bg

Petrović: Dio Državne sigurnosti zloupotrebljen za ubojstvo Ćuruvije

12.05.2017


BEOGRAD, 12.maj 2017

Pred Specijalnim sudom u Beogradu saslušanjem nekadašnjeg načelnika Državne sigurnsti (DS) Gorana Petrovića nastavljeno je suđenje njegovim kolegama iz službe optuženim za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Petrović smatra da je dio ljudi iz DS-i bio zloupotrebljen za ubojstvo Ćuruvije, a na takav zaključak, ga je kako je kazao, navelo atipično praćenje novinara i mjere koje su pritom poduzimane, javlja Tanjug.

"Nikada u svojoj praksi nisam doživio niti sam od bilo koga čuo da se u praćenju traži izvješćivanje" iz minute u minutu ", rekao je Petrović, koji smatra da su te informacije bile potrebne počiniteljima ubojstva.

Beogradski mediji su prenijeli da je bivši čelnik DS-i naglasio da su to njegova operativna saznanja, a ne dokazi o krivnji.
Na pitanje tko bi mogao biti odgovoran za zloupotrebu pripadnika 9. odjela DS-i koje je zaduženo za tajno praćenje, Petrović je naveo da su u to vrijeme na čelu resora DS bio Rade Marković, a na čelu beogradskog resora Milan Radonjić, obojica optuženi u ovom slučaju.

Upitan da li ima informacije o naručiteljima, organizatorima ili počiniteljima ubojstva, Petrović je naveo da jedino na osnovu operativnih saznanja kao imena koja su se spominjala u vezi ubojstva može navesti - sada optuženog koji je u bijegu Miroslava Kuraka, i ubijene Luku Pejovića i Zorana Ristovića Priku.

On je ukazao da istraga ubojstva nije posao službe Državne sigurnosti, već javne, pa je o svim svojim operativnim saznanjima obavijestio nadležne u policiji.

Petrović je ukazao da su u službi Državne sigurnosti"99,9 posto normalni ljudi", koji nisu sudjelovali u zločinima.
Suđenje je planirano da se održi i početkom sljedećeg tjedna.

Za ubojstvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji voditelj DS Radomir Marković, voditelj beogradskog centra DS-i Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršitelj ubojstva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od uhićenja u siječnju 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bijegu i za njim je raspisana međunarodna tjeralica.
Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubojstvo, a Romić i Kurak za teško ubojstvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. travnja 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a suučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinom prijateljicu Branku prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inozemstvu i kritike nositelja političke vlasti, mogućnosti utjecati na javno mnijenje i djelovanje oporbenih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, lista za koji je Ćurevija radio i čiji je bio osnivač.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

hr
U Puli pronađeno mrtvo dijete, sumnja se na ubojstvo
24.05.2017

Po riječima glasnogovornice istarske policije Suzane Sokač, u tijeku je očevid nakon kojeg će se znati okolnosti tog stravičnog događaja.

ddr
Njemačka policija razbila veliku bandu provalnika vođenu iz Hrvatske
23.05.2017

Minhenska policija saopćila je da je razbila ogromnu bandu provalnika za koju procjenjuju da je odgovorna za petinu svih pljački u Njemačkoj.

sezonski
Sezonski rad u Hrvatskoj: Kokuzu je i 800 maraka dobra para, sve dok ne otkrije ....
22.05.2017

Mjesečna plata sobarice je oko 800 maraka, konobara oko 1.500, a kuhara nešto ispod 2.000. Bakšiš se ne računa. Također, većina poslodavaca garantira smještaj i jedan obrok. U teoriji, fakat, sve izgleda bajno. Ali,...