nafta

Cijene nafte prošloga tjedna porasle 3,5 posto

15.05.2017
NEW YORK, 15.maj 2017

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle 3,5 posto, odmaknuvši se od najnižih razina od studenoga, što se zahvaljuje naznakama da OPEC-ovo smanjenje proizvodnje konačno daje rezultate.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,5 posto, na 50,84 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 3,5 posto, na 47,84 dolara.

Nakon što su tjedan dana prije potonule više od 5 posto i zaronile na najniže razine od studenoga prošle godine, prošloga su tjedna cijene 'crnog zlata' porasle zahvaljujući padu američkih zaliha i očekivanjima da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) produljiti razdoblje smanjene proizvodnje.

Ulagače je najviše oraspoložio podatak da su prethodnoga tjedna američke zalihe pale za 5,3 milijuna barela.

To upućuje na zaključak da se višak ponude počinje smanjivati zahvaljujući smanjenoj OPEC-ovoj i proizvodnji nekih drugih najvećih svjetskih proizvođača koji nisu u tom kartelu, kažu analitičari.

Članice OPEC-a i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, dogovorili su smanjenje proizvodnje u prvoj polovini ove godine za 1,8 milijuna barela dnevno, no globalne zalihe tek sa zadrškom reagiraju na tu inicijativu.

 - Podaci o zalihama američke sirove nafte ulili su optimizam na tržište. Bez obzira na to, problem i dalje postoji, prezasićenost nije otklonjena, a zalihe su još uvijek prilično visoke - kazao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

OPEC i drugi proizvođači sastat će se 25. svibnja kako bi odlučili hoće li produljiti razdoblje smanjene proizvodnje.

Saudijska Arabija, najveća izvoznica i de facto predvodnica OPEC-a, objavila je da očekuje produljenje do kraja 2017., a možda i dulje.

Iz Commerzbanka, pak, upozoravaju na faktore koji ograničavaju rezultate OPEC-ovih nastojanja.

 - Brzi oporavak proizvodnje nafte u SAD-u ograničava utjecaj OPEC-a na cijene putem ograničene ponude -  poručili su u bilješci klijentima, dodajući da produljenje razdoblja smanjene opskrbe "vjerojatno na dulji rok neće polučiti veći uspjeh od dosadašnjih rezova".

Rast američke proizvodnje protegnuo se već na 12. mjesec. U SAD-u je od sredine 2016. proizvodnja sirove nafte porasla više od 10 posto, na više od 9,3 milijuna barela dnevno, blizu razine najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

I posljednji podaci tvrtke Baker Hughes ukazuju na nastavak tog trenda. Prošloga je tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za njih devet, što je 17. tjedan zaredom kako taj broj raste.

Pritom je broj tih postrojenja dosegnuo 712, najvišu razinu od travnja 2015. godine i dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

agro
Sastanak o 'Agrokoru' u Sarajevu
25.05.2017

Razgovarat će se o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

mod
Moody's snizio kreditni rejting Kine
24.05.2017

Međunarodna agencija za kreditni rejting Moody's snizila je rejting Kine zbog zabrinosti za sudbinu jedne od najvećih svjetskih ekonomija, javlja Reuters.

sbf
Zatvoren SBF 2017, investitorima prezentirano 190 projekata
23.05.2017

Direktor BBI banke Amer Bukvić izjavio je danas na zatvaranju Sarajevo Business Foruma 2017 da je ovogodišnji forum, u svom osmom izdanju, okupio rekordan broj učesnika - gotovo 1.700 iz 30 zemalja.