Lutrija BiH
roba

U tri odvojene akcije oduzeta različita roba vrijednosti 53.000 KM

02.06.2017


SARAJEVO, 2. juna 2017

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u nekoliko odvojenih akcija na području Kalesije, Bijeljine i Orašja oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 53.000 KM.

Ovlaštene službene osobe UIO, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla na osnovu višemjesečnog operativnog rada u saradnji s policijskim službenicima MUP Tuzlanskog kantona i PU Kalesija, izvršili su pretres putničkog vozila vlasništva N.I. kao i porodične kuće i pomoćnih objekata, u skladu sa instrukcijom Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH kada je pronađen sitno rezani duhan bez akciznih markica čija vrijednost na tržištu iznosi oko 43.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja službenici Granične policije, TK Bijeljina, službenici UIO, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su pretres poslovnih objekata na području Bijeljine na osnovu naredbe Osnovnog suda u Bijeljini kada je oduzeta roba stranog porijekla, a radilo se o prehrambenim proizvodima u vrijednosti 6.000 KM.

Također, vršeći pojačanu kontrolu prometa robe i putnika na GP Orašije, službenici UIO, Regionalni centar Tuzla, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa carinskim službenicima izvršili su pregled vozila.

Tada su uz pomoć specijalističke opreme za pregled vozila, donirane kroz program EXBS od Vlade Sjedinjenih Američkih Država, pronašli neprijavljenu robu, radilo se o 345 komada spinera, a vrijednost privremeno oduzete robe je 4.000 KM.

Protiv počinioca ovih nezakonitosti, sukladno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pozvala je građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Također, pozivali su građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Kako je rečeno u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, svi pozivi su besplatni i anonimni.


 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pol
Tužilaštvu predali trojicu napadača na policajce
19.10.2017

Uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli predate su na dalje postupanje tri mlađe muške osobe iz Teočaka koje se sumnjiče za napad na policijsku patrolu.

sp
U operativnoj akciji „Dragon“ lišeno slobode 15 osoba
18.10.2017

Od stranca su službenici privremeno oduzeli 13.950 eura, 2.900 američkih dolara i VW Jettu.

ho
Nastavak suđenja u 'slučaju Holiday Inn'
12.10.2017

Šarić je kazao da je tom prilikom od trećeoptuženog Mehmeda Puškića dobio informacije o vlasnicima, odnosno rukovoditeljima spomenutih objekata.