Apoteke Sarajevo
pirate

IZGUBLJENA BITKA ZA SLOBODNI INTERNET

17.05.2017
Pionir mreže za razmjenu podataka Peter Sunde nije optimista po pitanju „slobodnog interneta“. Tvrdi da je bitka zgubljena. 
Internet je, misli on, slomljen. Postoji dobar razlog za to: posljednjih nekoliko mjeseci kultura preuzimanja sadržaja s interneta pokazuje znakove poraza. 

Prošlog mjeseca nestao je najveći torrent pretraživač Demonii, kojeg je koristilo 50 miliona „internet tragača“ godišnje. Iako može izgledati da se torrenti i dalje bore, Sunde tvrdi da je stvarnost definitivna. 

Još 2003. godine je Peter Sunde, zajedno sa Fredrik Neij i Gottfrid Svartholm, osnovao The Pirate Bay. Za kratko vrijeme ta je stranica postala najveća i najpoznatija za razmjenu datoteka.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

krv
BBC: Naučnici korak bliže univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka
19.01.2018

- Ovo je sveti gral medicine, da imamo test krvi koji otkriva rak bez drugih procedura poput skeniranja i kolonoskopije - dodao je, ističući da su naučnici vrlo blizu toga, piše BBC.

geo
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja, fluktuacije u opskrbi strujom
19.01.2018

Magnetsko polje našeg planeta (Zemlje) danas će pogoditi geomagnetska oluja. Fenomen je to koji može imati utjecaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzročiti zastoj čitavog svijeta, prenose mediji.

cig
Pušači češće moraju na operaciju kralježnice
12.01.2018

Rizik od bolova u donjem dijelu kralježnice pušenje čini većim, a to su bolovi koji bi se trebali sanirati putem operativnog zahvata, sugerira novo švedsko istraživanje.