Lutrija BiH
rm

Malki: Arapske zemlje će Trumpu u Rijadu iznijeti jedinstven stav o Palestini

18.05.2017
RAMALLAH 18. maj 2017

Odbijanje američkih zvaničnika da zajedno sa izraelskim posjete al-Buraq (Zapadni zid) u starom dijelu Jerusalema dobar je početak za ulogu američkog predsjednika Donalda Trumpa u regionu, izjavio je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Malki, javlja WAFA.

Govoreći za Glas Palestine on je takvu odluku protumačio kao odbijanje SAD-a da posjeti ono što smatra okupiranom teritorijom i dijelom Zapadne obale. On je rekao da je američki specijalni izaslanik za Bliski istok Jason Greenblatt već stigao u region i da će se susresti sa palestinskim zvaničnicima uoči Trumpove posjete.

Trump stiže u Izrael u ponedjeljak, gdje bi se trebao susresti s premijerom Benjaminom Netanyahuom, a potom u Betlehemu narednog dana ima sastanak sa palestinskim predsjednikom Mahmoudm Abbasom.

Medijske izvještaje da su Zaljevske zemlje ponudile normalizaciju odnosa sa Izraelom u zamjenu za zamrzavanje izgradnje novih naselja, Malki vidi kao podvalu Izraela koji "želi da se umiješa u samit Trumpa sa liderima arapskog i islamskog svijeta 21. maja u Rijadu".

Malki je istakao kako su arapske zemlje zauzele jedinstven stav u podršci Palestini tokom proteklog samita i da će to biti stav koji će iznijeti i Trumpu u Rijadu.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rabita nova
Singapur (VIDEO) : Generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta dočekao veliki broj uvaženih ličnost
23.10.2017

Prilikom posjete Singapuru, NJ. E. Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta (Rabita) , dr. Muhamed b. Abdulkerim El-Isa je dočekan od strane velikog broja uvaženih ličnosti ove države.

am
Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH zasadila lipu u Aleji ambasadora
23.10.2017

Ambasadorica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Guri Rusten od danas ima svoje drvo lipe u popularnoj starogradskoj šetnici Aleji ambasadora.

ro
Stewart: Britanski borci ISIL-a 'moraju biti ubijeni'
23.10.2017

Jedini način rješavanja problema s britanskim borcima ISIL-a u Siriji je "u gotovo svakom slučaju" da ih se ubije, rekao je britanski ministar za međunarodni razvoj Rory Stewart.