plastenik

U Tuzli simpozij o poljoprivrednoj proizvodnji i zaštiti okoliša

18.05.2017
TUZLA, 18. maj 2017

Fokus četvrtog međunarodnog simpozija "Poljoprivredna proizvodnja i zaštita okoliša u funkciji razvoja ruralnih područja“ koji je u četvrtak počeo u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli, jeste na animalnoj i biljnoj proizvodnji.

Šef studijskog programa Agronomija na Tehnološkom fakultetu Univerziteta Tuzla Husein Keran kaže da su poljoprivreda i zaštita okoliša usko povezane.

- Poljoprivredna proizvodnja je značajna jer se u njoj koriste zaštitna sredstva, a ta sredstva stvaraju otpad, odnosno, zagađuju okoliš. Svi mi želimo, prije svega, da jedemo zdravu hranu, živimo u čistom okruženju, i to je bio osnovni motiv, poveznica, između poljoprivredne proizvodnje i zaštite okoliša a naravno u funkciji razvoja ruralnih područja - kazao je Keran.

Podsjetio je da je moto Evropske unije da svijet ostaje u ruralnim sredinama, da živi od svoga rada i da proizvodi hranu.

Na naučno-stručnom simpoziju učestvovali su i predstavnici udruženja Bosper Tuzla koji su predstavili temu "Zapošljavanje mladih kroz plasteničku proizvodnju“, koja se u posljednje vrijeme značajno razvila.

- Plastenička proizvodnja doživljava ekspanziju kako u Evropi tako i u BiH, jer pruža najveće mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja - kazala je Emina Hodžić iz Udruženje Bosper Tuzla

Ovogodišnji dvodnevni simpozij okupio je i profesore sa srodnih fakulteta iz država u okruženju.

Profesor Zlatko Čmelik s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je na simpoziju predstavio temu vezanu uz proizvodnju trešnje u savremenim sistemima uzgoja. On smatra da trešnja postaje vrlo zanimljiva za intenzivan uzgoj na ovom području, te su se pojavile i nove sorte.

Simpozij je organizirao Centar za sticanje i razvoj znanja BEC Tuzla u saradnji s Tehnološkim fakultetom UNTZ.  NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

una
Prvo predstavljanje projekta "UNALAND - Zemlja vodenih čarolija" u Zagrebu
27.06.2017

„UNALAND – Zemlja vodenih čarolija“ dugoročni je projekt kojim se žele okupiti sve snage koje žele stvoriti bolji život ljudima koje povezuje Una, navode iz NP "Una".

545
Proces ratifikacije Pariskog sporazuma u BiH bilježio izvanredan napredak
23.06.2017

Evropa je, dodali su, osigurala i nastavit će izdvajati značajna sredstva za podršku klimatskim aktivnostima u zemljama partnerima.

una
Nacionalni park Una dobio eko tržnice
22.06.2017

Štandovi su predani JP Nacionalni park Una d.o.o. Bihać koji će u budućnosti preuzeti brigu i upravljanje eko tržnicama, priopćeno je.

No Frost Gorenje