klima

BiH dobija tri miliona dolara za adaptaciju na klimatske promjene

19.05.2017
BANJA LUKA, 19.maj 2017

Bosna i Hercegovina će dobiti bespovratna sredstva u iznosu od tri miliona dolara za Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene.

Sredstva će biti operativna do kraja tekuće godine, dogovoreno je tokom  Konferencije o klimatskim promjenama u Bonu (SR Njemačka), kojoj prisustvuje ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić, koja, kao kontakt-osoba za Konvenciju o klimatskim promjenama, predvodi delegaciju BiH.

-Zahvaljujući činjenici da BiH ispunjava obaveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama, da su dostavljena tri, a u pripremi je i četvrti nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama, da je usvojena Strategija niskokarbonskog razvoja i urađena dva dvogodišnja izvještaja o emisijama, ali i brojnim drugim aktivnostima u oblasti adaptacije i smanjenja uticaja klimatskih promjena, tokom Bonske konverencije dogovorena su bespovratna sredstva za Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene u iznosu od ti miliona dolara, koja će biti operativna do kraja tekuće godine, navela je Golić, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Također, dogovorena su i bespovratna sredstva u iznosu od 1,2 miliona dolara za cijelu BiH za monitoring i verifikaciju izvještavanja. I ova sredstva će biti operativna do kraja 2017.

Golić ističe da je tokom Bonske konferencije pružena puna podrška i dosadašnjim aktivnostima na realizaciji Projekta energetske efikasnosti, koji se provodi i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te da su dobijena čvrsta uvjeravanja da će biti odobrena bespovratna sredstva iz Zelenog klimatskog fonda u iznosu od 17,5 miliona dolara za nastavak tog projekta, a realizacija te faze projekta mogla bi početi u drugoj polovini 2018..

Bonska konferencija o klimatskim promjenama, na kojoj je učestvovalo 3.960 predstavnika iz 195 zemalja i ministri iz zemalja članova Konvecije, s preporukama da sve zemlje preispitaju svoje dobrovoljno učešće u smanjenju emisija sa efektom staklene bašte, kako bi na predstojećoj Konvenciji o klimatskim promjenama ( COP 23), koja će se održati u novembru ove godine, također u Bonu, mogli postići što precizniji ciljevi za globalno smanjenje emisija.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eko
Ekološkim udrugama u HBŽ-u dodjeljuju se sredstva za projekte
24.05.2017

Sredstava će se transferirati prema financijskim mogućnostima županijskoga Proračuna za 2017. godinu.

bijam
Na Bijambarama obilježavanje Evropskog dana parkova
23.05.2017

Evropski dan parkova će bogatim programom biti obilježen sutra i na zaštićenom pejzažu "Bijambare" u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

povrce
Centar: GMO monokulture posebna opasnost za raznovrsnost genetičkih resursa
22.05.2017