Lutrija BiH
pirate

IZGUBLJENA BITKA ZA SLOBODNI INTERNET

17.05.2017
Pionir mreže za razmjenu podataka Peter Sunde nije optimista po pitanju „slobodnog interneta“. Tvrdi da je bitka zgubljena. 
Internet je, misli on, slomljen. Postoji dobar razlog za to: posljednjih nekoliko mjeseci kultura preuzimanja sadržaja s interneta pokazuje znakove poraza. 

Prošlog mjeseca nestao je najveći torrent pretraživač Demonii, kojeg je koristilo 50 miliona „internet tragača“ godišnje. Iako može izgledati da se torrenti i dalje bore, Sunde tvrdi da je stvarnost definitivna. 

Još 2003. godine je Peter Sunde, zajedno sa Fredrik Neij i Gottfrid Svartholm, osnovao The Pirate Bay. Za kratko vrijeme ta je stranica postala najveća i najpoznatija za razmjenu datoteka.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

but
Otkriveni nepoznati stambeni objekti butmirske kulture
19.10.2017

Do sada potpuno nepoznati stambeni objekti butmirske kulture otkriveni su tokom istraživanja na lokalitetu Butmir kod Sarajeva.

kab
MICROSOFT I FACEBOOK POSTAVILI PODMORSKI KABEL
16.10.2017

Ispod svjetskih okeana trenutno leži više od 420 različitih komunikacijskih kablova, uključujući optičke kablove za internet.

cc
HAKERI ZARAZILI CCLEANER
16.10.2017

Jedan od najpoznatijih programa za čišćenje računala CCleaner postao je izvor glavobolja za milijune korisnika diljem svijeta.