tit

Sa aukcije u Malagi povučen dio ukradenih autografa iz Titove knjige

02.06.2017


BEOGRAD, 2. juna 2017

Dvanaest od ukupno 40 ukradenih listova iz Spomen knjige Josipa Broza Tita iz Muzeja povijesti Jugoslavije povučeno je s aukcije španjolske kuće Internation Autograph Auction Europe (IAAE).

Španjolska aukcijska kuća odlučila je da do okončanja istrage stopira prodaju 12 stranica iz Titove Knjige sjećanja, doznaje Tanjug. 

Odluku o povlačenju spornih autografa s aukcije donio je Organizacijski odbor IAAE na sjednici održanoj u četvrtak navečer, a ta je odluka u međuvremenu objavljena i na mrežnoj stranici na kojoj je prodaja bila oglašena.

U izjavi za Tanjug, direktor IAAE Francisco Pinero potvrdio je kako je odlučeno da se svih 12 spornih lotova povuče sa zakazane aukcije o čemu su odmah informirane sve filijale aukcijske kuće, kao i klijenti i zainteresirani kupci.               

- Odluku o povlačenju spornih lotova donijeli smo nakon velikog pritiska medija i institucija iz Srbije i regije zapadnog Balkana, a nakon službenog dopisa Muzeja povijesti Jugoslavije koji tvrdi da listovi pripadaju njemu – kazao je Pinero te dodao kako su o tome službeno informirali i muzej iz Beograda.

Naglasio je kako je osoba koja je ponudila na prodaju autografe poznatih svjetskih državnika napisanih u čast Josipa Broza Tita, organizatoru aukcije pokazala dokument o autentičnosti listova iz koga se vidi da je kolekcija kupljena od diplomate iz bivše Jugoslavije.

Pinero, međutim, nije želio da otkrije identitet sadašnjeg vlasnika kolekcije kao ni osobe od koje je ona prethodno otkupljena.

Slučaj aukcijske prodaje listova ukradenih iz Titove Knjige sjećanja uzburkao je domaću i regionalnu javnost nakon što je Medijska mreža Antidot 25. svibnja objavila otkriće o zakazanoj prodaji listova koji su ukradeni iz depoa Muzeja Jugoslavije.

Radilo se o 12 stranica koje su svjetski državnici osamdesetih godina prošlog stoljeća zapisali u Titovu Knjigu žalosti u Kući cvijeća.

Posvete državnika poput Norodoma Sihanouka, Indire Gandhi, Mihaila Gorbačova, Nikolae Causeskog, Jasera Arafata, Olofa Palmea i Georga Busha predstavljaju samo dio znatno veće kolekcije od 40 stranica koje su istrgnute i ukradene iz Muzeja povijesti Jugoslavije.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

breg
Hrvatska dobila pristup Schengenskom informacijskom sustavu
27.06.2017

Sustav sadrži više od 70 milijuna podataka, koje zemlje s pravom pristupa mogu tražiti i provjeravati.

srbija
Srbijanska vlada dobiva dva nova ministarstva, Aleksandar Vulin ministar obrane
27.06.2017

Izbor Brnabić je, navodno, još upitan s obzirom da se još o tome nisu usuglasili svi koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

kol
Grabar-Kitarović: Za Hrvatsku arbitraža ne postoji
23.06.2017

No Frost Gorenje