival knjige otvoren je svakim danom do 22,00 i traje do 23. juna. Sajam nastavlja i akciju darivanja knjiga nekoj od slabostojećih bh. biblioteka, a ove godine građani i izdavači će imati priliku pomoći Gradsku biblioteku Gornji Vakuf-Uskoplje.

Posebna zanimljivost za najmlađe je održavanje koncerta Latifa i Mravka Travka koji je planiran za subotu, 17.06. sa početkom u 17,00 sati.

Predlažemo da posjetite Trg djece Sarajeva i uvjerite se u raznoliku ponudu festivala.

Fotografije možete pogledati  OVDJE

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

iv
Ivanić: Vojna vježba ne može biti održana bez plana Predsjedništva BiH
20.02.2018

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

fna
„2Cellos“ spremni za muzičko slavlje u sarajevskoj „Zetri“ 10. marta
20.02.2018

Mladi briljantni virtouzi na violončelima Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao "2Cellos", u sarajevskoj Zetri će 10. marta prirediti spektakularni muzički koncert.

in
U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima
20.02.2018

- To je nedopustivo jer su sve osobe s invaliditetom jednake bez obzira na uzrok i takvu praksu treba uporno mijenjati - navela je Bešlija.

SBF