pirate

IZGUBLJENA BITKA ZA SLOBODNI INTERNET

17.05.2017
Pionir mreže za razmjenu podataka Peter Sunde nije optimista po pitanju „slobodnog interneta“. Tvrdi da je bitka zgubljena. 
Internet je, misli on, slomljen. Postoji dobar razlog za to: posljednjih nekoliko mjeseci kultura preuzimanja sadržaja s interneta pokazuje znakove poraza. 

Prošlog mjeseca nestao je najveći torrent pretraživač Demonii, kojeg je koristilo 50 miliona „internet tragača“ godišnje. Iako može izgledati da se torrenti i dalje bore, Sunde tvrdi da je stvarnost definitivna. 

Još 2003. godine je Peter Sunde, zajedno sa Fredrik Neij i Gottfrid Svartholm, osnovao The Pirate Bay. Za kratko vrijeme ta je stranica postala najveća i najpoznatija za razmjenu datoteka.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mis
Novi roboti inspirirani šišmišim
08.08.2017

Znanstvenicima s Tehnološkog instituta u Kaliforniji su pri stvaranju nove vrste robota koji može letjeti bile inspiracija akrobatske sposobnosti šišmiša, prenose mediji.

goo
Google će hitnim porukama korisnike upozoravati na terorizam, katastrofe i nesreće
03.08.2017

Kako bi do toga moglo doći bit će potrebno aktivirati funkciju lokacije mjesta na kojem se osoba nalazi.

bolid
I cure znaju zaprljati ruke:Šta rade studenti strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru?
02.08.2017

Osvojili su 20. mjesto u konkurenciji 40-ak timova. Kažu da je to veliki uspjeh jer su očekivali da će samo proći tehnički pregled.Sami su napravili trkaći automobil i učestvovali na takmičenju Formula Student.