Brinemo za okoliš
fbi

Trump "veoma blizu" imenovanju novog direktora FBI-ja, Liberman vodeći kandidat

19.05.2017


WASHINGTON, 19. maj 2017

Američki predsjednik Donald Trump tvrdi da je "veoma blizu" imenovanju novog direktora FBI-ja.

Objava bi se mogla desiti danas, u labavom roku koji je Trump sam sebi postavio. Predsjednik odlazi danas u svoju prvu posjetu inostranstvu, turneju po četiri zemlje na Bliskom istoku i u Evropi koja bi ga zadržala van zemlje duže od sedmicu dana. 

- Veoma smo blizu novom direktoru FBI-ja - izjavio je Trump u četvrtak, odgovarajući na pitanje o potrazi za kandidatima tokom konferencije za novinare u Ovalnom uredu s kolumbijskim predsjednikom Juanom Manuelom Santosom. Kazao je da bi se objava mogla desiti "veoma skoro" i da je bivši senator Joe Lieberman među vodećim kandidatima.

Lieberman je među četvero kandidata koje je Trump intervjuirao u Bijeloj kući u ovoj sedmici. Bivši senator iz Konektikata u srijedu je podigao palac gore dok je napuštao Bijelu kuću nakon sastanka s Trumpom i izjavio je da su imali "veoma dobar sastanak".

Trump  se također sastao s bivšim guvernerom Oklahome Frankom Keatingom, bivšim vodećim zvaničnikom FBI-ja Richardom McFeelyjem i vršiocem dužnosti FBI-ja Andrewom McCabeom.

Trumpu je potreban novi direktor FBI jer je smijenio Jamesa Comeya prošle sedmice u neočekivanom potezu koji je izazvao kritike iz obje stranke.  Comey je nadzirao istragu FBI-ja  o ruskoj ulozi u američkim predsjedničkim izborima, uključujući i veze ruskih vladinih zvaničnika i Trumpovih saradnika.

U pokušaju da ublaži bijes zbog Comeyevog otpuštanja, ministarstvo pravde ove je sedmice imenovalo bivšeg direktora FBI-ja Roberta Muellera za specijalnog savjetnika koji će nadzirati istragu. Trump je osudio istragu kao "lov na vještice".  

Senat mora potvrditi Trumpovog kandidata za čelnika FBI-ja.

Vijest o Liebermanovom uvrštavanju među kandidate za tu poziciju izazvala je kontradiktorne reakcije na Capitopl Hillu. Dok republikanci hvale demokratu koji je postao nezavisna ličnost,  demokrate su manje entuzijastične prema svom bivšem kolegi.

Senator Lindsey Graham nazvao je  Liebermana "stupom kredibiliteta". Senator John Cornyn iz Teksasa, drugi po značaju republikanac u Senatu, izjavio je da bi Lieberman "mogao biti jedini potencijalni kandidat za koga ja znam koji bi mogao dobiti stotinu glasova. Svi vole i poštuju Joa Liebermana".

Nekoliko demokratskih senatora izjavilo je tokom radnog ručka u četvrtak da neće, međutim, podržati Liebermana, sudeći po osobi bliskoj sastanku koja je tražila da ostane anonimna jer je ručak bio privatan, prenosi AP. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bec
Bečki metro slavi 40. rođendan
23.02.2018

Metro je počeo s radom 25. februara 1978. godine, odnosno deset godina nakon odluke gradskog vijeća o njegovoj gradnji, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

skol
Naoružani zamjenik šerifa nije ušao u školu na Floridi tokom napada
23.02.2018

Naoružani oficir koji je bio na dužnosti u srednjoj školi u Floridi u kojoj je prošle sedmice napadač ubio 17 ljudi stajao je pred školskom zgradom i nije intervenirao, saopćio je lokalni šerif.

mij
U Mijanmaru buldožeri brišu s lica zemlje sela Rohinja
23.02.2018

SBF