Brinemo za okoliš
sajam

Sajam zapošljavanja u Tuzli okupio 50 poslodavaca, nude 1.000 radnih mjesta

18.05.2017
TUZLA, 18. maj 2017

Sajam zapošljavanja 2017 koji je otvoren danas u velikoj dvorani SKPC Mejdan u Tuzli, okupio je 50 poslodavaca, koji će ponuditi 1.000 novih radnih mjesta prvenstveno za nezaposlene mlade osobe.

Sajam organizuje JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje i vlade Švicarske, a u okviru Projekta zapošljavanja mladih – YEP.

Ovaj događaj organiziran je da bi se omogućio direktan kontakt nezaposlenih osoba i poslodavaca te je prilika da se međusobno upoznaju, razgovaraju, razmijene podatke, kao i za zapošljavanje najboljih kandidata.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović istaknuo je da današnji sajam može pružiti priliku za novih 1.000 radnih mjesta.

U protekle dvije godine što se tiče svih poslovnih prilika u TK-u, kako je naveo, ekonomski pokazatelji su bili veoma afirmativni te su tokom 2016. godine evidentni pozitivni pomaci.

Mišljenja je da je ovo jedna od aktivnosti koja treba da pruži novi podsticaj da se užurba privredni rast TK-a i stvori što više realnih radnih mjesta u privredi ovog kantona.

Direktor Službe za zapošljavanje TK-a Senad Muhamedbegović smatra da je Sajam za zapošljavanje važan kako za  poslodavce, tako i za nezaposlene osobe.

-U Mejdanu je danas 50 poslodavaca koji nude 1.000 radnih mjesta, uglavnom iz građevinske i mašinske operative,  također, poslodavci iz realnog sektora traže pravnike i ekonomiste - navodi Muhamedbegović.

Po njegovim riječima, na evidenciji Službe za zapošljavanje TK-a nalazi se 88.000 nezaposlenih osoba, broj zaposlenih se povećava, a trenutno je oko 96.500 zaposlenih na području  ovog kantona.

Također, ističe da je najviše potrebe na tržištu rada za mašinskim i građevinskim inžinjerima, magistarima farmacije, inžinjerima elektrotehnike i informatike, kao i tesarima, zidarima i molerima.

Izvršni direktor kompanije "Lafat Komerc", koja se bavi proizvodnjom kamina i kotlova na pelet, Eldin Brkić kazao je da ova firma trenutno zapošljava 322 radnika u proizvodnom pogonu u Kalesiji, te da je odnedavno u njihovom vlasništvu i fabrika "Termal" u Loparama u kojoj se ukazuje potreba za novim zapošljavanjem.

Primarno zanimanje "Lafat Komerca" je metalska industrija, metaloprerađivačka prizvodnja i potrebni su im kadrovi iz ovog segmenta.

Brkić je naveo problem disproporcije školovanog kadra i potreba na tržištu rada, dodajući da ovoj firmi, naprimjer, treba bravara, zavarivača, a paralelno osim nedostatka tog kadra na birou, prisutan je i odliv tog kadra u zemlje zapadne Evrope.

Osim za nezaposlene, ovaj sajam je prilika i za one koji su zaposleni a u potrazi su za novim poslom.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ki
Kina najavila recipročne mjere Washingtonu s listom od 128 američkih proizvoda
23.03.2018

Kina je u petak objavila planove za uvođenje recipročnih tarifa za 128 američkih proizvoda koji uključuju svinjetinu, vino, povrće, voće i čelik.

str
Od 25. marta promjena u primjeni dnevnih tarifnih stavova električne energije
23.03.2018

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju, 25. marta, nastupit će i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova električne energije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

lb
London i Beč intenziviraju saradnju za privredni rast
23.03.2018

Beč i London potpisali su Sporazum o saradnji u oblastima bionauke i finansijske tehnologije, oblastima za koje se smatra da će imati najveći razvojni potencijal u budućnosti.

Gorenje