Lutrija BiH
SECER

Pogledajte koliko se šećera nalazi u ˝wellness˝ i ˝fit˝ proizvodima

12.06.2017

Prof. Džemal Gekić je dugogodišnji fitness i aerobik trener a uža mu je specijalnost ishrana i tjelesne transformacije. Svoje klijente redovno savjetuje na temu ishrane, treninga i zdravlja,a evo šta nam ovoga puta preporučuje.

Porast popularnosti zdrave ishrane i redovnog vježbanja je nešto što me neizmjerno raduje. Sve više ljudi je sve redovnije aktivno i počinje praviti bolje izbore namirnica i hrane. Ono što je tu malo problematično je što prehrambena i razne druge industrije automatski uskaču u novi trend kako bi zaradili, često i na pogrešan način, bar sa moje perspektive. U ovom tekstu ću pokušati na slikovit način da prikažem određene popularne ¨zdrave¨ proizvode na našem tržištu, koristeći klasični model sa kockicama šećera težine 2,5g.

Kao što možete vidjeti, navedeni prozivodi imaju veliku količinu šećera i ugljikohidrata. Ovdje ne navodimo fruktozni sirup, razne aditive i hidrogenizovanu biljnu mast ( trans masti), već samo šećer koji se nalazi u proizvodima.

Ono što vjerovatno klasifikuje ove proizvode kao „wellness“ i „fit“ je vrlo mala količina vlakana i žitarica, te eventualno vrlo mala količina vitamina.

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

oste
Institut - Zdravlje kostiju nek vam bude prioritet
20.10.2017

Apel zdravstvenim radnicima i rukovodiocima je da daju prioritet osteoporozi i prevenciji prijeloma.

va
INZ - Vakcinacija najbolja i najsigurnija mjera zaštite protiv gripe
17.10.2017

Svjetska zdravstvena organizacija prati promjene antigenske građe virusa te, po tim saznanjima, daje preporuke za sastav vakcine za svaku nadolazeću sezonu.

rak
BiH jedina u Evropi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice
13.10.2017

U cilju obilježavanja oktobra, mjeseca podizanja svijesti o raku dojke, udruženja pacijenata oboljelih od malignih bolesti na području BiH sastala su se na Svečanoj Akademiji "Renesansa za sve oknološke pacijente" koja je održana sinoć u Sarajevu.