Brinemo za okoliš
zubi

Koga boli moj zub?- Uvođenje stomatološke zaštite za djecu sa teškoćama u razvoju

07.06.2017

Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije i prema podacima centra za socijalni rad u BiH, 8-9 % od ukupnog broja stanovnika su osobe sa poteškoćama u razvoju, a od tog broja 6-12 % su djeca. Prema tim standardima i prema posljednjem popisu stanovništva, broj djece sa poteškoćama u razvoju u Federaciji BiH se kreće od 11 000 do 20 000.

Osobe sa invaliditetom u našoj zemlji diskriminirane su kada je u pitanju stomatološka zaštita i nerijetko već u ranim dvadesetim godinama ostaju bez zuba. Kompletna usluga za njih moguća je odnedavno samo u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u FBiH – na  Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Jedna ustanova nije dovoljna da zadovolji potrebe i osigura pravovremenu i dostupnu zaštitu za sve osobe sa invaliditetom u FBiH.

Posebno su pogođena djeca koja pri stomatološkoj intervenciji moraju biti pod općom anestezijom i koja zbog specifičnog stanja ne mogu putovati do malobrojnih centara koji pružaju ovu vrstu usluge, niti čekati mjesecima na intervenciju.

 Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom koja obavezuje državu da pruža osobama sa invaliditetom isti obim i kvalitet zdravstvenih usluga i programa koji se pružaju ostalim građanima. Servisi zaštite trebaju biti trajno dostupni svima bez razlike i bez diskriminacije. Zakon o pravima i obavezama pacijenata FBiH garantira pravo na dostupnost zdravstvene zaštite. Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, navedena prava se ne poštuju, posebno u sferi pružanja stomatološke zaštite, iako su prava  zagarantirana sistemom zdravstvene zaštite u Federaciji BiH.

Kako bi se riješili godinama gomilani problemi u ovoj oblasti nevladina organizacija Inicijativa i civilna akcija (ICVA) u okviru koalicije „Jednakost za sve“ implementira projekt Sprečavanje diskriminacije u pristupu stomatološkoj zaštiti za osobe sa invaliditetom i kampanju od društvenog interesa pod nazivom „Koga boli moj zub“ koja se fokusira na iznalaženje rješenja za uvođenje prilagođene stomatološke zaštite uz opću anesteziju u javne zdravstvene ustanove u FBiH.

Promotivni video za kampanju pogledajte OVDJENAJNOVIJE IZ RUBRIKE

fna
Počeo sastanak o reformi Izbornog zakona BiH
22.02.2018

ero
Bešlić s radnicima Hotela "Ero", najavljen sastanak s Novalićem
22.02.2018

Radnici "Ere" nadali su se da će se nakon prodaje zgrade hotela riješiti i njihov status.

sn
U Bosni sutra snijeg i susježica, u Hercegovini kiša
22.02.2018

U Bosni će sutra biti oblačno. Slab snijeg se prognozira uglavnom u Krajini, zapadu i dijelu sjevera Bosne, rijeđe u centralnim područjima. Na jugozapadu Bosne prijepodne kiša ili susnježica.

SBF