Brinemo za okoliš
roba

U tri odvojene akcije oduzeta različita roba vrijednosti 53.000 KM

02.06.2017


SARAJEVO, 2. juna 2017

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u nekoliko odvojenih akcija na području Kalesije, Bijeljine i Orašja oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 53.000 KM.

Ovlaštene službene osobe UIO, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla na osnovu višemjesečnog operativnog rada u saradnji s policijskim službenicima MUP Tuzlanskog kantona i PU Kalesija, izvršili su pretres putničkog vozila vlasništva N.I. kao i porodične kuće i pomoćnih objekata, u skladu sa instrukcijom Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH kada je pronađen sitno rezani duhan bez akciznih markica čija vrijednost na tržištu iznosi oko 43.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja službenici Granične policije, TK Bijeljina, službenici UIO, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su pretres poslovnih objekata na području Bijeljine na osnovu naredbe Osnovnog suda u Bijeljini kada je oduzeta roba stranog porijekla, a radilo se o prehrambenim proizvodima u vrijednosti 6.000 KM.

Također, vršeći pojačanu kontrolu prometa robe i putnika na GP Orašije, službenici UIO, Regionalni centar Tuzla, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa carinskim službenicima izvršili su pregled vozila.

Tada su uz pomoć specijalističke opreme za pregled vozila, donirane kroz program EXBS od Vlade Sjedinjenih Američkih Država, pronašli neprijavljenu robu, radilo se o 345 komada spinera, a vrijednost privremeno oduzete robe je 4.000 KM.

Protiv počinioca ovih nezakonitosti, sukladno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pozvala je građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Također, pozivali su građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Kako je rečeno u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, svi pozivi su besplatni i anonimni.


 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

krijumčarenje
Crno tržište u BiH: Pištolj 300 do 700, puška 250 do 450 maraka
10.02.2018

Cijene kratkih i dugih cijevi u zemljama zapadne Evrope mnogo su veće nego kod nas • Prema jednom istraživanju UNDP-a, u BiH ima oko 750.000 komada ilegalnog oružja • Puškama porijeklom sa Balkana vrše se teroristički akti širom svijeta • SIPA je u 1

pi
Pripadnici MUPKS-a uhapsili četiri osobe zbog pucnjave u centru Sarajeva
09.02.2018

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) uhapsili su osobe inicijala B. E. (1989.), B. H. (1993.), H. J. (1981.) i P. S. (1977.), koje se dovode u vezu sa sinoćnjom pucnjavom u centru Sarajeva.

SBF