SECER

Pogledajte koliko se šećera nalazi u ˝wellness˝ i ˝fit˝ proizvodima

12.06.2017

Prof. Džemal Gekić je dugogodišnji fitness i aerobik trener a uža mu je specijalnost ishrana i tjelesne transformacije. Svoje klijente redovno savjetuje na temu ishrane, treninga i zdravlja,a evo šta nam ovoga puta preporučuje.

Porast popularnosti zdrave ishrane i redovnog vježbanja je nešto što me neizmjerno raduje. Sve više ljudi je sve redovnije aktivno i počinje praviti bolje izbore namirnica i hrane. Ono što je tu malo problematično je što prehrambena i razne druge industrije automatski uskaču u novi trend kako bi zaradili, često i na pogrešan način, bar sa moje perspektive. U ovom tekstu ću pokušati na slikovit način da prikažem određene popularne ¨zdrave¨ proizvode na našem tržištu, koristeći klasični model sa kockicama šećera težine 2,5g.

Kao što možete vidjeti, navedeni prozivodi imaju veliku količinu šećera i ugljikohidrata. Ovdje ne navodimo fruktozni sirup, razne aditive i hidrogenizovanu biljnu mast ( trans masti), već samo šećer koji se nalazi u proizvodima.

Ono što vjerovatno klasifikuje ove proizvode kao „wellness“ i „fit“ je vrlo mala količina vlakana i žitarica, te eventualno vrlo mala količina vitamina.

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jaja
Prehrambeni skandal u Evropi-Jaja s kontaminiranim pesticidom
04.08.2017

Veliki prehrambeni skandal zatresao je ove sedmice Evropu, a milioni jaja povučeni su iz skladišta diljem Njemačke i Nizozemske. Prodaja im je blokirana i u Belgiji.

vrucina s
Evo kako se možete spasiti od paklenih vrućina
02.08.2017

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano i vruće. Dnevne temperature zraka od 34 do 40, u Hercegovini i Posavini do 42 stepena. Portal startbih.info vam donosi savjete kako se spasiti od paklenih vrućina.

usaid i edus
Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH
26.07.2017

Prema izvještaju UNDP-a skoro svaka druga osobe u BiH trpi socijalnu isključenost, a oko 10 posto stanovništva je ovisno o drugima zbog određenog vida onesposobljenja.