Brinemo za okoliš
plastenik

U Tuzli simpozij o poljoprivrednoj proizvodnji i zaštiti okoliša

18.05.2017
TUZLA, 18. maj 2017

Fokus četvrtog međunarodnog simpozija "Poljoprivredna proizvodnja i zaštita okoliša u funkciji razvoja ruralnih područja“ koji je u četvrtak počeo u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli, jeste na animalnoj i biljnoj proizvodnji.

Šef studijskog programa Agronomija na Tehnološkom fakultetu Univerziteta Tuzla Husein Keran kaže da su poljoprivreda i zaštita okoliša usko povezane.

- Poljoprivredna proizvodnja je značajna jer se u njoj koriste zaštitna sredstva, a ta sredstva stvaraju otpad, odnosno, zagađuju okoliš. Svi mi želimo, prije svega, da jedemo zdravu hranu, živimo u čistom okruženju, i to je bio osnovni motiv, poveznica, između poljoprivredne proizvodnje i zaštite okoliša a naravno u funkciji razvoja ruralnih područja - kazao je Keran.

Podsjetio je da je moto Evropske unije da svijet ostaje u ruralnim sredinama, da živi od svoga rada i da proizvodi hranu.

Na naučno-stručnom simpoziju učestvovali su i predstavnici udruženja Bosper Tuzla koji su predstavili temu "Zapošljavanje mladih kroz plasteničku proizvodnju“, koja se u posljednje vrijeme značajno razvila.

- Plastenička proizvodnja doživljava ekspanziju kako u Evropi tako i u BiH, jer pruža najveće mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja - kazala je Emina Hodžić iz Udruženje Bosper Tuzla

Ovogodišnji dvodnevni simpozij okupio je i profesore sa srodnih fakulteta iz država u okruženju.

Profesor Zlatko Čmelik s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je na simpoziju predstavio temu vezanu uz proizvodnju trešnje u savremenim sistemima uzgoja. On smatra da trešnja postaje vrlo zanimljiva za intenzivan uzgoj na ovom području, te su se pojavile i nove sorte.

Simpozij je organizirao Centar za sticanje i razvoj znanja BEC Tuzla u saradnji s Tehnološkim fakultetom UNTZ.  NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ptice
OVAKO MI BRINEMO O OKOLIŠU: Petnaesta godišnjica Ornitološkog društva „Naše ptice“ iz Sarajeva
01.02.2018

Ovo društvo trenutno radi zimsko prebrojavanje na vodenim i močvarnim staništima i cenzus zimovališta male ušare. Pri kraju su i njihovi radovi na Evropskom atlasu gnjezdarica, gdje su koordinatori za BiH, dok uporedo rade i na prvom bh. atlasu gnjez

milj
U četvrtak obilazak radova na uređenju i čišćenju zidova korita rijeke Miljacke
04.10.2017

U četvrtak, 05.oktobra, 2017. godine, u 11,00 sati načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad i članovi Opštinskog štaba civilne zaštite obići će teren i pregledati izvedene radove.

zagad
Osam škola iz oba entiteta realizuju projekt 'Dobre vodne komšije'
01.08.2017

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle počeo je implementaciju osamnaestomjesečnog projekta pod nazivom “Dobre vodne komšije II“, koji finansijski podržava fondacija "Robert Bosch Stiftung GmbH" iz Njemačke.

SBF