rm

Malki: Arapske zemlje će Trumpu u Rijadu iznijeti jedinstven stav o Palestini

18.05.2017
RAMALLAH 18. maj 2017

Odbijanje američkih zvaničnika da zajedno sa izraelskim posjete al-Buraq (Zapadni zid) u starom dijelu Jerusalema dobar je početak za ulogu američkog predsjednika Donalda Trumpa u regionu, izjavio je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Malki, javlja WAFA.

Govoreći za Glas Palestine on je takvu odluku protumačio kao odbijanje SAD-a da posjeti ono što smatra okupiranom teritorijom i dijelom Zapadne obale. On je rekao da je američki specijalni izaslanik za Bliski istok Jason Greenblatt već stigao u region i da će se susresti sa palestinskim zvaničnicima uoči Trumpove posjete.

Trump stiže u Izrael u ponedjeljak, gdje bi se trebao susresti s premijerom Benjaminom Netanyahuom, a potom u Betlehemu narednog dana ima sastanak sa palestinskim predsjednikom Mahmoudm Abbasom.

Medijske izvještaje da su Zaljevske zemlje ponudile normalizaciju odnosa sa Izraelom u zamjenu za zamrzavanje izgradnje novih naselja, Malki vidi kao podvalu Izraela koji "želi da se umiješa u samit Trumpa sa liderima arapskog i islamskog svijeta 21. maja u Rijadu".

Malki je istakao kako su arapske zemlje zauzele jedinstven stav u podršci Palestini tokom proteklog samita i da će to biti stav koji će iznijeti i Trumpu u Rijadu.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bk
Bijela kuća ima "potencijalni dokaz" o pripremi novog napada hemijskim oružjem
27.06.2017

Bijela kuća nije ponudila nikakve detalje o tome šta ju je nagnalo da izda takvo upozorenje, a glasnogovornica Sarah Sanders nije imala nikakvih dodatnih informacija u ponedjeljak navečer, prenosi AP.

meh
Katarski šef diplomatije danas u Washingtonu s Tillersonom
27.06.2017

U ultimatumu se zahtjeva da Katar realizira 13 zahtjeva kako bi se okončala trosedmična diplomatska i trgovinska blokada države.

77
Misteriozni milijarder nudi milijune za Titovu kuću u New Yorku
27.06.2017

Potencijalni kupac nudi 50 milijuna dolara za tu nekretninu, koja se zbog ogromnog povijesnog značaja nalazi pod zaštitom države i grada New Yorka.

No Frost Gorenje