magento

UGROŽENE ONLINE PRODAVNICE

16.05.2017
Bezbjednosni stručnjaci iz kompanije DefenseCode otkrili su ranjivost na platformi za e-trgovinu Magento koja napadačima dozvoljava postavljanje i pokretanje zlonamjernog koda na serverima online prodavnica. 

Neotklonjena ranjivost nalazi se u funkcionalnosti koja dohvata naslovne slike za videosadržaj objavljen na usluzi Vimeo. U slučaju kada URL fotografije pokazuje na neku drugu datoteku, naprimjer PHP skriptu, Magento će je svejedno preuzeti kako bi je ovjerio. 

Ako se ne radi o slikovnoj datoteci, pojavit će se „disallowed file type“ obavještenje, ali datoteka neće biti uklonjena sa servera.

Potencijalni napadač ovu ranjivost mogao bi da iskoristi za izvršavanje proizvoljnog programskog koda tako da najprije navede Magento na preuzimanje .htaccess konfiguracione datoteke koja omogućava pokretanje PHP skripte unutar mape za preuzimanje, a zatim preuzme zlonamjernu PHP datoteku. PHP datoteka, kada dođe do servera, djeluje kao backdoor i omogućava udaljeni pristup, što napadačima pruža mogućnost otkrivanja povjerljivih informacija. 

Stručnjaci iz kompanije DefenseCode savjetuju svim korisnicima da koriste opciju „Add Secret Key to URLs“ kako bi smanjili nivo prijetnje.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

55
Na pragu otkrića baterije koja bi se mogla puniti gotovo trenutno
19.06.2017

Znanstvenici Sveučilišta Purdue vjeruju kako su na pragu otkrića baterije koja bi se mogla puniti gotovo instant.

tem
Visoka temperatura u trudnoći - rizik za autizam u djece
16.06.2017

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu Molecular Psychiatry su prikupljeni na uzorku od 95 754 djece rođene u Norveškoj između 1999. i 2009. godine.

nagrada
Kreatori videoigara iz BiH na Reboot Develop konferenciji, među najboljim na tržištu od 100 milijardi dolara
16.06.2017

Na konferenciji svake godine budu predstavljene najnovije tehnologije i više od stotinu novih igara, a nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: igra godine, izvrsna za igranje, vizuelna izvrsnost i posebna selekcija * Videoigra Wa - The First Dream

No Frost Gorenje