Raiffeisen
plastenik

U Tuzli simpozij o poljoprivrednoj proizvodnji i zaštiti okoliša

18.05.2017
TUZLA, 18. maj 2017

Fokus četvrtog međunarodnog simpozija "Poljoprivredna proizvodnja i zaštita okoliša u funkciji razvoja ruralnih područja“ koji je u četvrtak počeo u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli, jeste na animalnoj i biljnoj proizvodnji.

Šef studijskog programa Agronomija na Tehnološkom fakultetu Univerziteta Tuzla Husein Keran kaže da su poljoprivreda i zaštita okoliša usko povezane.

- Poljoprivredna proizvodnja je značajna jer se u njoj koriste zaštitna sredstva, a ta sredstva stvaraju otpad, odnosno, zagađuju okoliš. Svi mi želimo, prije svega, da jedemo zdravu hranu, živimo u čistom okruženju, i to je bio osnovni motiv, poveznica, između poljoprivredne proizvodnje i zaštite okoliša a naravno u funkciji razvoja ruralnih područja - kazao je Keran.

Podsjetio je da je moto Evropske unije da svijet ostaje u ruralnim sredinama, da živi od svoga rada i da proizvodi hranu.

Na naučno-stručnom simpoziju učestvovali su i predstavnici udruženja Bosper Tuzla koji su predstavili temu "Zapošljavanje mladih kroz plasteničku proizvodnju“, koja se u posljednje vrijeme značajno razvila.

- Plastenička proizvodnja doživljava ekspanziju kako u Evropi tako i u BiH, jer pruža najveće mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja - kazala je Emina Hodžić iz Udruženje Bosper Tuzla

Ovogodišnji dvodnevni simpozij okupio je i profesore sa srodnih fakulteta iz država u okruženju.

Profesor Zlatko Čmelik s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je na simpoziju predstavio temu vezanu uz proizvodnju trešnje u savremenim sistemima uzgoja. On smatra da trešnja postaje vrlo zanimljiva za intenzivan uzgoj na ovom području, te su se pojavile i nove sorte.

Simpozij je organizirao Centar za sticanje i razvoj znanja BEC Tuzla u saradnji s Tehnološkim fakultetom UNTZ.  NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

milj
U četvrtak obilazak radova na uređenju i čišćenju zidova korita rijeke Miljacke
04.10.2017

U četvrtak, 05.oktobra, 2017. godine, u 11,00 sati načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad i članovi Opštinskog štaba civilne zaštite obići će teren i pregledati izvedene radove.

zagad
Osam škola iz oba entiteta realizuju projekt 'Dobre vodne komšije'
01.08.2017

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle počeo je implementaciju osamnaestomjesečnog projekta pod nazivom “Dobre vodne komšije II“, koji finansijski podržava fondacija "Robert Bosch Stiftung GmbH" iz Njemačke.

star
Jezero Starača dobilo novih 120 metara obale
31.07.2017

Udruženje građana ''Bistro!'' uz pomoć UNDP-a nastavilo je radove na uređenju ovog jezera, čišćenju, produbljenju i uklanjanju rastinja koje je prekrivalo obalu i stazu za takmičenje.