Brinemo za okoliš
filip

Student Filip Bakula: Ostao bih u BiH i da nemamo obiteljsku firmu. Ipak si stranac gdje god da odeš

22.05.2017
Preduzeće DIM, iz Tomislavgrada, je krajem marta 2017. godine dobilo BISNOD-ov certifikat za bonitetnu izvrsnosti. Ovim su ušli u jedan posto najuspješnijih preduzeća u BiH jer od oko 300.000 registrovanih, oni su u grupi od 3.100 preduzeća koja su predala završne račune za 2015. i potvrdili da posjeduju karakteristike firme koja može dobiti ovaj certifikat. DIM d.o.o se bavi uzgojem i tovom svinja koje prodaju ili šalju u preradu, često i van granica BiH.

USKORO I SUŠNICA

- Između veljače i prosinca prasad uvozimo iz Njemačke i Mađarske. Tovimo ih i prodajemo, uglavnom po komadu, domaćinstvima koji drže svinje u domaćem uzgoju. Imamo fabriku stočne hrane, planiramo otvoriti sušnicu - priča Filip Bakula, sin vlasnika preduzeća i student prehrambenog inžinjerstva u Mostaru, koji u slobodnom vremenu pomaže ocu. Firma DIM d.o.o. je obiteljsko poduzeće u vlasništvu Mirka Bakule. Postoji od 1999. godine, a Mirko se ovim poslom počeo baviti 1987. godine, kada je imao nekoliko svinja. Danas ima preduzeće koje godišnje tovi do 5.000 svinja u cetiri objekta i priprema otvaranje objekata za preradu mesa. 

- Kada otac priča o početku, spominje da je glavni problem bio nedostatak informacija i gotovo nemoguća nabavka robe. Danas sve ide „preko poziva“ i nabolje je. Uđeš u štos sa papirologijom, vođenjem firme. Naučiš, prihvatiš novo i ideš naprijed - pojašnjava Filip i naglašava da se firma i proizvodnja unapređuje povećanjem broja svinja u tovu, otvaranjem novih radnih mjesta. Za sada nisu član ni jednog udruženja jer je u Tomislavgradu tek ove godine osnovano jedno, ali Filip vjeruje da su udruženja i članstvo u njima korisna, osobito „novopečenim poduzetnicima“. Proteklih godina su dobivali poticaje za proizvodnju i razumiju ih kao dodatni kapital koji ulažu u proširenje kapaciteta.

- Poticajima smo zadovoljni! Ulagali smo ih u nove strojeve i vozila. Prošlih godina je bilo kašnjenja, ali u zadnjih par godina dosta smo zadovoljni jer su kašnjenja zanemariva - kaže Filip.

 Uz mnogo truda i malu pomoć, DIM je od male porodične farme naraslo na preduzeće sa četiri objekta u dvije opštine. Dva objekta firme su na lokalitetu Roško Polje, u Tomislavgradu, dva u Grborezima, na području općine Livno. Imaju i tvornicu za proizvodnju stočne hrane, kapaciteta 500 tona, koju koriste za vlastite potrebe, klaonicu u kojoj su ove godine počeli primjenjivati HACCAP-sustav. Upošljavaju sedam osoba, planiraju zaposliti još dvije. Kad izgrade sušnicu, kreću u proizvodnju i prodaju suhomesnatih proizvoda. Gradit će i objekt za tov rasplodnih krmača i time zatvoriti ciklus vlastite proizvodnje.

- HACCAP-sistem ima stroga pravila koja zahtijevaju promjene na objektima, u proizvodnji. Morate voditi evidenciju svega urađenog, osnovati HACCAP-tim kojeg kod nas ja vodim. Utvrđuju se i kritične točke u procesu proizvodnje koje se nakon toga kontroliraju čime se praktički sprječavaju posljedice koje mogu dovesti u opasnost kupca i potrošaca. To je sustav visokih standarda, kontrola i čistoće - pojašnjava Filip i naglašava da je BISNOD-ova ocjena likvidnosti i uspješnosti poslovanja poduzeća ocjena rada firme u proteklom periodu.

 Za održivost firme, tvrdi Filip, zaslužna je kvaliteta svinja i zadovoljstvo kupaca, a BISNOD-ova ocjena za njih je osnova prema kojoj se prepoznaje kvalitetan poslovni partner. Objasnimo, BISNOD-ova ocjena boniteta ili analiza poslovanja se plaća, ali certifikat ne može dobiti niko ko ne zadovoljava uslove standarde. Inače BISNOD preduzeća ocjenjuje u 18 zemalja u Evropi po istim kriterijima, što je značajno za potencijalne partnere ocijenjenog preduzeća. No, bez obzira na uspostavljene visoke kvalitete, DIM ima problema.

BiH, NAŠA DOMOVINA

- Naše poslovanje se zasniva isključivo na prodaji domaćinstvima. Situacija se
pogoršava s trendom iseljavanja stanovništva. Institucije vlasti u BiH moraju
osigurati nova radna mjesta u drugim oblastima i time spriječiti masovno iseljavanje ljudi. Ako nemamo kome prodati proizvedenu robu, ne možemo poslovati - kaže Filip, koji sa svoje 24 godine planira ostati u porodičnom biznisu u BiH. Ostao bi Filip u BiH uz oca i brata Maria i da nemaju obiteljsku firmu. Nešto bi, misli, pokrenuo vezano za poljoprivredu, s diplomom bi se možda zaposlio. 

- Mislim da do iseljavanja dolazi najviše zbog manjka radnih mjesta, ali i ako zaposleni nisu zadovoljni plaćama. Znam da nigdje nije lako! Ipak si stranac gdje god odeš iz svoje zemlje - misli Filip, koji vjeruje da će svojim znanjem pomoći da u budućnosti firma njegovog oca otvori nova radna mjesta koja bi smanjila iseljavanjeNAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pošta
Sa sastanka delegacije turske i BH pošte: Dogovorena pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme za BiH
23.02.2018

Protokolom sa BH Poštom, između ostalog, je dogovoreno da PTT Turske pruži svoju ekspertizu i pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme BH Pošte koja bi pokrivala teritoriju Bosne i Hercegovine, a čime bi se stvorili uslovi za jednostavniju razmje

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

SBF