austr

Australija deportuje u matične zemlje izbjeglice kojima nije odobren azil

18.05.2017

CANBERRA, 18. maj 2017

Tražioci azila u australskom pritvorskom centru na otoku Manus koji nisu istinske izbjeglice bit će poslani u svoje matične zemlje u ovoj godini, potvrdio je u četvrtak australski ministar za imigraciju Peter Dutton.

Planirano je da se kontroverzni pritvorski centar zatvori do 31. oktobra, a  u njemu nalazi još 2.000 ljudi. Dutton je kazao da će svi oni koji nisu istinske izbjeglice biti vraćeni u svoje matične zemlje, u teškom udarcu koji bi pogodio stotine tražilaca azila koji su ilegalno napustili svoje zemlje u nadi da će naseliti u Australiji.

U ovoj je godini australska vlada postigla sporazum s ondašnjom Obaminom administracijom da prihvati neke od legitimnih izbjeglica s otoka Manus prije nego što se izbjeglički centar zatvori, ali će svi ilegalni tražioci azila biti vraćeni u matične zemlje.

- Ima nekih za koje smo ustanovili da nisu izbjeglice. Oni su u suštini ekonomski migranti, ne izbjeglice, i moraju se vratiti kućama - izjavio je Dutton za lokalnu radio stanicu.

Od 2.000 ljudi koji su ostali na otoku, 850 su muškarci, ali za samo 400 njih se smatra da su legitimne izbjeglice.

Na osnovu sporazuma sa SAD-om, neki od legitimnih izbjeglica otići će u Sjedinjene Države, dok će ostali iz te kategorije biti prebačeni u Papuu Novu Gvineju nakon konsultacija s australskom ranijom laburističkom vladom.

- Za brojne izbjeglice nadamo se da će biti u stanju da naprave aranžman za odlazak u Sjedinjene Države, ali to zavisi od  Amerike - izjavio je Dutton, prenosi Xinhua.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

man
Američki mediji objavili fotografije bombe korištene u napadu u Manchesteru
25.05.2017

Britanski The Times, ne spominjući izvor, navodi da su britanske vlasti omogućile pristup fotografijama predmeta pronađenih na mjestu eksplozije.

papa
Papina slovenska 'potica' izgubila se u prijevodu dok je stigla do Trumpa
25.05.2017

Papa je, međutim, pitao za poticu, tradicionalni bogati slovenski blagdanski kolač.

dan
DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN
25.05.2017

Danas je četvrtak, 25. maj/svibanj, 145. dan 2017. godine. Do kraja godine ima još 220 dana.