austr

Australija deportuje u matične zemlje izbjeglice kojima nije odobren azil

18.05.2017

CANBERRA, 18. maj 2017

Tražioci azila u australskom pritvorskom centru na otoku Manus koji nisu istinske izbjeglice bit će poslani u svoje matične zemlje u ovoj godini, potvrdio je u četvrtak australski ministar za imigraciju Peter Dutton.

Planirano je da se kontroverzni pritvorski centar zatvori do 31. oktobra, a  u njemu nalazi još 2.000 ljudi. Dutton je kazao da će svi oni koji nisu istinske izbjeglice biti vraćeni u svoje matične zemlje, u teškom udarcu koji bi pogodio stotine tražilaca azila koji su ilegalno napustili svoje zemlje u nadi da će naseliti u Australiji.

U ovoj je godini australska vlada postigla sporazum s ondašnjom Obaminom administracijom da prihvati neke od legitimnih izbjeglica s otoka Manus prije nego što se izbjeglički centar zatvori, ali će svi ilegalni tražioci azila biti vraćeni u matične zemlje.

- Ima nekih za koje smo ustanovili da nisu izbjeglice. Oni su u suštini ekonomski migranti, ne izbjeglice, i moraju se vratiti kućama - izjavio je Dutton za lokalnu radio stanicu.

Od 2.000 ljudi koji su ostali na otoku, 850 su muškarci, ali za samo 400 njih se smatra da su legitimne izbjeglice.

Na osnovu sporazuma sa SAD-om, neki od legitimnih izbjeglica otići će u Sjedinjene Države, dok će ostali iz te kategorije biti prebačeni u Papuu Novu Gvineju nakon konsultacija s australskom ranijom laburističkom vladom.

- Za brojne izbjeglice nadamo se da će biti u stanju da naprave aranžman za odlazak u Sjedinjene Države, ali to zavisi od  Amerike - izjavio je Dutton, prenosi Xinhua.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bk
Bijela kuća ima "potencijalni dokaz" o pripremi novog napada hemijskim oružjem
27.06.2017

Bijela kuća nije ponudila nikakve detalje o tome šta ju je nagnalo da izda takvo upozorenje, a glasnogovornica Sarah Sanders nije imala nikakvih dodatnih informacija u ponedjeljak navečer, prenosi AP.

meh
Katarski šef diplomatije danas u Washingtonu s Tillersonom
27.06.2017

U ultimatumu se zahtjeva da Katar realizira 13 zahtjeva kako bi se okončala trosedmična diplomatska i trgovinska blokada države.

77
Misteriozni milijarder nudi milijune za Titovu kuću u New Yorku
27.06.2017

Potencijalni kupac nudi 50 milijuna dolara za tu nekretninu, koja se zbog ogromnog povijesnog značaja nalazi pod zaštitom države i grada New Yorka.

No Frost Gorenje