put svile

Kina liderima predstavila novi Put svile u koji ulažu 900 milijardi dolara

15.05.2017


PEKING 15. maj 2017

Kineski predsjednik Xi Jinping kritikovao je danas ekonomski protekcionizam na samitu koji se održava u Pekingu, posvećen gigantskom planu za obnovu Puta svile u prisustvu gotovo 30 svjetskih lidera.

Kina je spremna izdvojiti gotovo 900 milijardi dolara u 900 projekata infrastrukturnog razvoja pojasa koji je nekada bio najznačajnija trgovinska ruta na svijetu. Kinezi otvaraju kreditne linije za izgradnju autoputeva, luka, željeznica i industrijskih zona u pojasu koji obuhvata 65 država i više od 60 posto ljudske populacije u Aziji i Evropi.

-  Globalizacija se suočila sa vjetrom u prsa. Moramo tražiti napredak u većoj saradnji i otvorenosti, izbjegavajući podjele i ekskluzivne aranžmane – rekao je kineski lider, govoreći pred šefovima država poput Španije, Turske, Rusije i Pakistana.

Samit se održava u velikom konvencijskom centru u blizini Kineskog zida.

Iznenađuje činjenica da Kina podržava globalizaciju i povezivanje u trenutcima kada SAD na čelu sa predsjednikom Donaldom Trumpom preferira politiku „Amerika na prvom mjestu“, zaključuju analitičari. Neki tvrde da je novi Put svile samo geopolitička igra Pekinga, te da se iza toga kriju namjere širenja političkog utjecaja. Ali, Kina je odlučna da pokrene jedan od navjećih investicionih ciklusa u historiji.   

-  U svijetu ekonomskog rasta, međuovisnosti i izazova niti jedna zemlja se ne može suočiti sa problelima sama, niti ih može sama riješiti u svijetu – rekao je Xi.

Samitu prisustvuju ruski predsjednik Vladimir Putin i turski lider Recep Tayyip Erdogan. Ali, nekoliko država Evropske unije nije prihvatilo potpisati deklaraciju sa samita o trgovini, a koja će biti objavljena po završetku zasjedanja. Francuska, Njemačka, Grčka, Velika Britanija nisu prihvatile deklaraciju koja je ponuđena.

Indija je također nezadovoljna, jer projekti značajno uključuju Pakistan. No, Britanci i Grci, kako prenose agencije, hvale kineski projekt infrastrukturnog povezivanja Azije i Evrope te su najavile i učešće u njemu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

agro
Sastanak o 'Agrokoru' u Sarajevu
25.05.2017

Razgovarat će se o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

mod
Moody's snizio kreditni rejting Kine
24.05.2017

Međunarodna agencija za kreditni rejting Moody's snizila je rejting Kine zbog zabrinosti za sudbinu jedne od najvećih svjetskih ekonomija, javlja Reuters.

sbf
Zatvoren SBF 2017, investitorima prezentirano 190 projekata
23.05.2017

Direktor BBI banke Amer Bukvić izjavio je danas na zatvaranju Sarajevo Business Foruma 2017 da je ovogodišnji forum, u svom osmom izdanju, okupio rekordan broj učesnika - gotovo 1.700 iz 30 zemalja.