Brinemo za okoliš
SECER

Pogledajte koliko se šećera nalazi u ˝wellness˝ i ˝fit˝ proizvodima

12.06.2017

Prof. Džemal Gekić je dugogodišnji fitness i aerobik trener a uža mu je specijalnost ishrana i tjelesne transformacije. Svoje klijente redovno savjetuje na temu ishrane, treninga i zdravlja,a evo šta nam ovoga puta preporučuje.

Porast popularnosti zdrave ishrane i redovnog vježbanja je nešto što me neizmjerno raduje. Sve više ljudi je sve redovnije aktivno i počinje praviti bolje izbore namirnica i hrane. Ono što je tu malo problematično je što prehrambena i razne druge industrije automatski uskaču u novi trend kako bi zaradili, često i na pogrešan način, bar sa moje perspektive. U ovom tekstu ću pokušati na slikovit način da prikažem određene popularne ¨zdrave¨ proizvode na našem tržištu, koristeći klasični model sa kockicama šećera težine 2,5g.

Kao što možete vidjeti, navedeni prozivodi imaju veliku količinu šećera i ugljikohidrata. Ovdje ne navodimo fruktozni sirup, razne aditive i hidrogenizovanu biljnu mast ( trans masti), već samo šećer koji se nalazi u proizvodima.

Ono što vjerovatno klasifikuje ove proizvode kao „wellness“ i „fit“ je vrlo mala količina vlakana i žitarica, te eventualno vrlo mala količina vitamina.

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vakcine
Antivakcinalni lobiji dovode u rizik cijelu populaciju
10.02.2018

Goran Čerkez,pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i kordinaciju razvoja strategija,podsjeća da antivakcinalni lobiji nisu pojava novijeg datuma,već da to traje niz godina.Jedan od začetnika tog lobija je kontroverzni dr. Andrew Wakefield.koji

kc
Strateško zanavljanje dijagnostičkih aparata u KCUS-u
08.02.2018

zv
Od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi
08.02.2018

Iz resornog ministarstva upozoravaju da ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza.

SBF