Apoteke Sarajevo
un

UN očekuje novi val od 200.000 izbjeglica iz Mosula

18.05.2017
NEW YORK 18. maj 2017

Ujedinjene nacije su saopćile da bi još 200.000 ljudi moglo napusiti Mosul dok iračke snage nastavljaju sa ofanzivom na uporište terorističke organizacije ISIL, javlja Reuters.

Iračke vlasti i humanitarne organizacije već sad jedva izlaze na kraj s povećanim brojem izbjeglica od kada je započela ofanziva te oslobađanje grada. Prema stanju na ratištu, iračke snage uz pomoć SAD, oslobodile su gotovo cijeli grad izuzev 12 kvadratnih kilometara, ali očekuju konačnu pobjedu prije početka ramazana, a to znači za manje od dvije sedmice.

Militanti, kako navodi, Reuters još uvijek kontroliraju stari dio grada, gdje se očekuju najžešće borbe i gdje je najveći broj civila. Saveznici očekuju žestok otpor, obzirom da neće moći koristiti oklopna vozila u gusto naseljenom području.

- Kako se vojne operacije intenziviraju očekujemo još oko 200.000 izbjeglica – rekla je Lise Grande, humanitarni koordinator UN-a ističući da je situacija alarmantna.

Više od 700.000 stanovnika je već napustilo grad od početka ofanzive u oktobru prošle godine. Human Rights Watch tvrdi da iračke snage vraćaju pojedine porodice u područja gdje se još uvijek vode borbe.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

prin
Na pomolu još jedno kraljevsko vjenčanje
22.01.2018

Brooksbank je od ranije poznat javnosti zbog neprimjerenih fotografija sa striptizetama koje su procurile u javnost.

aba
Abbas će u Bruxellesu tražiti od EU priznanje palestinske države
22.01.2018

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak će doputovati u Bruxelles, u posjetu koja bi trebala trajati tri dana.

un
Vijeće sigurnosti UN-a vanredno zasjeda zbog aktuelnih dešavanja u Siriji
22.01.2018

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) danas će na vanrednoj sjednici razmatrati aktuelnu situaciju u Siriji i pitanje dopremanja humanitarne pomoć u toj zemlji.