klima

BiH dobija tri miliona dolara za adaptaciju na klimatske promjene

19.05.2017
BANJA LUKA, 19.maj 2017

Bosna i Hercegovina će dobiti bespovratna sredstva u iznosu od tri miliona dolara za Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene.

Sredstva će biti operativna do kraja tekuće godine, dogovoreno je tokom  Konferencije o klimatskim promjenama u Bonu (SR Njemačka), kojoj prisustvuje ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić, koja, kao kontakt-osoba za Konvenciju o klimatskim promjenama, predvodi delegaciju BiH.

-Zahvaljujući činjenici da BiH ispunjava obaveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama, da su dostavljena tri, a u pripremi je i četvrti nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama, da je usvojena Strategija niskokarbonskog razvoja i urađena dva dvogodišnja izvještaja o emisijama, ali i brojnim drugim aktivnostima u oblasti adaptacije i smanjenja uticaja klimatskih promjena, tokom Bonske konverencije dogovorena su bespovratna sredstva za Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene u iznosu od ti miliona dolara, koja će biti operativna do kraja tekuće godine, navela je Golić, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Također, dogovorena su i bespovratna sredstva u iznosu od 1,2 miliona dolara za cijelu BiH za monitoring i verifikaciju izvještavanja. I ova sredstva će biti operativna do kraja 2017.

Golić ističe da je tokom Bonske konferencije pružena puna podrška i dosadašnjim aktivnostima na realizaciji Projekta energetske efikasnosti, koji se provodi i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te da su dobijena čvrsta uvjeravanja da će biti odobrena bespovratna sredstva iz Zelenog klimatskog fonda u iznosu od 17,5 miliona dolara za nastavak tog projekta, a realizacija te faze projekta mogla bi početi u drugoj polovini 2018..

Bonska konferencija o klimatskim promjenama, na kojoj je učestvovalo 3.960 predstavnika iz 195 zemalja i ministri iz zemalja članova Konvecije, s preporukama da sve zemlje preispitaju svoje dobrovoljno učešće u smanjenju emisija sa efektom staklene bašte, kako bi na predstojećoj Konvenciji o klimatskim promjenama ( COP 23), koja će se održati u novembru ove godine, također u Bonu, mogli postići što precizniji ciljevi za globalno smanjenje emisija.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

una
Prvo predstavljanje projekta "UNALAND - Zemlja vodenih čarolija" u Zagrebu
27.06.2017

„UNALAND – Zemlja vodenih čarolija“ dugoročni je projekt kojim se žele okupiti sve snage koje žele stvoriti bolji život ljudima koje povezuje Una, navode iz NP "Una".

545
Proces ratifikacije Pariskog sporazuma u BiH bilježio izvanredan napredak
23.06.2017

Evropa je, dodali su, osigurala i nastavit će izdvajati značajna sredstva za podršku klimatskim aktivnostima u zemljama partnerima.

una
Nacionalni park Una dobio eko tržnice
22.06.2017

Štandovi su predani JP Nacionalni park Una d.o.o. Bihać koji će u budućnosti preuzeti brigu i upravljanje eko tržnicama, priopćeno je.

No Frost Gorenje