infl

12 načina da smanjite inflamaciju

29.05.2017

Prof. Džemal Gekić je dugogodišnji fitness i aerobik trener a uža mu je specijalnost ishrana i tjelesne transformacije. Svoje klijente redovno savjetuje na temu ishrane, treninga i zdravlja,a evo šta nam ovoga puta preporučuje.


U prethodnom tekstu pisali smo o inflamaciji i problemima koje ona izaziva, a ovaj put donosimo 12 načina da smanjite inflamaciju.

 

1. Balansirajte esencijalne masne kiseline - drastično smanjite konzumaciju komercijalnih ulja poput suncokretovog i palminog.

 

2. Jedite ribu porijeklom iz hladnih mora - one su malo rijeđe kod nas, ali pokušajte naći divlji losos i sardinu pa ih konzumirajte sa malo brazilskih oraha jer se selen iz njih veže za živu, te smanjuje toksičnost raznih vrsta ribe, a najbolje je da, nevezano za sve navedeno, suplementirate sa omegama 3.

 

3. Što češće jedite domaće meso - gdje god imate priliku da nabavite domaće meso, iskoristite to, jer je to meso sa pravilnim omjerom masnih kiselina i ide u korist omega 3.

 

4. Limitirajte prerađene ugljikohidrate i šećere - pored toga što vam više uzmu iz tijela nego što daju, konstantno povišen inzulin od ugljikohidrata će praviti inflamaciju.

 

5. Sagorite malo masnih naslaga - što tijelo ima više masnih naslaga, to više masne ćelije proizvode inflamatorne supstance i stvaraju veći problem.

 

6. Uradite masažu - zakažite barem jednom mjesečno masažu, jer ona mnogo pomaže kod smanjivanja inflamacije u tijelu.

 

7. Pojačajte na začinima - posebno kurkuma, džumbir i origano (ne mora na pizzu), jer se dokazano bore protiv inflamacije.

 

8. Izbjegavajte transmasne kiseline - jednostavno izbjegavajte!

 

9. Smanjite konzumaciju alkohola - ponekad je ok, svaki vikend redovno već pravi probleme

 

10. Nemojte pretjerivati sa kofeinom - Pokušatje svesti konzumiranje kofeina na 1-2 velike šolje kafe ili 2-3 manje.

 

11. Jedite više voća i povrća - antioksidanti iz voća i povrća se efikasno bore protiv inflamacije

 

12. Suplementirajte antioksidantima - posebno ako u ishrani ne jedete dovoljno voća i povrća iz bilo kojeg razloga, onda dobro razmislite o suplementaciji različitih antioksidanata poput C vitamina, D vitamina, multivitamina i minerala, cinka i slično.

 

Pokušajte da aplicirate barem pola od navedenog, i imat ćete značajne razultate.

 

Dosta ljudi me je pitalo da im napišem par stvari vezano za ishranu i trening u toku meseca Ramazana. Ovaj mjesec se može iskoristiti za vrhunske rezultate i to na veoma jednostavan način, a to je da prvi obrok tj iftar bude po pravilima, tj da veličina obroka bude kontrolisana i da po mogućnosti bude meso i povrće te da se izbjegne konzumacija peciva i slatkiša.

Ako to možete izvesti, možete imati vrhunske rezultate, a za zadnji obrok tj sehur možete ubaciti pored mesa i povrća malo dodatnih ugljikohidrata tipa krompira i riže ili peciva te malo zasladiti.

 

Kada govorimo o treningu, idealno je da je trening pred iftar i to unutar 60 minuta od iftara da završite trening, i da u početku nekoliko dana radite sa 50-60% snage, dok se ne adaptirate a nakon toga polako pojačavate. Ako možete nekada izmađu iftara i sehura trenirati, i to je super.

 

 

Vaš trener

Džemo

 

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jaja
Prehrambeni skandal u Evropi-Jaja s kontaminiranim pesticidom
04.08.2017

Veliki prehrambeni skandal zatresao je ove sedmice Evropu, a milioni jaja povučeni su iz skladišta diljem Njemačke i Nizozemske. Prodaja im je blokirana i u Belgiji.

vrucina s
Evo kako se možete spasiti od paklenih vrućina
02.08.2017

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano i vruće. Dnevne temperature zraka od 34 do 40, u Hercegovini i Posavini do 42 stepena. Portal startbih.info vam donosi savjete kako se spasiti od paklenih vrućina.

usaid i edus
Oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece sa autizmom u BiH
26.07.2017

Prema izvještaju UNDP-a skoro svaka druga osobe u BiH trpi socijalnu isključenost, a oko 10 posto stanovništva je ovisno o drugima zbog određenog vida onesposobljenja.