Apoteke Sarajevo
SECER

Pogledajte koliko se šećera nalazi u ˝wellness˝ i ˝fit˝ proizvodima

12.06.2017

Prof. Džemal Gekić je dugogodišnji fitness i aerobik trener a uža mu je specijalnost ishrana i tjelesne transformacije. Svoje klijente redovno savjetuje na temu ishrane, treninga i zdravlja,a evo šta nam ovoga puta preporučuje.

Porast popularnosti zdrave ishrane i redovnog vježbanja je nešto što me neizmjerno raduje. Sve više ljudi je sve redovnije aktivno i počinje praviti bolje izbore namirnica i hrane. Ono što je tu malo problematično je što prehrambena i razne druge industrije automatski uskaču u novi trend kako bi zaradili, često i na pogrešan način, bar sa moje perspektive. U ovom tekstu ću pokušati na slikovit način da prikažem određene popularne ¨zdrave¨ proizvode na našem tržištu, koristeći klasični model sa kockicama šećera težine 2,5g.

Kao što možete vidjeti, navedeni prozivodi imaju veliku količinu šećera i ugljikohidrata. Ovdje ne navodimo fruktozni sirup, razne aditive i hidrogenizovanu biljnu mast ( trans masti), već samo šećer koji se nalazi u proizvodima.

Ono što vjerovatno klasifikuje ove proizvode kao „wellness“ i „fit“ je vrlo mala količina vlakana i žitarica, te eventualno vrlo mala količina vitamina.

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

lac
Lactalis povukao milione mliječnih proizvoda zbog salmonele
11.12.2017

Proizvođač mlijeka za bebe Lactalis i francuske vlasti naredili su globalno povlačenje miliona mliječnih proizvoda iz straha od zaraze bakterijom salmonele.

zitarice
Zdravo i jednostavno: Doručak idealan za gubitak težine
05.12.2017

Ovo je jedan od najzdravijih i najukusnijih doručka, jer u sebi sadrži vitamine i minerale koji poboljšavaju izgled kože, kose, normalizuju metabolizam i ojačavaju organizam.

grip
Njemački liječnici dokazali da postoje 'muška gripa i viroza'
29.11.2017

Muškarci koji teže od žena podnose prehladu, virozu i temperaturu od 37,2 odavno su predmet ismijavanja i šala, no ako je suditi po istraživanju njemačkih znanstvenika, uistinu je tako.