Lutrija BiH
jk

Južnokorejski zvaničnik: Trump spreman da se angažuje oko Sjevera

18.05.2017


SEUL, 18. maj 2017

Američki predsjednik Donald Trump poručio je mirovnom posredniku južnokorejskog predsjednika kako je spreman da postigne mir putem angažmana sa Sjevernom Korejom, ako se steknu pravi uslovi, javili su u četvrtak južnokorejski mediji.

- Iako smo sada u fazi pritisaka i sankcija, on je kazao kako je spreman da ostvari mir kroz angažman ako se steknu uvjeti - navela je novinska agencija Yonhap riječi specijalnog posrednika novog južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, Hong Seok-hyuna, nakon Hongovog 15-minutnog sastanka s Trumpom.

- On je ipak, izjavio kako nije spreman razgovarati radi razgovora nego radi njihovog rezultata - dodao je Hong.

Napetosti su ostale visoke na Korejskom poluotoku u posljednjim mjesecima između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje zbog američkih prijetnji da će izvesti vojne napade protiv Pyongyanga u odgovoru na njegove nuklearne i raketne  programe.

Sjedinjene Države i Južna Koreja također su izvele u protekla dva mjeseca najveće zajedničke vojne vježbe ikada održane. Krajem aprila borbena grupa u pratnji američkog nosača aviona USS Carl Vinson uplovila je u vode Korejskog poluotoka radi zajedničke mornaričke vježbe s Južnom Korejom.

U zajedničkom saopćenju američkog državnog sekretara Rexa Tillersona, ministra odbrane Jamesa Mattisa i direktora Nacionalne obavještajne agencije Dana Coatsa u prošlom mjesecu navodi se, ipak, da Trump namjerava da koristi ekonomske sankcije i diplomatske mjere kako bi izvršio pritisak na Sjevernu Koreju da ukine svoje nuklearne i raketne programe.

U saopćenju se također navodi da Sjedinjene Države "ostaju otvorene za pregovore" o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, istovremeno "ostajući spremne  da brane sebe i svoje saveznike", prenosi Xinhua.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rabita nova
Singapur (VIDEO) : Generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta dočekao veliki broj uvaženih ličnost
23.10.2017

Prilikom posjete Singapuru, NJ. E. Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta (Rabita) , dr. Muhamed b. Abdulkerim El-Isa je dočekan od strane velikog broja uvaženih ličnosti ove države.

am
Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH zasadila lipu u Aleji ambasadora
23.10.2017

Ambasadorica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Guri Rusten od danas ima svoje drvo lipe u popularnoj starogradskoj šetnici Aleji ambasadora.

ro
Stewart: Britanski borci ISIL-a 'moraju biti ubijeni'
23.10.2017

Jedini način rješavanja problema s britanskim borcima ISIL-a u Siriji je "u gotovo svakom slučaju" da ih se ubije, rekao je britanski ministar za međunarodni razvoj Rory Stewart.